Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ WHATSAPP

Του Παναγιώτη Μαρκίδη
Αντιμέτωπο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πιθανή επιβολή προστίμου βρίσκεται το Facebook, ουσιαστικά κατηγορούμενο για την παροχή παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την προ διετίας εξαγορά του WhatsApp.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε τις σχετικές αιτιάσεις στην εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι το Facebook παρείχε ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνας σύμφωνα με τον αντιμονοπωλιακό κανονισμό της ΕΕ, ενόψει της τότε εξαγοράς του WhatsApp.
Μελετώντας την κολοσσιαία συμφωνία των 22 δισ. δολαρίων, η Επιτροπή είχε εξετάσει, μεταξύ άλλων στοιχείων, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής βάσης δεδομένων με τα στοιχεία των εγγεγραμμένων και στις δυο πλατφόρμες, οι οποίες αθροιστικά σήμερα αριθμούν σχεδόν 2,8 δισ. χρήστες - ήδη πριν από την εξαγορά, το WhatsApp ήταν πολύ δημοφιλές σε αρκετές αναδυόμενες αγορές, στις οποίες επιδίωκε να αποκτήσει πρόσβαση το Facebook.

Τον Αύγουστο του 2014 το Facebook είχε απαντήσει στην Επιτροπή ότι δεν θα ήταν σε θέση να προχωρήσει σε αυτοματοποιημένη και αξιόπιστη αντιστοίχιση μεταξύ των λογαριασμών χρηστών των δύο εταιρειών. Φέτος τον Αύγουστο, το WhatsApp ανακοίνωσε, στο πλαίσιο αλλαγών των όρων χρήσης και της πολιτικής απορρήτου, ότι παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης του δηλωμένου αριθμού τηλεφώνου κάθε χρήστη με το προφίλ του στο Facebook, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι, για παράδειγμα, το Facebook μπορεί να παρέχει καλύτερες προτάσεις σύνδεσης με νέους φίλους ή να εμφανίζει πιο σχετικές διαφημίσεις στους λογαριασμούς των χρηστών του WhatsApp.
Πλέον, η Κομισιόν λαμβάνει την προκαταρκτική άποψη ότι, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Facebook κατά τη διάρκεια του αντιμονοπωλιακού ελέγχου, η τεχνική δυνατότητα αυτόματης αντιστοίχησης των λογαριασμών των δύο υπηρεσιών υπήρχε ήδη από το 2014. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι το Facebook εκ προθέσεως ή εξ αμελείας υπέβαλε ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες και παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον αντιμονοπωλιακό κανονισμό της ΕΕ.
Το Facebook έχει πλέον προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2017 ώστε να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η σχετική κοινοποίηση δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας.
Πάντως, κάποιοι αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν ότι ουσιαστικά η Κομισιόν κατηγορεί το Facebook που δεν μπόρεσε να προβλέψει το μέλλον. Υποστηρίζουν ότι για να γίνει δυνατή η σύνδεση των λογαριασμών χρειάστηκαν σημαντικές ενημερώσεις στα συστήματα των δύο υπηρεσιών και πως τέτοιες κινήσεις από την πλευρά των Βρυξελλών πλήττουν την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στην Ευρώπη.  http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: