Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2016

SOS ΓΙΑ ΤΑ «ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ» 118.000 ΑΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Τον κώδωνα του κινδύνου, για δεύτερη συνεχή φορά μέσα σε μια εβδομάδα, κρούουν οι δήμαρχοι της χώρας, για το σοβαρό κίνδυνο να τερματίσουν τη λειτουργία τους οι κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο 118.000 άποροι πολίτες. Παράλληλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα και στη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία, (ΚΔΑΠ μΕα) αν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες από τα αρμόδια υπουργεία.


Σήμερα, στους δήμους της χώρας λειτουργούν 256 δομές φτώχειας και εξυπηρετούν 118.000 συμπολίτες μας, που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι δομές αυτές είναι κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια, Τράπεζες Χρόνου, Γραφεία Διαμεσολάβησης κ.ά. και εργάζονται 1.112 νέοι επιστήμονες σε αυτές. Ήδη, η ΚΕΔΕ με αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις του δ.σ. της και με επιστολές της προς τον πρωθυπουργό, όπως και προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία, είχε ζητήσει την πεντάμηνη παράταση της λειτουργίας του προγράμματος από την αρχική του λήξη, δηλαδή την 31η Οκτωβρίου 2016 και έως την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω των ΠΕΠ. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μόνο για δύο μήνες, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Πριν από τα Χριστούγεννα μάλιστα, ο πρόεδρος του οργάνου, Γιώργος Πατούλης, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητούσε την άμεση παρέμβασή του, υπογραμμίζοντας τη σημασία να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (Π.Δ.Ε)., έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξής τους στα αντίστοιχα περιφερειακά επιχειρησιακά (ΠΕΠ) και την έναρξη υλοποίησής τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος λουκέτου στις δομές.

Να λυθεί το θέμα των ΑμΕα έως τέλος του μήνα

Όσον αφορά στο πρόβλημα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι δήμαρχοι ζητούν να ενημερωθεί η ΚΕΔΕ για τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεδομένου ότι προ ημερών είχε σταλεί σχετική επιστολή στην υπουργό, Θεανώ Φωτίου. Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκατοντάδες παιδιά με αναπηρία θα βρεθούν εκτός των ΚΔΑΠ.

Τα κέντρα αυτά λειτουργούν κυρίως από τις δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων και χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μιας και η φροντίδα και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί τομέα πρώτης αιχμής για την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, όπως τονίζουν οι δήμαρχοι, χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» 89 ΚΔΑΠ μΕα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία, με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.

Παρ’ όλη την εξαιρετική λειτουργία των ΚΔΑΠ μΕα όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ, που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22- 10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε υφυπουργός Υγείας, Δ. Θάνος.

Τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα των κέντρων

Σύμφωνα με την παραπάνω υπουργική απόφαση πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείει ρητά τη φιλοξενία περισσότερων ατόμων, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές ως προς το χώρο. Οι αιρετοί, ενδεικτικά, αναφέρουν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμΕα του δήμου Κατερίνης, που έχει άδεια λειτουργίας για 60 άτομα και το αντίστοιχο του δήμου Αγρινίου, που προσφέρει υπηρεσίες σε 50 άτομα ανά βάρδια, σημειώνοντας, ότι οι θέσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2016-2017» και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

«Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ μΕα και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία, που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές. Ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, που η ένταξή τους σε μια δομή και η εκπαίδευσή τους απαιτεί πρόσθετο χρόνο και παιδαγωγική παρέμβαση, είναι ακόμα πιο δραματικό να διακόπτεται με αυτόν τον βίαιο τρόπο η φοίτησή τους. Επιπλέον, αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικά δραματική η κατάσταση για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία, διότι έχουν λήξει οι εγγραφές μέσω του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής και θα είναι αδύνατο να απευθυνθούν σε άλλη αντίστοιχη δομή για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται» υπογραμμίζεται σε επιστολή της ΚΕΔΕ προς την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Φωτίου.

Για αυτούς τους λόγους η ΚΕΔΕ ζητά:

– Να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

– Να τροποποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων.

– Να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τα αρμόδια υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και παιδιών και ατόμων με Αναπηρία (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π), ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ μΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές. 
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
http://makthes.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: