Κυριακή, Ιανουαρίου 01, 2017

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 1/1/2017 - ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΟΙ

Κύμα αυξήσεων από την Πρωτοχρονιά σε σειρά από έμμεσους φόρους, που θα στοιχίσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις τσέπες των καταναλωτών.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο και στο υγραέριο κίνησης τα 10 λεπτά το λίτρο. 

Κάθε φλιτζάνι καφέ θα είναι τουλάχιστον 10 λεπτά ακριβότερο από Δευτέρα, ενώ η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ για την αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο κ.λπ.) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%.

Από 1η Ιανουαρίου, ακριβαίνουν και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον μισό ευρώ στο πακέτο και ως ένα ευρώ στο σακουλάκι καπνού. 

Επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. 

Κατά 6% φουσκώνουν οι λογαριασμοί σε σταθερή τηλεφωνία και Internet. 

Αυξήσεις - φωτιά στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών


Παράλληλα, με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και το άθροισμα των εισοδημάτων από μισθωτή απασχόληση και άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας θα υπολογίζονται από 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, από τη νέα χρονιά ελεύθεροι επαγγελματίες, μέτοχοι Ανώνυμων Εταιρειών, μέλη διοικητικών συμβουλίων, αυτοαπασχολούμενοι θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις. 

Βάση υπολογισμού των εισφορών, το εισόδημα που προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Συνεπώς, για το 2017 θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015 και το 2016, όταν εκκαθαριστεί. 

Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Η εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία θα υπολογίζεται, επί αυτού του ποσού, σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα 7.000 ευρώ. 

[...Πάντως, ερευνητικοί φορείς όπως το ΙΟΒΕ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως η πτώση των φορολογικών εσόδων λόγω μείωσης της ζήτησης των ανωτέρω προϊόντων θα εξανεμίσει την αύξηση των φορολογικών εσόδων και θα καταδείξει πως η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή δεν ήταν ορθή.
Ειδικά για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού το ΙΟΒΕ αναμένει πτώση της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 66 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πτώση της απασχόλησης κατά σχεδόν 1.700 θέσεις εργασίας ισοδύναμης πλήρους απασχόλησης και μείωση των εσόδων από φόρους (εκτός από φόρους καπνού) και εισφορές κατά 19 εκατ. ευρώ!
Συνεπώς, αν συνυπολογιστεί η απώλεια φόρων και εισφορών λόγω μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και αύξησης της ανεργίας, εκτιμάται ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού θα είναι αρνητικό. ( Θανάσης Κουκάκης CNN.GR) ]

IN.GR 
ΠΡΕΖΑ TV
1-1-2017

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε σας χάλασε, ταβλαδόροι φραπεδιάρηδες.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να μας χαλάσει; Για ένα ευρώ έπινα καφέ, για ένα ευρώ θα λέω να με βάζουν. Το τάβλι δεν ανέβηκε.