Κυριακή, Ιανουαρίου 01, 2017

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΣΤΟΥΣ 39 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ CLUB, ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ

Στους 39 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 21, εκ των οποίων οι 15 ή 16 είναι ξένοι, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 69 άνρθωποι, τέσσερις από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Tούρκος υπουργός.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ένα εμβληματικό νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το Reina, όπου τουλάχιστον ένας ένοπλος μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη άνοιξε πυρ. Τη στιγμή της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο βρίσκονταν 700 - 800 άνθρωποι που γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους.
Σύμφωνα με ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, αρκετοί ήταν εκείνοι που βούτηξαν μέσα στον Βόσπορο για να διαφύγουν από τον δράστη.
Η Τουρκία είχε λάβει σημαντικά μέτρα ασφαλείας για τη βραδιά, με αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους και αστυνομικούς που είχαν και αυτοί μεταμφιεστεί σε Άγιο Βασίλη για να εντοπίζουν την παραμικρή ανωμαλία μέσα στα πλήθη που γιόρταζαν.
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πολλοί θαμώνες του νυχτερινού κέντρου έπεσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά τoυ δράστη.
Το νυχτερινό κέντρο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον χώρο όπου διεξάγονταν οι επίσημοι εορτασμοί για την έλευση της νέας χρονιάς, πλάι στον Βόσπορο.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μεμέτ Κοτζαρσλάν, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Reina.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη «φρικτή» πολύνεκρη επίθεση κι έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Tα συλλυπητήριά της για την επίθεση εξέφρασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι οι προσπάθειες αποτροπής τέτοιων τραγωδιών θα συνεχιστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. «Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.


..............................
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη που σκότωσε τουλάχιστον 39 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί ξένοι, σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την ώρα που γιόρταζαν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς έχουν εξαπολύσει οι αρχές, ενώ αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια.
Ο ένοπλος μπήκε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ. (00:15 ώρα Ελλάδας) σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ στα τυφλά μέσα στο κλαμπ. Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλούς δράστες, όμως οι αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως 15 ή 16 από τους νεκρούς είναι ξένοι, αλλά πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί μόνο 21 από τις σορούς. Πρόσθεσε πως 69 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τέσσερις απ' αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του τρομοκράτη. Η αστυνομία διεξάγει επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι ο δράστης θα συλληφθεί σύντομα», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.
Η επίθεση συγκλόνισε την Τουρκία σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να «συνέλθει» μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο και σειρά πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε πόλεις μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, μερικές από τις οποίες αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος ενώ Κούρδοι μαχητές ανέλαβαν την ευθύνη άλλων.
Το νυκτερινό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση είναι ένα από τα διασημότερα της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και μεταξύ των ξένων και βρίσκεται πάνω στα στενά του Βοσπόρου, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι.
Περίπου 500 ως 600 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ, μετέδωσε το CNN Turk. Μερικοί πήδησαν στα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν και διασώθηκαν από την αστυνομία.
Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν δήλωσε πως ο δράστης χρησιμοποίησε ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» για να ανοιξει «με αγριότητα» πυρ εναντίον των ανθρώπων, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού τουφεκιού.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται για διακοπές στη Χαβάη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και έδωσε εντολή στην ομάδα του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Tα συλλυπητήριά της για την επίθεση εξέφρασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι οι προσπάθειες αποτροπής τέτοιων τραγωδιών θα συνεχιστούν.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. «Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης
Οι Σαχίν και Σοϊλού μίλησαν αμφότεροι για έναν και μόνο δράστη, όμως άλλες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και στα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν πως οι δράστες μπορεί να ήταν περισσότεροι. Τουλάχιστον ένας απ' αυτούς φορούσε στολή Άγιου Βασίλη, την οποία αργότερα πέταξε για να μπορέσει να διαφύγει.
Η εφημερίδα Hurriyet επικαλέσθηκε αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είπαν ότι οι δράστες ήταν πολλοί και ότι φώναζαν στα αραβικά.
«Διασκεδάζαμε. Ξαφνικά άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο σύζυγός μου είπε, μην φοβάσαι, και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι έτρεχαν από πάνω μου. Ο σύζυγός μου τραυματίσθηκε σε τρία σημεία», είπε στην εφημερίδα η θαμώνας του νυκτερινού κέντρου Σινέμ Ουγιανίκ.
«Κατάφερα να σπρώξω και να βγω έξω, ήταν τρομερό», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι είδε ανθρώπους βουτηγμένους στο αίμα και ότι της φάνηκε πως οι ένοπλοι ήταν τουλάχιστον δύο.
«Η αστυνομία έφθασε γρήγορα»
Δεκάδες ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα εστάλησαν στο νυκτερινό κέντρο στο Ορτακιόι, μια συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης που βρίσκεται κάτω από μία από τις τρεις γέφυρες του Βοσπόρου και στην οποία υπάρχουν πολλά νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια και αίθουσες τέχνης.
«Δεν είδα ποιος πυροβολούσε, αλλά άκουσα τους πυροβολισμούς και άνθρωποι έτρεχαν να φύγουν. Η αστυνομία έφθασε γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο Σεφά Μποϊντάς, ένας τούρκος ποδοσφαιριστής.
«Η κοπέλα μου φορούσε ψηλά τακούνια. Τη σήκωσα και τη μετέφερα στην πλάτη μου, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο ιδιοκτήτης της Reina, ο Μεχμέτ Κοτσαρσλάν, είπε πως τις 10 τελευταίες ημέρες είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας, καθώς πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επίθεση.
...................................
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να καταστρέψει την πηγή των απειλών και των επιθέσεων ενάντια στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο τέτοιες επιθέσεις δεν είναι ανεξάρτητες από τις εξελίξεις στην περιοχή, ενώ κάλεσε τον λαό να σταθεί ενωμένος απέναντι σε τέτοια «βρώμικα παιχνίδια».
Όπως ανέφερε, η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη είχε στόχο να δημιουργήσει χάος στην Τουρκία.
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα παλέψει μέχρι τέλους ενάντια σε κάθε μορφή επίθεσης από τρομοκρατικές ομάδες και κατά των υποστηρικτών τους.
«Ως έθνος θα παλέψουμε ενάντια όχι μόνο στις ένοπλες επιθέσειες των τρομοκρατικών ομάδων και των δυνάμεων που κρύβονται πίσω τους, αλλά και κατά των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών τους επιθέσεων» δήλωσε.
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους μας και να αποσταθεροποιήσουν την χώρα με τις αποτρόπαιες επιθέσεις που έχουν ως στόχο τους πολίτες. Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σαν έθνος, στεκόμενοι ενωμένοι και δεν θα δώσουμε ποτέ χώρο για τέτοια βρώμικα παιχνίδια» είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters  
http://www.naftemporiki.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
1-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: