Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2017

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΩΣ ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Tη θέση ότι «η αρνητική στάση» του ΔΝΤ αποτελεί «τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εξέφρασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στη Γερμανίδα ομόλογό της, Andrea Nahles, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία, υπεραμυνόμενη του περιβόητου «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», το οποίο τσακίζει εξίσου τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συζήτηση που αφορούσε τις διαπραγματεύσεις για τις εργασιακές σχέσεις, διεξήχθη σε «εξαιρετικά καλό κλίμα». Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα κομβικού χαρακτήρα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσονται το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) καθώς και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της ΕΕ». 


Πάντως, το πόρισμα της «Επιτροπής Εμπειρογνώμων» για τα Εργασιακά, το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαρακτηρίζει «όπλο» της στη διαπραγμάτευση, δεν περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες για την επεκτασιμότητα μιας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης, ενώ και στην περίπτωση της ισχύος της ευνοϊκότερης ρύθμισης βάζει «παράθυρα» εξαιρέσεων. Μάλιστα, το πόρισμα αποτελεί «λαιμητόμο» για τους εργαζόμενους σε μία σειρά ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, η συνδικαλιστική δράση και ο κατώτατος μισθός που τον συνδέει με την «κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου, η ανταπόκριση της Andrea Nahles ήταν «θετική» αναφορικά με «την κομβική θέση που κατέχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρχει μεταξύ τους ένας «ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης» για την πορεία των διαπραγματεύσεων.  http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: