Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2017

Ο ΤΡΑΜΠ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει από σήμερα προεδρικά διατάγματα σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την ανάκληση της αδειών εισόδου (βίζα) για τους πολίτες της Συρίας, αλλά κι έξι άλλων χωρών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, αλλά και ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης που έχουν λάβει ενημέρωση για το παραπάνω ζήτημα.

Ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter χθες το βράδυ ότι η σημερινή ημέρα θα είναι μία “μεγάλη ημέρα” για την εθνική ασφάλεια, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί μία πολύμηνη απαγόρευση της εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, μέχρι την εφαρμογή πιο αυστηρής νομοθεσίας.

Προεδρικό διάταγμα που θα υπογραφεί θα απαγορεύει την έκδοση βίζας από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες σε πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, αλλά και της Υεμένης, δηλώνουν ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.


Στη χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε: “Μεγάλη ημέρα θα είναι για την εθνική ασφάλεια η αυριανή. Μεταξύ των άλλων θα χτίσουμε το τείχος!”

Big day planned on NATIONAL SECURITY tomorrow. Among many other things, we will build the wall!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 25, 2017
Το πακέτο των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, αλλά και την εφαρμογή άλλων μέτρων για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα αρχίσει να υπογράφει από σήμερα εκτελεστικά διατάγματα με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα, την προσωρινή απαγόρευση εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και την απέλαση προσώπων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, όπως ανέφεραν δύο πηγές του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τους συμβούλους αυτούς, στα σχέδια του Τραμπ είναι η πρόσληψη άλλων 5.000 συνοριοφυλάκων. Επίσης, θα απευθύνει έκκληση στις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές που ελέγχουν τη μετανάστευση, πρόσθεσαν οι δύο σύμβουλοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η υπογραφή των διαταγμάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να μειώσει στους 50.000, δηλαδή στο μισό, τον μέγιστο αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχτούν οι ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2017.

Ο Στίβεν Λεγκόμσκι, που ήταν υψηλόβαθμος σύμβουλος για τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να περιορίσει την είσοδο προσφύγων, αλλά και την έκδοση βίζας από χώρες ειδικού ενδιαφέροντος, στην περίπτωση που κρίνεται ότι με την απόφαση αυτή, εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. “Από καθαρά νομική άποψη, θα βρίσκεται ακριβώς εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του. Αλλά από πολιτική άποψη, θα είναι μία τρομακτική ιδέα, με δεδομένη τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες,” τόνισε ο Λεγκόμσκι που είναι καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο (Washington University) στο Σεντ Λούις.

Ο πρόεδρος Τραμπ, αναμένεται να υπογράψει τα πρώτα από τα διατάγματα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στις αρμοδιότητες του οποίου εντάσσονται τόσο η μετανάστευση, όσο και η συνοριακή ασφάλεια.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε (αρχικά) εξαγγείλει την εφαρμογή προσωρινού αποκλεισμού στην είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, προκειμένου να προστατευτούν οι Αμερικανοί, από το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τόσο ο ίδιος, ο Τραμπ, όσο και ο Γερουσιαστής, Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο έχει επιλέξει για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν από τότε δηλώσει ότι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επιβολή περιορισμών, κατά χωρών, οι μετανάστες των οποίων, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων. Έτσι, η νέα αμερικανική κυβέρνηση κλείνει περισσότερο προς την εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου μέτρων κι όχι την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, σε όσους ακολουθούν μία συγκεκριμένη θρησκεία.

Αρκετοί από τους οπαδούς του Τραμπ, εναντιώνονται στην απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία, που εισέρχονται στις ΗΠΑ. Οι οπαδοί του Τραμπ φοβούνται ότι όσοι διαφεύγουν από τις αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, μπορούν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

Έρευνα για νοθεία θα ζητήσει ο νέος πρόεδρος

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σήμερα ότι θα επιδιώξει να διεξαχθεί "μεγάλη έρευνα" για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, παρά την ύπαρξη ευρείας συναίνεσης μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, ειδικών στις εκλογές και πολιτικών ότι η εκλογική νοθεία είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Θα ζητήσω να γίνει μια μεγάλη έρευνα για ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ, περιλαμβανομένων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε δύο πολιτείες, όσων είναι παράνομοι και ... ακόμα, όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά είναι νεκροί (και πολλοί εδώ και καιρό). Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα ενισχύσουμε τις διαδικασίες ψηφοφορίας!" ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δεν ανέφερε τίποτε περισσότερο πέρα από τις δύο αναρτήσεις στο Twitter.

Κρατικοί αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχουν πει ότι δεν έχουν βρει αποδείξεις που να στοιχειοθετούν εκτεταμένη εκλογική νοθεία και πως δεν υπάρχει ιστορικό εκλογικής νοθείας σε εκλογές στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο πλέον υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός στο Κογκρέσο, επανέλαβε χθες πως δεν έχει δει αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ κέρδισε τους περισσότερους εκλέκτορες αλλά έχασε τη λαϊκή ψήφο με διαφορά περίπου 2,9 εκατομμυρίων ψήφων από τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον,

Ο πρώην επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη δεν έχει τεκμηριώσει ποτέ τον ισχυρισμό του για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

Χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει πως εκατομμύρια μετανάστες ψήφισαν στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Σπάισερ δεν έδωσε οποιοδήποτε στοιχείο για να στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς. Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Τραμπ θα ξεκινήσει έρευνα στην περίπτωση που θεωρεί ότι υπήρξε τέτοια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε ένα θεμέλιο της αμερικανικής δημοκρατίας, είπε ότι δεν έχει σχεδιαστεί καμία.

Έπειτα από επίμονες ερωτήσεις είπε "ίσως να το κάνουμε... όλα είναι πιθανά".

Στις 2 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται η επιλογή Τραμπ για τη συμπλήρωση της σύνθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου

   Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την επιλογή του για την πλήρωση της κενής θέσης στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στις 2 Φεβρουαρίου, ανέφερε σήμερα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τρεις Εφέτες περιλαμβάνονται σε εκείνους για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αναλάβουν τη θέση, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να αποκαταστήσει τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται στις ΗΠΑ να αποφανθεί σε πολύ ευαίσθητα ιδεολογικά θέματα. Οι δικαστές του διορίζονται διά βίου από τον πρόεδρο. Ο διορισμός τους πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.

Η υψηλότερη δικαστική αρχή στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις προοδευτικούς δικαστές. Μια θεωρητική ισοπαλία που απειλεί να μπλοκάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις μετά τον θάνατο, τον Φεβρουάριο του 2016, του ένατου δικαστή, του συντηρητικού Άντονιν Σκάλια. Ο Δημοκρατικός προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε προτείνει τον δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ από τον Μάρτιο για να τον αντικαταστήσει αλλά η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, αρνήθηκε να επικυρώσει τον διορισμό.

Και θεατρινισμοί: «Διατηρήστε την Αμερική μεγάλη!» θα είναι το σύνθημα Τραμπ για το 2020

Ο νΤραμπ δείχνει να μην έχει καμία αμφιβολία πώς θα "κάνει την Αμερική μεγάλη" και έχει ήδη καταθέσει μια παραλλαγή του συνθήματός του αυτού, η οποία προορίζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Πρόκειται για το σύνθημα: "Διατηρήστε την Αμερική μεγάλη!" (Keep America Great!).  Το νέο αυτό σύνθημα, που κατατέθηκε εξ ονόματος της εταιρείας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη "Donald J Trump for President, Inc", μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς θαυμαστικό σε σχετικά προϊόντα και για την συγκέντρωση πόρων.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Washington Post ποιο θα είναι το σύνθημά του για τις εκλογές του 2020, διακόπτοντας μάλιστα την συνέντευξη που παραχωρούσε για να καλέσει έναν νομικό στον οποίο ζήτησε να καταθέσει αμέσως τη φράση αυτή. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εξάλλου διευκρινίσει κατά την συνέντευξη αυτή ότι η ιδέα για το σύνθημά του για την προεκλογική του εκστρατεία για το 2016: "Κάντε την Αμερική μεγάλη" του ήρθε στις 7 Νοεμβρίου του 2012, την επομένη της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ νικώντας τον Ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ.

Τι έκανε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα εργασίας που είχε στο Λευκό Οίκο συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ δρομολόγησε εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ. Το χθεσινό πρόγραμμα εργασίας του Ντόναλντ Τραμπ αναλύεται στους τομείς:


Αγωγοί πετρελαίου

Με την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων διευκολύνθηκε η κατασκευή των αγωγών πετρελαίου (Keystone XL και Dakota Access) προκειμένου να διευρυνθεί το δίκτυο ενεργειακών υποδομών, αλλά και να ανακληθούν αποφάσεις που είχε λάβει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Μετανάστευση

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να υπογράψει από σήμερα μία σειρά προεδρικών διαταγμάτων, που περιλαμβάνουν την προσωρινή απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την αναστολή ισχύος για τις βίζες πολιτών από τη Συρία, αλλά κι άλλων έξι χωρών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, αλλά και ειδικούς στη μετανάστευση, που ενημερώθηκαν για τα ζητήματα αυτά.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ ζήτησε από τους προέδρους της General Motors Co, της Ford Motor Co και της Fiat Chrysler Automobiles NV να αυξήσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων που παράγουν στην αμερικανική αγορά.

Βιομηχανική παραγωγή και κανονισμοί

Υπεγράφη προεδρικό διάταγμα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και του φορολογικού βάρους που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του “άκαμπτου, τρομερού και χρονοβόρου γραφειοκρατικού συστήματος,” σύμφωνα με τον Τραμπ.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και το υπουργείο Γεωργίας, θα προσχωρήσουν σε ανάκληση εφαρμογής κανονισμών, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με του εκπροσώπους των εμπορικών σωματείων.

Κυβερνητικές υπηρεσίες

Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προκειμένου να περιορίσει τη ροή των πληροφοριών από αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται περιβαλλοντολογικά ζητήματα, σε μία προσπάθεια που φαίνεται να στοχεύει στην άσκηση αποτελεσματικότερου ελέγχου, αλλά και περιορισμού των διαφωνιών.

Ανώτατο Δικαστήριο

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ν' ανακοινώσει την επιλογή του την επόμενη εβδομάδα.

FBI

Ο Τραμπ σκοπεύει να κρατήσει στη θέση του διευθυντή του FBI, τον Τζέιμς Κόμεϊ, καθώς συνεχίζεται η έρευνα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, αναφορικά με τις σχέσεις του Τραμπ, με τη Ρωσία.

Κυβέρνηση

Η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό της Νίκι Χέιλι ως πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Τομ Πράις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και επιλογή του προέδρου Τραμπ για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι θέλει να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που είχαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, θα εξακολουθήσουν να την έχουν, ενώ τάχθηκε κατά συγκεκριμένων κινήσεων ιδιωτικοποίησης.

Εμπόριο

Το Μεξικό θα αποχωρήσει από το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) εάν οι όροι επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, σύμφωνα με δηλώσεις του Μεξικάνου υπουργού των Οικονομικών.

Εκλογές

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι εκατομμύρια ψηφοφόρων ψήφισαν παράνομα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να παραθέτει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του. 

left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: