Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ-ΜΜΕ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Για την διεκπεραίωση της εντολής που έλαβε η Εξεταστική Επιτροπή, επί εννέα μήνες μελέτησαμε χιλιάδες έγγραφα, εξέτασαμε δεκάδες μάρτυρες και διαπίστωσαμε σωρεία παράνομων ενεργειών, παραλήψεων, παραβιάσεων των πιστοδοτικών κανόνων που οι ίδιες οι τράπεζες είχαν θεσπίσει. Καταρρίφθηκαν έτσι μύθοι δεκαετιών και φωτίστηκαν οι υπόγειες συναλλαγές των δύο εναλλασσόμενων στην εξουσία κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
Οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών καλύφθηκαν από τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις, που έγιναν με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου και αποτελούν σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους. Του χρέους, που και απ’ αυτή την αιτία, έγινε δυσθεώρητο και η χώρα μας για την αποπληρωμή του τέθηκε υπό κηδεμονία.


Όμως δεν είναι αυτή η αιτία που η Ολομέλεια της Βουλής στις 19-04-2016, ομόφωνα ανέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή τη διερεύνηση της δανειοδότησης των ΜΜΕ και των κομμάτων. Τα 1,27 δις του δανεισμού των εταιριών ΜΜΕ και τα 400 εκ. της οφειλής των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι αμελητέα ποσά, αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνολικού δανεισμού των επιχειρήσεων. Όμως το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό.

Η αιτία της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής και της διερεύνησης όσων κλήθηκε να διερευνήσει, είναι η άμεση σχέση της λειτουργίας των κομμάτων και των δημοσιογραφικών Οργανισμών, με τη δημοκρατία. Τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαθέτουν την τεράστια δύναμη να επηρεάζουν τη θέληση και τη γνώμη του λαού, και εντέλει να επηρεάζουν και να ελέγχουν τις πολιτικές εξελίξεις. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, στην οποία λειτουργούν απρόσκοπτα οι θεσμοί και εφαρμόζονται οι νόμοι, τα ΜΜΕ θα έπρεπε να ανήκουν σε οντότητες, που λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας των οικονομικών τους, όπως και των μεταξύ τους διασυνδέσεων. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού σήμερα η πλειοψηφία των ΜΜΕ, ανήκει σε επιχειρηματίες, που διαπλεκόμενοι με τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα, απέκτησαν τεράστια δύναμη και οδήγησαν την πληροφόρηση και την ενημέρωση σε παρακμή και απαξίωση. Ευνοημένα ΜΜΕ εκθείαζαν συγκεκριμένες καταστροφικές για τη χώρα μας πολιτικές, με σκοπό την διατήρηση στην εξουσία εκείνων που ασκούσαν τις πολιτικές αυτές και τα κόμματα έκαναν πολυτελείς προεκλογικές εκστρατείες, με λαμπερά φυλλάδια, μετακινήσεις ψηφοφόρων, αγορά τηλεοπτικού χρόνου και όχι μόνο, με σκοπό την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, υπονομεύοντας ευθέως αυτή την ίδια τη δημοκρατία. Για το λόγο αυτό ανατέθηκε η συγκεκριμένη διερεύνηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Για την διεκπεραίωση της εντολής που έλαβε η Εξεταστική Επιτροπή, επί εννέα μήνες μελέτησαμε χιλιάδες έγγραφα, εξέτασαμε δεκάδες μάρτυρες και διαπίστωσαμε σωρεία παράνομων ενεργειών, παραλήψεων, παραβιάσεων των πιστοδοτικών κανόνων που οι ίδιες οι τράπεζες είχαν θεσπίσει. Καταρρίφθηκαν έτσι μύθοι δεκαετιών και φωτίστηκαν οι υπόγειες συναλλαγές των δύο εναλλασσόμενων στην εξουσία κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.

Αποδείχθηκε, ότι στελέχη Τραπεζών δάνειζαν κόμματα και εταιρίες ΜΜΕ, χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, ως να διέθεταν χρήματα από το προσωπικό τους χρηματοκιβώτιο.

Αποδείχθηκε ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δανείζονταν μεγάλα ποσά, που υπερέβαιναν κατά πολύ τα έσοδά τους. Δανείζονταν εκ νέου χωρίς να εξοφλούν τα παλαιά τους χρέη, παρέχοντας ως εξασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις, της επόμενης 10ετίας, ως να είχαν δεδομένα να ποσοστά τους εσαεί! Μάλιστα εκχωρούσαν την κρατική επιχορήγηση του ιδίου έτους, σε δύο και τρεις τράπεζες ταυτόχρονα, με τους οικονομικούς τους υπευθύνους να υπογράφουν ψευδείς βεβαιώσεις, ότι δήθεν δεν έχουν εκχωρήσει την ίδια επιχορήγηση σε άλλη τράπεζα.

Διαπιστώθηκε ότι και δύο κόμματα, οφείλουν περισσότερα από 400 εκ. ευρώ, με την μεγαλύτερη οφειλή να προέρχεται από την ΑΤΕ, που πώλησαν για 95 εκ. ευρώ!

Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο κόμματα δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για το χρέος τους από το 2011. Παρόλα αυτά οι αρχηγοί τους, μας κουνούν το δάχτυλο και μας εγκαλούν γιατί ασχολούμαστε με πράγματα που αφορούν “το σπίτι τους, που το νοικοκυρεύουν”! Η κυρία Γεννηματά είπε μάλιστα με αυστηρό τόνο, ότι ανέθεσαν σε ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά του κόμματός τους, ως ο οικονομικός έλεγχος να παρέχει άφεση αμαρτιών για την οφειλή των 200 εκ. ευρώ του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες. Έχει μπερδέψει τις ευθύνες των στελεχών και αρχηγών του κόμματός της για την κακοδιαχείριση των οικονομικών του, με το χρέος του ΠΑΣΟΚ προς τις Τράπεζες.

Διαπιστώθηκε, ότι παρά την κρίση και τον αρνητικό κύκλο εργασιών τους, οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ, δανείζονταν χωρίς εξασφαλίσεις. Ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δάνεια χρησιμοποιούνταν για άλλο, διαφορετικό, σκοπό από αυτόν της δανειοδότησης, χωρίς να γίνεται έλεγχος. Ότι ενώ η αξία των καλυμμάτων, που είχαν δοθεί, μειώνονταν καθοριστικά, οι δανείστριες τράπεζες δεν προέβαιναν στη ρευστοποίησή τους ή δεν ζητούσαν επιπρόσθετα καλύμματα, όπως επιβάλλεται από τους πιστοδοτικούς κανονισμούς.

Οι Πιστοδοτικοί Κανόνες για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες δεν είχαν ισχύ! Ο δε εποπτικός και ελεγκτικός μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρούσε απαθής και συνέτασσε εκθέσεις παράβασης των πιστοδοτικών κανόνων, μόνο σε περίπτωση καταγγελίας. Αρκούνταν στη διαπίστωση των παραβάσεων, χωρίς ποτέ να επιβάλλονται κυρώσεις.

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που είχαν οριστεί από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά έπαιζαν το ρόλο συνηγόρου των εκπροσώπων των τραπεζών και των καναλιών, ρωτώντας κατά τέτοιο τρόπο τον μάρτυρα, που η απάντηση να δικαιολογεί τη χορήγηση δανείου, για να διασωθεί δήθεν η επιχείρηση και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι. Προσποιούνταν ότι δεν είδαν δεκάδες περιπτώσεις, που δεν είχε καμία σχέση ο δανεισμός με την διάσωση των εργαζομένων. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του κ. Στ. Ψυχάρη, που το 2005 έλαβε 50 εκ. ευρώ, για να ικανοποιήσει προσωπική του επιθυμία: Να αγοράσει μετοχές ΔΟΛ. Και ενώ όφειλε 40 εκ. ευρώ από το δάνειο αυτό και δεν το είχε εξοφλήσει στη συμφωνημένη διάρκεια, έλαβε το 2009, νέο δάνειο 14.8 εκ. ευρώ για αγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές του ΔΟΛ. Όπως η περίπτωση που, οι ίδιοι κατά βάση μέτοχοι, των εταιριών “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ” και “ΝΕΟ ΘΕΜΑ”, εξαγόραζαν, η μία εταιρία τις μετοχές της άλλης, λαμβάνοντας δεκάδες εκατομμύρια δάνεια για την εξαγορά. Αλήθεια ποιός κοινός θνητός θα έπαιρνε δεκάδες εκατομμύρια δάνειο, χωρίς να έχει εξοφλήσει παλαιά χρέη;

Η εξεταστική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες και το πόρισμα που συνέταξε, πήρε το δρόμο προς τον Εισαγγελέα για την απόδοση των ποινικών ευθυνών. Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα από χρόνια ληξιπρόθεσμα δάνεια και άσκησαν αγωγές.

Και εμείς αισθανθήκαμε σοκ και δέος με την αποκάλυψη και την τεκμηρίωση των διαδρομών του χρήματος. Το σημαντικότερο όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι τα ευρήματα που μας άφησαν άφωνους. Είναι οι αντιδράσεις των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην αγκάλη των οποίων εκκολάφτηκε αυτή η νοσηρή και παθογόνα κατάσταση.

Η ΝΔ μίλησε για “Βατερλώ της Κυβέρνησης” και το ΠΑΣΟΚ για “άνθρακες ο θησαυρός”! Αποκαλύπτεται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα, αλλά για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν συμβαίνει τίποτα. Πασχίζουν διαστρεβλώνοντας κατάφορα την πραγματικότητα, να πείσουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι.

Δεν τους αγγίζει η ασχήμια! Τη συνήθισαν οι ίδιοι και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να την ανεχθούν. Να συνηθίσουν τη μορφή του τέρατος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττουν στην πληγωμένη ελληνική κοινωνία. Όμως η κοινωνία έχει αντισώματα..!    https://left.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κόμματα που έχουν χρεοκοπήσει στην ουσία ζητούν την ψήφο μας για να βγάλουν την χώρα από την χρεωκοπία ....έλεος!!!