Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017

Ο ΤΡΑΜΠ 'ΝΙΩΘΕΙ' ΠΩΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Στην πρώτη του συνέντευξη από το Λευκό Οίκο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ, εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην πλήρη απαγόρευση μετακίνησης ανθρώπων από περιοχές που η διοίκηση Τραμπ θεωρεί "υψηλής τρομοκρατικής επικινδυνότητας", επανέρχεται με θέρμη στο θέμα του τείχους με το Μεξικό το οποίο θέλει να ξεκινήσει να χτίζεται άμεσα και δηλώνει πεπεισμένος πως τα βασανιστήρια "λειτουργούν" και φέρνουν αποτελέσματα.
Η τηλεοπτική συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στο ABC, στην οποία χαρακτηρίζει μία από τις ομιλίες του ως "εξαιρετική", αυτοαποκαλείται "πιο προεδρικός από όλους" και δηλώνει πως θα κέρδιζε την Κλίντον και στη λαϊκή ψήφο (όπως βρέθηκε πίσω) αν δεν ψήφιζαν τρία με πέντε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.


Το προσφυγικό και η τρομοκρατία
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόμενος την αναγγελία του παγώματος της εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών κάποιων μουσουλμανικών χωρών σχολίασε την πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό: "Νομίζω πως η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο λάθος να επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να μεταβούν στη Γερμανία και άλλες χώρες. [...] Είναι μια καταστροφή αυτό που συμβαίνει εκεί".  Πρέπει να αντιδράσουμε καθώς ο κόσμος έχει γίνει "ένα απόλυτο χάος", δήλωσε στη συνέντευξή του στο δίκτυο ABC: "Δείτε τι συμβαίνει στο Χαλέπι, στη Μοσούλη, στη Μέση Ανατολή. Και οι άνθρωποι μεταναστεύουν και πάνε στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη. Ο κόσμος είναι χάος, Ντέιβιντ" είπε χαρακτηριστικά.
"Δεν είναι μια απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, αφορά τις χώρες που έχουν πολλή τρομοκρατία", διευκρίνισε ωστόσο ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο ABC.
Δεν θέλω τρομοκρατία σε αυτήν τη χώρα

"Δεν θέλω τρομοκρατία σε αυτήν τη χώρα", πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να αναφέρει τις χώρες τους πολίτες των οποίων θα αφορούν τα νέα μέτρα. Η Ευρώπη έκανε "ένα τεράστιο σφάλμα, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες", επανέλαβε επίσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματός του που φέρει τον τίτλο: "Για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές από τους ξένους", αντίγραφο του οποίου δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει για έναν μήνα την άφιξη στο αμερικανικό έδαφος των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη).
Ο κόσμος είναι θυμωμένος

Δεν φοβάται ότι οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στον μουσουλμανικό κόσμο; ερωτήθηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. "Θυμό; Υπάρχει ήδη πάρα πολύς θυμός. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερος;", είπε. "Ο κόσμος είναι ένα χάος (...) Ο κόσμος είναι θυμωμένος", πρόσθεσε. "Δεν θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ. Δεν θα έπρεπε να έχουμε αποσυρθεί με τον τρόπο που το κάναμε. Ο κόσμος είναι ένα απόλυτο χάος", επανέλαβε.
Σύμφωνα και πάλι με το κείμενο του προεδρικού αυτού διατάγματος που δημοσίευσε η Washington Post, η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπει επίσης να μην γίνεται δεκτός ούτε ένας πρόσφυγας από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο για τέσσερις μήνες και να σταματήσει οριστικά η υποδοχή Σύρων προσφύγων.
Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει έτσι να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ κατά το τρέχον οικονομικό έτος (από την 1η Οκτωβρίου του 2016 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017).
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομάμα προέβλεπε έναν αριθμό άνω των 100.000 προσφύγων φέτος, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει στόχο κυρίως έναν αριθμό 50.000 προσφύγων, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό διατάγματος.
Τα βασανιστήρια και ο τεχνητός πνιγμός λειτουργούν
Ο δημοσιογράφος του αμερικανικού μέσου ρώτησε τον πρόεδρο αν εξακολουθεί να παραμένει υπέρμαχος των βασανιστηρίων και της επαναφοράς του waterboarding στη διαδικασία των ανακρίσεων. Όπως απάντησε, δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που διαμελίζουν πολίτες ή άλλους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή και εμείς να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Επιπλέον, τόνισε πως από συζήτηση με ανώτερα κλιμάκια των αμερικανικών υπηρεσιών, τον διαβεβαίωσαν πως τα βασανιστήρια "δουλεύουν", έχουν δηλαδή αποτέλεσμα. Ωστόσο, όπως είπε, θα ακολουθήσει ότι του συστήσουν οι άνθρωποι που έχει τοποθετήσει επικεφαλής στον τομέα αυτό, όπως ο νέος υπουργός Άμυνας Ματίς. "Εξεπλάγην που ο Στρατηγός Ματίς δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των βασανιστηρίων" σημείωσε επιπλέον για τον συνεργάτη του ο Τραμπ.
Οι Μεξικανοί θα πληρώσουν τον τοίχο
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως αναμένεται να υπογράψει την εκτελεστική εντολή για τη διαδικασία ανέγερσης του τοίχου στα σύνορα με το Μεξικό και όπως είπε, έπειτα από διαπραγματεύσεις η γειτονική χώρα θα τους αποπληρώσει στο 100% το κόστος του έργου.
Ωστόσο, όπως είπε, θα ακολουθήσει ότι του συστήσουν οι άνθρωποι που έχει τοποθετήσει επικεφαλής στον τομέα αυτό, όπως ο νέος υπουργός Άμυνας Ματίς. "Εξεπλάγην που ο Στρατηγός Ματίς δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των βασανιστηρίων" σημείωσε επιπλέον για τον συνεργάτη του ο Τραμπ.
Οι Μεξικανοί θα πληρώσουν τον τοίχο
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως αναμένεται να υπογράψει την εκτελεστική εντολή για τη διαδικασία ανέγερσης του τοίχου στα σύνορα με το Μεξικό και όπως είπε, έπειτα από διαπραγματεύσεις η γειτονική χώρα θα τους αποπληρώσει στο 100% το κόστος του έργου.


"Θα μπορούσα να περιμένω ένα χρόνο, όμως θέλω να χτίσω τον τοίχο. Πρέπει να χρίσω τον τοίχο" αναφέρει, εξηγώντας πως ποτέ δεν υποσχέθηκε πως θα λάβει εξ αρχής τα χρήματα από το Μεξικό. Το έργο που ο Τραμπ θέλει να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, είναι όπως λέει ο πρόεδρος η απάντηση στην "παράνομη μετανάστευση και τα ναρκωτικά" που εισέρχονται στη χώρα.
Λευτέρης Σαββίδης
news247.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: