Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2017

ΛΙΣΑΒΟΝΑ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η Λισαβόνα έδωσε το στίγμα της καθώς διατυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια η ξεκάθαρη στήριξη της Συνόδου στις ελληνικές θέσεις. Όπως έγινε γνωστό, στη διακήρυξη της Λισαβόνας, οι ηγέτες των χωρών του Νότου ζήτησαν το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις των αρχηγών του Νότου, έστειλε παράλληλα μήνυμα σε όσους – όπως είπε- αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις. Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως “σήμερα στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης που απομονώνει όσους ζητούν παράνομες απαιτήσεις και επιδιώξεις που στο βάθος αποβλέπουν σε διαιρέσεις και διασπάσεις. Η ΕΕ έχει ανάγκη από ενότητα και αποφασιστικότητα”. 

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ευρώπη και να υπερασπισθούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι “στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.
«Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκειμένου να ενισχύσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.
Ολάντ: Πρέπει να μπούμε σε φάση ανάπτυξης
Μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει σε φάση ανάπτυξης έστειλε από την πλευρά του ο Φρασνουά Ολάντ. Όπως ανέφερε είναι η ώρα να δούμε τι Ευρώπη θέλουμε, μια Ευρώπη που θα μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορά της, με πολλαπλές νησίδες ασφαλείας, ευημερούσα με πρωταρχικό στόχο την ευημερία όλων. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να "απαντήσει" με "αποφασιστικότητα" στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.
"Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε", δήλωσε ο Ολάντ και πρόσθεσε: “Η Ευρώπη, πρέπει να προσδιοριστεί ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της.
Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε. Όταν προσθέτει μέτρα προστατευτισμού που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο, οφείλουμε να του απαντήσουμε και όταν απορρίπτει την άφιξη προσφύγων, ενώ η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, οφείλουμε να του απαντήσουμε".

Αναφερόμενος στη Συρία, στο Ιράκ, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και σε "εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε σε σχέση με τη Ρωσία", ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εκτίμησε ότι "όλ΄αυτά αξίζει να συζητηθούν" με τον Ντόναλντ Τραμπ.
"Είναι συχνά απέναντι στις αναποδιές, απέναντι στις προκλήσεις, απέναντι στις δοκιμασίες που κάποιος βλέπει αν μια ένωση είναι σταθερή, αν είναι ικανή να προσδιορίσει το μέλλον της", παρατήρησε ακόμη, εκτιμώντας πως η Ευρώπη είναι "ενώπιον της δοκιμασίας της αλήθειας, ενώπιον της ώρας των επιλογών".
Αντώνης Αντζολέτος 
http://news247.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: