Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2017

ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΑΝΑ

Αναστολή της συμμετοχής σε όποια συζήτηση συνδέεται με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις ειρήνευσης στην Αστάνα ανακοίνωσαν την Τρίτη οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις «πολλές και μεγάλης έκτασης» παραβιάσεις της εύθραυστης εκεχειρίας στη Συρία. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν περί τα τέλη Ιανουαρίου υπό την εποπτεία της συμμάχου της Δαμασκού Ρωσίας και την Τουρκία που στηρίζει τους αντάρτες. 

Στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις των σύρων ανταρτών εστιάζουν στις παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή Ουάντι Μπαράντα, κοντά στη Δαμασκό, η οποία όπως υποστηρίζουν γίνεται επί καθημερινής βάσης στόχος αεροπορικών επιδρομών. Η συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ότι μέλημά τους είναι η ανακατάληψη της περιοχής, η οποία προμηθεύει την πρωτεύουσα με νερό. 


Μολονότι οι αντάρτες «σεβάστηκαν την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, το καθεστώς και οι σύμμαχοί του δεν σταμάτησαν να χτυπούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Ο Στρατός από την πλευρά αρνείται όλες τις κατηγορίες. 

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα τη στήριξη της ρωσοτουρκικής προσπάθειας να τερματιστούν ο καταστροφικός εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος βαίνει πλέον προς τον έκτο χρόνο. 

Η εύθραυστη, όπως αποδεικνύεται εκεχειρία, βρίσκεται τυπικά σε ισχύ σε όλη τη Συρία από την περασμένη εβδομάδα. Βάσει της συμφωνίας ωστόσο εξαιρούνται από αυτήν το Ισλαμικό Κράτος και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG. 

Όπως ανακοίνωσε τη Τρίτη ο τουρκικός Στρατός, μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέστρεψαν τέσσερις στόχους της ISIS στη Συρία σκοτώνοντας 18 τζιχαντιστές. Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης θέσεις των τζιχαντιστών σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης αλ-Μπαμπ, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές.  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: