Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2017

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΜΜΕ-ΚΟΜΜΑΤΩΝ:ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, με τα κόμματα να συμφωνούν ότι το σύστημα ήταν ασύδοτο. Ωστόσο, διαφωνούν για τις πολιτικές ευθύνες και την ύπαρξη ή μη τριγώνου διαπλοκής.

Τα κόμματα συμφωνούν ότι το σύστημα δανειοδότησης ΜΜΕ και κομμάτων από τράπεζες ήταν προβληματικό και ασύδοτο, αλλά στη διάρκεια της συζήτησης στην Εξεταστική Επιτροπή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφίας εξέφρασαν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποια πρόσωπα πρέπει να καταλογισθούν.


Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Ο Σπυρίδων Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για πυλώνα διαπλοκής, πολιτικού συστήματος - τραπεζών - ΜΜΕ, που αποδεικνύεται μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών των τραπεζών, τις πορισματικές εκθέσεις της ΤτΕ και το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη.

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Σπ. Λάππα, «θα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες» ενώ καταλόγισε σε τραπεζικά στελέχη «πρακτική στη χορήγηση δανείων κατά παράβαση των σύννομων κανόνων που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη».

Όπως τόνισε, αναφερόμενος στις δανειοδοτήσεις κομμάτων, υπάρχει το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας από το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, για το σύνολο των 401 εκατ. ευρώ τα οποία πήραν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν 401 εκατ. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί εσαεί, να υπάρχει ως κηλίδα του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αναλάβουν τα δύο κόμματα μια πρωτοβουλία. Να γίνει μία ρύθμιση των οφειλών τους. Αν κοιταχτούμε στον καθρέφτη, θα σπάσει ο καθρέφτης. Δεν έχουν κέρδος τα κόμματα από αυτή την κηλίδα. Εννοείται ότι θα πληρωθούν όλα και όλων», είπε.

Όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε τεράστιες ευθύνες σε τραπεζικά στελέχη, καθώς, όπως είπε, ενώ διαπίστωναν μεγάλες ζημιές και αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, αντί να υλοποιήσουν περιοριστική πολιτική έδιναν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και κατά παράβαση των νομικών διατάξεων και των τραπεζικών πιστοδοτικών κανόνων.

«Υπάρχει σοβαρό αποδεικτικό υλικό, ότι τραπεζικά στελέχη προχώρησαν σε αθρόες δανειοδοτήσεις χωρίς να τηρούν τους τραπεζικούς κανόνες. Αυτή η πρακτική κατά παράβαση των σύννομων κανόνων χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη», τόνισε.

Επίσης σημείωσε ότι όλες οι καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες έγιναν μετά την 31η Μαρτίου 2016, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», διότι στην Εξεταστική ακυρώθηκαν οι θεωρίες του για αμαρτωλό τρίγωνο διαπλοκής, τονίζοντας ότι δεν αποδίδονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

«Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική. Δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτών που όπως λέγατε έπεισαν τραπεζίτες να κάνουν έκνομες πράξεις» τόνισε ο Μακης Βορίδης

«Ποιος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν έκνομες ενέργειες στο χώρο του Τύπου; Αν θέλατε όμως λύση θα φέρνατε ως κυβέρνηση, μια ρύθμιση για το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών. Γιατί δεν το κάνατε;», είπε.

Για τον εισηγητή της Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αμηχανία, λέγοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ «πήρε τα δάνεια του με πανομοιότυπες συμπεριφορές και με τις ίδιες εκχωρήσεις που υπέγραψαν και άλλα κόμματα», σημειώνοντας σημείωσε ότι είναι το μόνο κόμμα που ζήτησε ειδική μεταχείριση και κούρεψε κατά 60% το χρέος του.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής οι ποινικές ευθύνες που δεν συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα. Ανέκυψαν προβλήματα για συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μηδενικά ευρήματα κατά τα λοιπά», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: «Αυτογκόλ»

Για «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στο θέμα που έχει αναδείξει περί τριγωνικών σχέσεων τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ.

«Στην Εξεταστική αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για τα δάνεια των ΜΜΕ. Μόνο ο διευθυντής της “Αυγής” είπε ότι κάναμε παρέμβαση για να πάρει δάνειο η εφημερίδα “Αυγή”. Κατέρρευσε λοιπόν όλη αυτή η φιλολογία σας περί τριγώνου διαπλοκής», τόνισε.

Και συμπλήρωσε:

«Σας μένει μόνο η απόπειρα να δανειοδοτήσετε κανάλι, η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και ότι δεν λέτε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο στην οφ σορ εταιρεία που έχει την “Αυγή”».

«Θέματα και προβλήματα υπάρχουν. Όμως, το βασικό σας σκεπτικό αποδείχθηκε μια ακόμα φιλολογία», τόνισε.

ΚΚΕ: Δεν συγκαλύπτουμε

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη Δευτέρα δικό του πόρισμα.

Όπως είπε το ΚΚΕ έχει διαφορετική άποψη και δεν θα συμβάλει στην προσπάθεια συγκάλυψης του ίδιου του συστήματος που αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα».

«Οι εργασίες της Εξεταστικής επιβεβαίωσαν τις βασικές μας εκτιμήσεις ότι αξιοποιήθηκαν για να ενισχυθεί το κλίμα αποπροσανατολισμού. Σκοπό είχε, να ενισχύσει το ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα, ώστε να συγκαλύπτονται οι πολιτικές σας που υπηρετούν τις ίδιες στρατηγικές επιλογές και φορτώνουν τις ανάγκες της κρίσης στις πλάτες του ελληνικού λαού», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Επίσης, ο εισηγητής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το έργο της Εξεταστικής ήταν πολύ περιορισμένο, καθώς ασχολήθηκε μόνο για τα δύο δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια» των ΜΜΕ όταν τα συνολικά επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια». ξεπερνούν τα 146 δισ. ευρώ.

«Ασχολούμαστε και μιλάμε όχι για το δέντρο αλλά για το κλαδί», είπε.

Υπόμνημα το Ποτάμι

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε εκ μέρους του κόμματός του υπόμνημα με τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις του, αλλά και με 15 συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί «το καθεστώς ασυδοσίας που εξακολουθεί να υπάρχει».

Στο κείμενο αναγνωρίζεται ότι «αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένα και απτά αποδεικτικά στοιχεία, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις από αναφορές μαρτύρων» για την ύπαρξη του επονομαζόμενου τριγώνου διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος - τραπεζών και ΜΜΕ.

Επίσης αναφέρεται ότι «από τις εργασίες της επιτροπής προκύπτει ότι δεν συμπεριφέρθηκαν όλα τα ΜΜΕ με τον ίδιο τρόπο. Υπήρξαν επιχειρηματίες που έβαλαν χρήματα για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και άλλοι που στηρίχθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε δανειακά κεφάλαια τα οποία εξασφάλιζαν με αμφίβολες εγγυήσεις και χαλαρούς όρους. Επίσης υπάρχουν ΜΜΕ των οποίων οι ιδιοκτήτες συμμετέχουν σε εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα και προμήθειες και αυτή η σχέση είναι προβληματική».

ΑΝ.ΕΛΛ.: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ., Δημήτρης Καμμένος, υποστήριξε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ποινικές πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν ήταν εύκολο να αποδειχτεί στο πόρισμα η τριγωνική σχέση της διαπλοκής, αλλά «θα υπάρξουν σοφοί εισαγγελείς που θα αναγνώσουν τι λέμε και ότι υπάρχει το διά ταύτα».

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, τόνισε ότι «πιθανότατα υπήρξε διαπλοκή τραπεζών - ΜΜΕ- Κομμάτων, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί γιατί έγινε νομότυπα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου».

Οι τελικές προτάσεις των κομμάτων θα διαμορφωθούν στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας έπειτα από ψηφοφορία. Στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.  http://www.efsyn.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
20-1-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πώς γίνεται να μην υπάρχουν ευθύνες κάθε φορά; ή να διαφωνούν για αυτές; ΑΛΗΤΕΣ.