Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2017

Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΠΝΙΓΜΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΈΘΝΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η ακραία τεχνική ανάκρισης του εικονικού πνιγμού είναι βασανιστήριο και κατά συνέπεια απαγορεύεται απολύτως, δήλωσε σήμερα ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια.

"Αναμφίβολα, ο εικονικός πνιγμός ισοδυναμεί με βασανιστήριο" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νιλς Μέλτσερ, προσθέτοντας ότι η αναβίωση των βασανισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν μια καταστροφική απόφαση γιατί και άλλες χώρες θα ακολουθούσαν το παράδειγμά τους.


"Απευθύνω επείγουσα έκκληση στον πρόεδρο Τραμπ να εξετάσει όχι μόνο τις νομικές υποχρεώσεις, το δόγμα και την παράδοση των ΗΠΑ αλλά και τις εδραιωμένες νομικές και ηθικές απόψεις ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, προτού να επιτρέψει την επανεισαγωγή μεθόδων ανάκρισης που σχετίζονται περισσότερο με τη βαρβαρότητα παρά με τον πολιτισμό", πρόσθεσε.

Ο εικονικός πνιγμός χρησιμοποιήθηκε από τη CIA σε τρεις υπόπτους που κρατούνταν σε μυστικές φυλακές επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους. Όμως η μέθοδος αυτή καταγγέλθηκε ως βασανιστήριο από τον διάδοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, από πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, βουλευτές, γερουσιαστές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2015 η Γερουσία ψήφισε την απαγόρευσή του.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει ότι ο εικονικός πνιγμός "δουλεύει" αλλά θα αφήσει τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να λάβει την τελική απόφαση για το θέμα. 
LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: