Κυριακή, Ιανουαρίου 08, 2017

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΥΠΡΟ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε για τη Γενεύη όπου τη Δευτέρα αρχίζει η κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Με ελπίδα, αυτοπεποίθηση και ενωμένοι στη Γενεύη, για την Κύπρο μας».

Τον συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, τεχνοκράτες, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Με το ίδιο αεροσκάφος αναχώρησαν για τη Γενεύη και οι αρχηγοί των κομμάτων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την πτήση, ο Πρόεδρος τόνισε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή του, ο κ. Αναστασιάδης, απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε.»

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν, ίσως να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».

Για τη Γενεύη αναχώρησε και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Τουρκία άλλαξε τα σχέδιά του να μεταβεί εκεί μέσω Κωνσταντινούπολης.

Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν το βράδυ παρουσία του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για να καθορίσουν τη διαδικασία των τριήμερων συνομιλιών τους πριν από τη διεθνή διάσκεψη για την πτυχή της ασφάλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες θα κορυφωθούν με την ανταλλαγή χαρτών για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ενώ ο επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι διεθνής διάσκεψη που θα αρχίσει την Πέμπτη. IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: