Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ «ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗΣ»

Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος που έπληξε τον Δεκέμβριο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση, υποστηρίζει εταιρεία υπολογιστικής ασφάλειας. Το μπλακάουτ συνέβη πριν από τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Information Systems Security Partners (ISSP) υποστηρίζει ότι το περιστατικό συνδέεται και με προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, ανάμεσά τους ένα μπλακάουτ που είχε συμβεί το 2015 και επηρέασε τουλάχιστον 225.000 κτήρια. 


Η διακοπή ρεύματος του Δεκεμβρίου αναλογούσε σε απώλεια του ενός πέμπτου της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Κιέβου τη συγκεκριμένη ώρα της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εθνική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo.

Η διακοπή επηρέασε τον υποσταθμό Pivnichna, που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλο μέρος της πόλης και των γύρω περιοχών.

«Οι επιθέσεις του 2016 και του 2015 δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι επιθέσεις του 2016 ήταν πιο περίπλοκες και οργανωμένες» δήλωσε ο Ολέκσι Γιάνσκι, επικεφαλής των εργαστηρίων της ISSP.

Υποστήριξε επίσης ότι διάφορες εγκληματικές ομάδες φαίνεται πως συνεργάζονται προκειμένου να δοκιμάσουν τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η ερευνήτρια στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Honeywell Industrial Cyber Security Lab, Μαρίνα Κροτόφιλ, η οποία βοήθησε στην έρευνα, πρόσθεσε ότι «η επίθεση του Δεκεμβρίου 2016 δεν είχε σκοπό να προκαλέσει δραματικές συνέπειες».

«Θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολύ περισσότερα, αλλά προφανώς δεν είχαν αυτή την πρόθεση», δήλωσε η ίδια στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Motherboard. «Ήταν περισσότερο κάτι σαν επίδειξη των δεξιοτήτων τους».

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι χάκερ είχαν πραγματοποιήσει περίπου 6.500 κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικά ιδρύματα κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2016. 

Είχε αφήσει επίσης αιχμές κατά του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει κυβερνοπόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Πράξεις τρομοκρατίας και σαμποτάζ σε σημαντικές υποδομές συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ακόμα και σήμερα» είχε δηλώσει ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και 'Αμυνας.

«Η διερεύνηση μιας σειράς περιστατικών υποδεικνύουν την άμεση ή έμμεση ανάμειξη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας» είχε πει τότε.  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: