Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2017

ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛ

Η Εφημερίδα των Συντακτών, με φόντο τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή αλλά και τον ΔΟΛ, συγκέντρωσε τα στοιχεία των θαλασσοδανείων του Οργανισμού. Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση της ΤτΕ, η δανειοδότηση του ΔΟΛ και των θυγατρικών του εταιρειών από τις τράπεζες, έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων. Πιο σκανδαλώδης η περίπτωση της Alpha Bank, δέκα στελέχη της οποίας, μεταξύ των οποίων και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δ. Ματζούνης, διερευνώνται ποινικά για κακουργηματική απιστία και και ηθική αυτουργία στο αδίκημα του Στ. Ψυχάρη. 


Όπως υπενθύμισε σε μία από τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας το πόρισμά της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι η Alpha Bank παραβίασε τους κανόνες της Πιστοδοτικής Πολιτικής της κατά τη δανειοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ ενώ χορήγησε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (μαζί με Εθνική και Πειραιώς) ύψους 96 εκατ. ευρώ το 2013 στον ΔΟΛ παρά τις εισηγήσεις για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου των ΜΜΕ γενικότερα και του ΔΟΛ ειδικότερα ήδη από το 2009.

«Δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για τον ΔΟΛ» ανέφερε τότε ο κ. Μαντζούνης όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,γιατί αναχρηματοδοτούνταν συνεχώς τα δάνεια του ΔΟΛ παρά τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της επιχείρησης. Προκάλεσε, μάλιστα, αίσθηση όταν ανέφερε ότι τα δάνεια στον ΔΟΛ δόθηκαν με τις ίδιες εκτιμήσεις στις οποίες βασίστηκαν και τα δάνεια στην Ελλάδα (!) «Στο τέλος του 2009 εγκρίνατε την επιμήκυνση δανείου, μεταθέσατε κατά ένα χρόνο την καταβολή των δόσεων και προβλέψατε ότι η αξία των καλύψεων του ΔΟΛ είναι 61,5 εκ. ευρώ. Πριν στεγνώσει το μελάνι έρχεστε μετά από 10 μήνες μειώνετε την αξία των καλύψεων στα 24 εκ. ευρώ και δίνετε νέα παράταση στο δάνειο. Έτσι προστατεύετε την τράπεζά σας;» ρώτησε ο Σπ. Λάππας τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας ο οποίος δεν απάντησε...

Η συνολική δανειακή οφειλή του ΔΟΛ, ανέρχεται σε 179 εκατομμύρια ευρώ (ο δανεισμός έγινε από Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank). Στις 30 Απριλίου 2016 η οφειλή της ΔΟΛ ΑΕ, των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών και του Στ. Ψυχάρη είχε ήδη φτάσει στο ποσό 95.500.000 ευρώ. Η Έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει μεταξύ άλλων την παροχή διαχρονικής και επιλεκτικής στήριξης στον ΔΟΛ, ειδικά την περίοδο της αρνητικής πορείας της εταιρείας μετά το 2009.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»:

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της οριακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, με κίνδυνο να χαθούν πάνω από 450 θέσεις εργασίας.

Η «Εφ.Συν.» συγκέντρωσε στοιχεία και παρουσιάζει την ακτινογραφία των «θαλασσοδανείων» του Συγκροτήματος.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της ΤτΕ, η δανειοδότηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιρειών του από τις τράπεζες έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν θεσπίσει.

Μάλιστα, για την περίπτωση δανεισμού του ομίλου από την Alpha Bank, έπειτα από έγγραφο του τότε υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, το έτος 2015, προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, έγινε ποινική διερεύνηση της δανειοδότησης του ΔΟΛ και των θυγατρικών εταιρειών του.

Η ποινική διερεύνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για δέκα (10) στελέχη της Alpha Bank, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ.Π. Μαντζούνης, για κακουργηματική απιστία (390 Π.Κ.) και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό του Σταύρου Ψυχάρη.

Και ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εξυπηρετούνται;

Συνεπώς, κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» στα ΜΜΕ και στα κόμματα στις 7-7-2016, ο κ. Μαντζούνης δεν ρωτήθηκε βάσει των δικονομικών κανόνων για τα θέματα που σχετίζονται με τα τρία δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζά του στον ΔΟΛ, καθώς του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σχετικά αδικήματα.

Ωστόσο, εκ των υστέρων προέκυψε -όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει- ότι ήταν τουλάχιστον άστοχος ο τότε ισχυρισμός του και η βεβαιότητά του πως «τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Alpha Bank στα “Νέα” και στο “Βήμα” είναι πολύ παλιά και εξυπηρετούνται πλήρως».

Ο δανεισμός προς τον όμιλο και τις θυγατρικές εταιρείες έγινε από τις τράπεζες: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Η συνολική δανειακή οφειλή του ανέρχεται στα 179.000.000 ευρώ.

Στις 30-4-2016 η οφειλή της ΔΟΛ Α.Ε., των συνδεδεμένων με τη ΔΟΛ εταιρειών και του Σταύρου Ψυχάρη προσωπικά προς την Alpha Bank είχε ήδη φτάσει στο ποσό των 95.500.000 ευρώ.

Αναφέρεται, δε, ως αξιοπρόσεκτο το δάνειο των 3.500.000 ευρώ προς την προσωπική εταιρεία του Σταύρου Ψυχάρη Brionte LTD, για την ανέγερση στο Πόρτο Χέλι κτισμάτων σε ιδιόκτητο ακίνητο, καθώς εκταμιεύεται ολόκληρο το ποσό χωρίς να εγγράφεται προσημείωση στο ακίνητο (πράγμα που έγινε κατόπιν εορτής, μόλις πρόσφατα), γιατί ήδη είχε προσημειωθεί σε άλλη τράπεζα, για άλλο δάνειο.

Για το δάνειο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, δεν έγινε ποτέ τεχνικός έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες αποτελούσαν το αντικείμενο της χρηματοδότησης, και ότι αυτό δεν συνάδει με τον κανονισμό πιστοδοτήσεων.

Αυτή η δανειακή σύμβαση δεν εξελίχθηκε ομαλά, αφού παρατάθηκε επτά φορές, με τελευταία παράταση στις 12-5-2015 και καταβάλλονταν μόνον οι τόκοι.

Επίσης, προέκυψε ότι δόθηκαν δάνεια για αγορά μετοχών του ΔΟΛ προσωπικά στον Σταύρο Ψυχάρη, αρχικά για την αγορά του 21% των μετοχών του ΔΟΛ και, με διαδοχικά δάνεια, μέχρι την απόκτηση του συνόλου των μετοχών από τον κ. Ψυχάρη.

Και παρά την αδυναμία του οφειλέτη να τηρήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου, στις 25-5-2010 εγκρίθηκε η μη ρευστοποίηση των καλυμμάτων, στη συνέχεια βλέπουμε συνεχείς παρατάσεις της διάρκειας των δανείων, ενώ στις 30-9-2011 έγινε νέα διευκόλυνση με την κεφαλαιοποίηση των τόκων μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Προσωπικά χρέη

Στις 7-11-2011 περιέργως δόθηκε νέα παράταση του δανείου κατά τρία έτη και νέα κεφαλαιοποίηση των τόκων, μέχρι τον Μάιο του 2014.

Και μολονότι εκκρεμούσε η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ίδιου δανείου, στις 2-5-2012 χορηγήθηκε νέο δάνειο στον Σταύρο Ψυχάρη, ποσού 14.800.000 ευρώ ώστε να αγοράσει το (υπόλοιπο) 71% των μετοχών της ΔΟΛ.

Ως εξασφάλιση δόθηκε εγγύηση του Παναγιώτη Ψυχάρη, μέχρι του ποσού των 15.000.000 ευρώ, χωρίς να αναφέρεται σε τι ακριβώς συνίσταται η συγκεκριμένη εγγύηση.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ψυχάρης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή είπε ότι η εγγύηση συνίσταται σε «αέρα».

Η έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει την παροχή διαχρονικής και επιλεκτικής στήριξης στον ΔΟΛ, ειδικά την περίοδο της αρνητικής πορείας της εταιρείας μετά το 2009, και αναγνωρίζονται σχετικές πλημμέλειες, με δεδομένο ότι η τράπεζα δεν επιδίωξε τον περιορισμό των ακάλυπτων απαιτήσεών της, καθώς και τη σταδιακή απεμπλοκή από τον όμιλο, όταν η μητρική ΔΟΛ Α.Ε. απέτυχε να στηρίξει αποτελεσματικά το πλήθος των θυγατρικών.

Η αναδιάρθρωση των δανείων του ΔΟΛ με τις τρεις εκ των δανειστριών τραπεζών (Αlpha Βank, Εθνική, Πειραιώς) πραγματοποιήθηκε με το Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) ονομαστικής αξίας 96.817.889 ευρώ.

Οι συμβαλλόμενες τράπεζες (Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς) κάλυψαν τις εκδοθείσες ομολογίες, σε ποσοστό 31%, 47% και 22%, αντίστοιχα.

******

Το θράσος και ο «αέρας» του Ψυχάρη

Ίσως η χαρακτηριστικότερη στιγμή της εξεταστικής, κατά την οποία αποδείχθηκε η προνομικαή αυτή μεταχείριση, ήταν η παραδοχή του γιου του Σταύρου Ψυχάρη. Ο Πάνος Ψυχάρης προσπάθησε, ομολογουμένως χωρίς ίχνος ρητορικών δεξιοτήτων, να αποδείξει ότι είναι δυνατός, ότι συνιστά μια εκδοχή του πάλαι ποτέ κραταιού πατέρα του. Και τα έκανε σαλάτα. Όταν ρωτήθηκε για τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του MEGA, είπε το αμίμητο: «Το θέμα της καθαρά αυστηρής μισθοδοσίας είναι κάτι μεταξύ ημών και υμών». Πολύ σωστά το λέει ο άνθρωπος. Ο μισθός είναι μια απολύτως μυστική και εμπιστευτική συναλλαγή. Και στις συντεχνίες του Μεσαίωνα έτσι κάνανε deal ο κόσμος.

Ερωτηθείς για την απίστευτα υψηλή δανειοδότηση του Mega απάντησε με γαλαντομία προς την εργατική τάξη της χώρας: «μέρος των 130 εκατομμυρίων ευρώ ή των 80 ή των 98 εκατομμυρίων ευρώ του ομολογιακού [δανείου], μπορεί να είχε δοθεί σε άλλον κόσμο, ίσως σε ιδιώτες, μπορεί να είχε δοθεί για να αγοράσουν και σπίτια, κατοικίες, ίσως και μετρητά, φράγκα. Και μπορεί αυτός ο κόσμος –τώρα σπεκουλάρουμε στο άγνωστο– να είχε πάρει αυτά τα δάνεια και τώρα να μην ήταν σε θέση να τα πληρώσει και να ήταν σε δεινή οικονομική θέση». Δηλαδή, το MEGA, μέσω του τραπεζικού κομμουνισμού που είχε επινοήσει, έπαιρνε δάνεια και έσωζε τον απλό κόσμο από τη χρέωση!

Στο τέλος, ο γιος του πατέρα Ψυχάρη αποκάλυψε πως η υπογραφή του κοστίζει 15 εκατομμύρια ευρώ:

Π. Ψυχάρης: Ναι, υπέγραψα εγγυήσεις. Δεν σημαίνει ότι έχεις το «cash».

Βουλευτής: Με τι;

Π. Ψυχάρης: Με αέρα.

Βουλευτής: Με αέρα;

Π. Ψυχάρης: Ναι.

Βουλευτής: Είπατε με αέρα; Είπατε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι υπογράψατε αέρα 15 εκατομμύρια ευρώ εγγυήσεις για τα δάνεια;

Π. Ψυχάρης: Όχι. Η τράπεζα μου έχει ζητήσει εγγύηση προσωπική ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Βουλευτής: Ωραία. Την υπογράψατε με ποιο εχέγγυο, κύριε Ψυχάρη;

Π. Ψυχάρης: Αυτό είναι το εχέγγυο. 

LEFT.GR

 ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: