Δευτέρα, Ιανουαρίου 16, 2017

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ: ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Παγιδευμένοι στην απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας, οι πρόσφυγες κινδύνεψαν να πεθάνουν από το κρύο την περασμένη βδομάδα. Οι σοκαριστικές εικόνες ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιβίωναν σε σκηνές σκεπασμένες από χιόνι, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αποτύπωσαν και ένα μέρος από το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Δύσκολες ώρες πέρασαν για αρκετές μέρες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας. Τα χιόνια μετατράπηκαν σε πάγο. Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονταν σε δύο μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις οποίες λειτουργούσε σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι ζούσαν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο, με κουβέρτες που τους είχαν διανεμηθεί. Κάποιοι πήγαν προς τη Μυτιλήνη, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, για να βρουν μέρος να ζεσταθούν.

Στη Σάμο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παρέμειναν σε σκηνές που δεν διέθεταν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.
Στη Χίο, στη ΒΙΑΛ, μεγάλος αριθμός «φιλοξενούμενων» προσπαθούσε να μπει σε καφενεία και άλλους χώρους, ενώ πολλά παιδιά μαζεύονταν μεταξύ τους σαν κοπάδια για να ζεσταθούν. Εζησαν μέσα στο βραδινό κρύο, αφού για δυο μέρες γίνονταν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταυλισμό από τις 8 το βράδυ μέχρι το πρωί. Στον καταυλισμό της Σούδας που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη του κάστρου, ο δυνατός αέρας περνούσε ανάμεσά τους «τρυπώντας» τα κόκαλα των ανθρώπων. Τα παιδιά τρέμαν από το κρύο μέσα στις κουβέρτες, ενώ όποιος άνοιγε την πόρτα της σκηνής του ένιωθε την παγωνιά.

Στην Κω, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, η ένταση των ανέμων όσο και η έντονη βροχόπτωση όξυναν τα προβλήματα στο κέντρο πρώτης υποδοχής («hot spot»). Η στέγαση 750 προσφύγων στα κοντέινερ δεν ήταν η ιδανική συνθήκη στέγασης ανθρώπων, χώρια ότι περιμετρικά του κέντρου περίπου 250 - 300 άνθρωποι ήταν σε σκηνές αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες.
Τραγική ήταν η εικόνα στους πρόσφυγες που καταλύουν στο Ελληνικό. Ειδικά στο χώρο του μπέιζμπολ, σε συνθήκες ψύχους, έμεναν 200 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, στοιβαγμένα σε σκηνές των οκτώ ατόμων πάνω σε χώμα. Αντίστοιχη ήταν και η κατάσταση στη Μαλακάσα (σ.σ. βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).
Ομοσπονδίες και συνδικάτα προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τα οξυμένα προβλήματα των προσφύγων στα «hot spots» και στους χώρους διαμονής τους. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και τα Εργατικά Κέντρα Σάμου και Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για το ότι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερς και στεγασμένους χώρους που είτε δεν διαθέτουν είτε δεν λειτουργεί η θέρμανση. Η κυβέρνηση - και όλοι όσοι υπερασπίζονται τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - φέρει ακέραιη την ευθύνη για το διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες, με σχεδιασμούς για χειροτέρευσή τους με τη δημιουργία και κέντρων κράτησης. Ευθύνεται για το ότι οι ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και κάνουν "κουμάντο" στα "hot spots" και τους καταυλισμούς αποφασίζουν αν και πότε θα δοθούν στους πρόσφυγες τα χειμωνιάτικα ρούχα και κλινοσκεπάσματα που πρόσφερε ο λαός μας, από το υστέρημά του, σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης».
Ανάλογη κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία επεσήμαινε ότι «αυτή η κατάσταση έχει αιτίες. Είναι άμεση συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και ειδικότερα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που αποτελεί τον μηχανισμό διπλού εγκλωβισμού άνω των 16.000 προσφύγων σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά. Οσες δηλώσεις "ευαισθησίας" κι αν γίνονται αυτές τις μέρες από εκπροσώπους της ΕΕ, την κυβέρνηση κι όσους στήριξαν αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, είναι προσχηματικές και συνιστούν πρόκληση. Αλλωστε, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση θεωρούσαν δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα θα βγάλουν το χειμώνα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερ και άλλους στεγασμένους χώρους, στους οποίους δεν λειτουργεί ή δεν υπάρχει καν θέρμανση. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε ο ισχυρισμός στελέχους της κυβέρνησης ότι "βολεύτηκαν" οι 9.000 πρόσφυγες και ξεπαγιάζουν οι 1.000». 
http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: