Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2017

ΝΕΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΗΝ «ELBISCO»

Το νέο εργατικό «ατύχημα» που έγινε την Πέμπτη 5/1 στο εργοστάσιο της «Elbisco» στο Πικέρμι, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής. Συγκεκριμένα, νέος σε ηλικία εργάτης που δούλευε στο τμήμα παραγωγής φρυγανιάς τραυματίστηκε από τη συσκευαστική μηχανή, με αποτέλεσμα να χάσει δύο δάχτυλα. Οπως υπενθυμίζει το Συνδικάτο, πριν από λίγους μήνες είχε γίνει παρόμοιο «ατύχημα» στο ίδιο τμήμα, με αντίστοιχο τραυματισμό μιας εργαζόμενης.

«Δεν διαφέρουν πολύ τα δύο "εργατικά ατυχήματα" αφού οι μηχανές οι οποίες είναι πεπαλαιωμένες, με ανεπαρκείς δικλίδες ασφαλείας, κολλάνε συνέχεια και με την πίεση που δέχονται οι εργάτες να βγει η παραγωγή, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.
«Τα ατυχήματα έγιναν κάτω από τρομερή πίεση και εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς για να βγει η παραγωγή», τονίζει το Συνδικάτο, και εξηγεί: «Η εντατικοποίηση στο κομμάτι της φρυγανιάς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Ο βασικός λόγος είναι η αποχώρηση ενός μεγάλου μέρους έμπειρων εργατών με τις εκβιαστικές εθελούσιες εξόδους (σχεδόν το 1/3 της παραγωγής της φρυγανιάς). Ταυτόχρονα, προσπαθώντας η εργοδοσία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των εξαγωγών, άρα και της κερδοφορίας της, επεκτείνει το εβδομαδιαίο ωράριο ακόμα και την Κυριακή!». Προσθέτει ακόμα πως όταν η εταιρεία είναι έτοιμη για τη μετεγκατάσταση που σχεδιάζει στη Χαλκίδα, «οι ίδιοι εργάτες που ξεζουμίζονται όλα αυτά τα χρόνια για να αποφέρουν αυτά τα κέρδη, θα πεταχτούν στο δρόμο».
Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Αμεσα να παρθούν μέτρα συντήρησης στον εξοπλισμό του εργοστασίου, ώστε να σταματήσουν τα εργατικά ατυχήματα. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, καθώς καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Να καταργηθεί το επαίσχυντο «μπόνους παρουσίας», που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, και να γίνει μέρος του μισθού. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που αποτελεί ασπίδα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.   http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: