Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017

HRW: ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

«Υπάρχουν άντρες αλλά και γυναίκες στις σκηνές. Με το χιόνι, νόμιζα ότι θα πέθαινα από το κρύο. Η σκηνή μου είχε καλυφθεί από χιόνι και δεν έβλεπες το εξωτερικό της», είπε ο 32χρονος Αλαίν από το Καμερούν στην ομάδα της Human Rights Watch που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λέσβο και κατέγραψε τα ετοιμόρροπα αντίσκηνα στο «hot spot» της Μόριας.

Καθώς οι ισχυρές χιονοπτώσεις, οι βροχές και οι δυνατοί άνεμοι που έπληξαν τη χώρα μας στις αρχές Ιανουαρίου επιδείνωσαν τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας εν όψει, η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά από τις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν σε κατάλληλες δομές στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα χιλιάδες αιτούντες άσυλο που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι ενώ Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το επιχείρημα ότι η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα θα ακυρώσει τη συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας, η Human Rights Watch διαπιστώνει ότι η σχετική γραπτή δήλωση δεν προβλέπει ρητά τη συγκράτηση των αιτούντων άσυλο στα νησιά και κάνει λόγο για πολιτική ανάσχεσης που παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το Άρθρο 60 του νόμου 4375/2016 που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, τα άτομα που υποβάλλουν αίτημα ασύλου στα νησιά και αναμένουν την έκδοση απόφασης για διάστημα μεγαλύτερο των 28 ημερών δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην τακτική διαδικασία χορήγησης ασύλου και, κατ’ επέκταση, να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμη και στην περίπτωση που οι μεταφορές καθιστούσαν πιο περίπλοκες ενδεχόμενες επιστροφές στην Τουρκία, η καταδίκη ανθρώπων σε συνθήκες που απειλούν τη υγεία και την αξιοπρέπειά τους αποτελεί απαράδεκτη δικαιολογία, υπογραμμίζει η διεθνής οργάνωση.
«Είναι ένα κοινό μυστικό ότι η ελληνική νομοθεσία παραβιάζεται προκειμένου να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κατά αυτόν τον τρόπο, λειτουργώντας επί της ουσίας ως αποτρεπτικός παράγοντας για να μην έρχονται άλλοι πρόσφυγες. Αυτό όμως είναι αδικαιολόγητο σε όλες του τις βάσεις σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε στο NEWS247 η Eva Cossé, ερευνήτρια της Human Rights Watch για θέματα που αφορούν στην Ελλάδα.
Είναι ένα κοινό μυστικό ότι η ελληνική νομοθεσία παραβιάζεται προκειμένου να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κατά αυτόν τον τρόπο, λειτουργώντας επί της ουσίας ως αποτρεπτικός παράγοντας για να μην έρχονται άλλοι πρόσφυγες

Με βάση το άρθρο 60 του νόμου 4375/2016, χώροι που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά έχουν προσφύγει δικαστικώς ούτως ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.
Παράλληλα, αναμένεται άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής δύο Σύριων για τους οποίους έχει κριθεί ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και οι οποίοι πέρασαν από ακρόαση στις 29 Νοεμβρίου. Πρόκειται για δύο από τα μόλις δεκαεπτά άτομα που έως τα τέλη του 2016 είχαν κριθεί ότι μπορούν να απελαθούν στην Τουρκία διότι θωρείται γι’ αυτούς ασφαλής χώρα με βάσει τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Καθώς καμία τέτοια απέλαση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, η απόφαση του ΣτΕ είναι πιθανό να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, είτε να ανοίγοντας το δρόμο των απελάσεων είτε αντιστρόφως, ανάλογα με τη διατύπωσή της. Δεν αποκλείεται όμως και το ενδεχόμενο το ΣτΕ να δηλώσει αναρμόδιο για να ερμηνεύσει την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας και να στείλει επερώτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Προς αποφυγήν μετακινήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, οι ελληνικές αρχές εγκαινίασαν -κατά την Human Rights Watch- μια πολιτική ανάσχεσης των ροών στα νησιά προκειμένου τα περισσότερα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται βάσει ταχείας διαδικασίας στα σύνορα και να μπορεί η κυβέρνηση να επαναπροωθεί άτομα στην Τουρκία. Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με πιέσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκράτηση των ατόμων στα νησιά «προκειμένου να αποφεύγονται οι δευτερογενείς μετακινήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη», έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες αιτούντες άσυλο, που κατέφτασαν μετά τον Μάρτιο, να τελούν υπό περιορισμό στα νησιά, όπου και παραμένουν συχνά επί μήνες σε τρισάθλιες συνθήκες όπου επικρατεί συνωστισμός, έως ότου εξεταστούν τα αιτήματά τους για την παροχή ασύλου.
Οι αιτούντες άσυλο που κατέφτασαν στα νησιά κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί εδώ και σχεδόν 10 μήνες. Τα άτομα που αναγνωρίζονται ως ευάλωτα βάσει της ελληνικής νομοθεσίας εξαιρούνται της διαδικασίας αυτής και θα πρέπει να γίνονται αμέσως δεκτά στην τακτική διαδικασία χορήγησης ασύλου και να επιτρέπεται η μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στις 18 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε από τη Λέσβο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των «ευπαθών ατόμων» στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κανείς, ακόμη και τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ευπάθειες, δεν δικαιούται να εγκαταλείπεται έξω στο κρύο, υποστηρίζει η Human Rights Watch.
Επισημαίνεται ότι η μέγιστη επίσημη ικανότητα υποδοχής στα πέντε κύρια νησιά που δέχονται αιτούντες άσυλο και μετανάστες είναι 8.375 άτομα έναντι των 14.336 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά από την 17η Ιανουαρίου.   
Ιωάννα Μπρατσιάκου
news247.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: