Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΤΑ 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Μειώσεις στις υψηλές συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (σ.σ. 1,8 δισ. ευρώ με βάση το ΑΕΠ του 2016), παρεμβάσεις στις βασικές συντάξεις, μείωση εισφορών και κατάργηση των εξαιρέσεων στην καταβολή των εισφορών για τους αυταπασχολούμενους προτείνει το ΔΝΤ στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ζητά να μειωθεί η δαπάνη για κύριες συντάξεις κατά 7-8% και συγκεκριμένα από τα 26-26,5 δισ. ευρώ στα οποία προβλέπεται για φέτος στα 24,2-24,7 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ οι αρχές πρέπει να εφαρμόσουν "πλήρως και εγκαίρως" τα συμφωνημένα μέτρα και παράλληλα θα πρέπει να "εξετάσουν" την εφαρμογή "επιπλέον μεταρρυθμίσεων" προκειμένου "να μειώσουν το έλλειμμα" του συνταξιοδοτικού συστήματος και "να βελτιώσουν τα κίνητρα για εργασία και καταβολή εισφορών".

Τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές είναι σε δύο πεδία, σύμφωνα με το ΔΝΤ:
1)    Ο "επανϋπολογισμός των συντάξεων" με στόχο την "εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα".
Η εξοικονόμηση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την "ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών εισφορών (ή άλλων υπερβολικών φορολογικών συντελεστών).
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε "μεγαλύτερες περικοπές σε συνταξιούχους με υψηλό εισόδημα και σε μικρή αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών προς τους συνταξιούχους με χαμηλότερο εισόδημα οι οποίοι έχουν συνεισφέρει υψηλότερες εισφορές".
2)    Η "σύνδεση εισφορών –παροχών".
"Μεσο-μακροπρόθεσμα" θα μπορούσε να "επανεξεταστεί" το επίπεδο της "βασικής σύνταξης" υπό το πρίσμα των "διεθνών τάσεων", σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην "ενίσχυση" της "ανταποδοτικής σύνταξης" με ένα "αναλογιστικά δίκαιο τρόπο".
Επίσης "η μείωση του φορολογικού βάρους θα μπορούσε να ενισχύσει την εργασία και τις εισφορές". Τέλος, το ΔΝΤ αναφέρει πως οι αρχές θα πρέπει να "εναρμονίσουν πλήρως τις κανόνες εισφορών των αυταπασχολουμένων, καταργώντας τις εξαιρέσεις".   

http://www.capital.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και γω που νόμιζα ότι θα τους έλεγε να κτυπήσουν την διαφθορά!