Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2017

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΜΕΤΡΩΝ ΥΨΟΥΣ 3,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Εντατικούς ρυθμούς προσλαμβάνουν οι διεργασίες γύρω από τις εκκρεμότητες της «αξιολόγησης», ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται και πάλι η νέα φουρνιά με τα αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτό το φόντο, τα παζάρια εστιάζουν πλέον στη σύνθεση των κάθε είδους πακέτων, όπως αυτά προτείνονται από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και βέβαια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν σε χτεσινή «έκτακτη» σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινκ, των εκπροσώπων της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπούτι, του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, και άλλων παραγόντων του κουαρτέτου. Η συνάντηση αυτή ήταν σε εξέλιξη έως αργά χτες, ωστόσο οι συνεννοήσεις και τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στις 20 Φλεβάρη.
Πριν από τη χτεσινή σύσκεψη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα του κρατικού χρέους, αλλά στο τραπέζι θα βρεθούν τα δημοσιονομικά, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού». Ανεξάρτητα από τη χτεσινή ατζέντα, θυμίζουμε πως οι εκκρεμότητες της «αξιολόγησης» αφορούν στα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, στα ζητήματα της Ενέργειας, στις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην πορεία ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Και, βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν την εφαρμογή πρόσφατων αποφάσεων σε επίπεδο Γιούρογκρουπ.
Ανεβαίνει ο λογαριασμός για το λαό
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιλαϊκές συγκλίσεις καταλήγουν στη διαμόρφωση νέου «πακέτου» που φτάνει σε 2% του ΑΕΠ και ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων μετά το 2018. Μάλιστα, η περαιτέρω κλιμάκωση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τη νομοθέτηση και εφαρμογή μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αλλα τόσα (ακόμη 1,8 δισ. ευρώ) θα ενταχτούν στις εφεδρείες του δημοσιονομικού «κόφτη». Αυτός με τη σειρά του, ανεξάρτητα από το «αμπαλάζ» και τον τρόπο παρουσίασης που θα επιλεγεί, θα ενεργοποιηθεί «βρέξει - χιονίσει», πέρα και πάνω από την όποια εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα και από την όποια έκβαση των αντιλαϊκών στόχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής εντάσσεται και αυτό της συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, με ανοιχτό ζήτημα το μέγεθος καρατόμησης, αλλά και του ρυθμού που θα προσλάβει η κλιμάκωση της φοροληστείας απέναντι στο λαό. Αυτό θα κριθεί σε συνδυασμό και με τις άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην κάλυψη των στόχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου.
Θυμίζουμε ότι η «προσωπική διαφορά» στις σημερινές συντάξεις ήδη έχει ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2018...
Θυμίζουμε, ακόμα, την αρχική πρόταση του ΔΝΤ, το οποίο στο γνωστό ρόλο του «λαγού» έβαζε στο τραπέζι «πακέτο» ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με μέτρα όμως παρόμοια με αυτά που φαίνεται να «κλειδώνουν», σε αυτήν τη φάση, τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία.
«Ματωμένα» πλεονάσματα σε βάθος χρόνου
Και βέβαια η σύνθεση των αντιλαϊκών προτάσεων αναμένεται να αποτυπωθεί και στους στόχους και το χρονοδιάγραμμα για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» της περιόδου μετά το 2018 και την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Εν προκειμένω, σε ρόλο «λαγού» είχε βγει η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και η πλευρά της Ευρωζώνης, με προτάσεις για «πλεονάσματα» στο 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα με 10ετή ορίζοντα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2028. Αν και, για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό το πού θα «κάτσει» η αντιλαϊκή συμφωνία, είναι φανερό το γεγονός ότι θα αφορά τη «μεσοπρόθεσμη περίοδο» για μετά το 2018, σε συνδυασμό, βέβαια με το ύψος των πλεονασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι για τα πλεονάσματα - ενδεχομένως στο 3,5% μέχρι το 2023 - έρχονται προκειμένου να «ακονίσουν» τον υπό διαμόρφωση νέο δημοσιονομικό «κόφτη».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με την πλευρά του ΔΝΤ, φαίνεται να πηγαίνει σε επόμενη φάση. Αυτό, με τη σειρά του, θα προσδιορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ζήτημα το οποίο επιχειρεί να «σηκώσει» η συγκυβέρνηση, ως αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα, με δεδομένο βεβαίως ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει το κεφάλαιο όχι όμως τους εργαζόμενους.
Μνημόνια διαρκείας
Και ενώ το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», έρχεται να χαράξει πορεία για τα μνημόνια της «επόμενης μέρας», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, έσπευσε να δώσει το σήμα για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της αντιλαϊκής διαδικασίας.
Μιλώντας, προχτές βράδυ σε εκδήλωση στο Λονδίνο, χαρακτηριστικά τόνισε: «Καλύτερα να βρεθεί έστω και μία χειρότερη λύση τώρα, παρά μία καλύτερη σε 5 μήνες - Θα βρεθούμε σε σοβαρούς κινδύνους».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος το συντομότερο, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα Ευρωπαίων ηγετών. Πρόκειται, δηλαδή, για τον ...«κίνδυνο, «πρόωρης» λήξης του 3ου μνημονίου, με τον κυβερνητικό παράγοντα, στο πλαίσιο των εκβιασμών και των απειλών, να κάνει ανοιχτά λόγο για ένα 4ο μνημόνιο, ακόμη «χειρότερο» από τα προηγούμενα.
Οπως είπε, «εκείνοι που νομίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να αφεθεί να κυλήσει ως τον Ιούνιο επειδή η Ελλάδα θα είναι τότε με την πλάτη στον τοίχο κάνουν λάθος, κυρίως διότι μέχρι τότε θα έχουμε επανέλθει σε έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας για τη ρευστότητα, το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό και θα αρχίσει μια συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα».   http://www.rizospastis.gr
ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: