Κυριακή, Φεβρουαρίου 05, 2017

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 9.000 ΝΑΖΙ

Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες περίπου 9.000 μελών των Ες Ες και φρουρών στο ναζιστικό κολαστήριο του Άουσβιτς έδωσε στη δημοσιότητα το πολωνικό ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό. Στόχος είναι να καταγραφεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φρουρών του Άουσβιτς δεν ήταν Πολωνοί, αλλά Γερμανοί.


Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης, Γιάροσλαβ Ζάρεκ τονίζει ότι η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων (η οποία θεωρείται η πιο πλήρης που έχει γίνει ποτέ) θα βοηθήσει στην απόδειξη ότι το σκληρό στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν χιλιάδες Εβραίοι, Ρομά και πολιτικοί κρατούμενοι, διοικούνταν από Γερμανούς και όχι Πολωνούς.

Περιλαμβάνει ονοματεπώνυμα, φωτογραφίες, ημερομηνίες γέννησης, θέση στον στρατό και σε αρκετές περιπτώσεις και φωτογραφίες.

Η λίστα που διατίθεται online (http://pamiec.pl/pa/form/60,Zaloga-SS-KL-Auschwitz.html?l=1) δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία Πολωνίας, Γερμανίας, Αυστρίας και ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και για άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργούσαν οι ναζί στην Πολωνία.

«Δεν εκφράζουμε καμία άποψη, απλά παραθέτουμε ψυχρά τα γεγονότα» συμπληρώνει ο Ζάρεκ.

Οι σοβιετικές δυνάμεις μπήκαν στο Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου του 1945. Οι ναζί το είχαν εγκαταλείψει λίγες ημέρες νωρίτερα αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του κολαστηρίου ανέπαφο. 


efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα μας κάνουν; Μετά σπό 70 χρόνια; Τί είναι πολιτικοί, για να τους κρίνει η ιστορία;