Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2017

ΩΣ «ΕΧΘΡΙΚΕΣ» ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση του Μεξικό καταδίκασε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μετανάστευση, οι οποίες επιτρέπουν την απέλαση σχεδόν όλων των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Οι νέοι αμερικανικοί κανονισμοί προβλέπουν προώθηση πολλών χωρίς έγγραφα στο Μεξικό, ασχέτως εθνικότητας.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας πηγαίνουν στη χώρα για συνάντηση με τον μεξικανό πρόεδρο.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ υποστήριξε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού είναι «καταπληκτικές αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι αναμένει «μια φοβερή συζήτηση» μεταξύ των Μεξικανών και των Αμερικανών αξιωματούχων.


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έχει φτάσει από το βράδυ της Τετάρτης στην Πόλη του Μεξικού. Λίγο αργότερα κατέφθασε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, στη διάρκεια των οποίων πρόκειται «να εξηγήσει λεπτομερώς» την εφαρμογή της νέας μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ.

Πάντως ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα του να δεχθεί τους νέους κανόνες, μεταξύ των οποίων είναι και η απέλαση μη Μεξικανών στο Μεξικό.

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση και ο λαός του Μεξικού δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τους όρους τους οποίους μία κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μονομερώς σε μια άλλη», εξήγησε ο Βιντεγκαράι στους δημοσιογράφους.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Μεξικό θα επιμείνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητα οποιουδήποτε θέλουν να απελάσουν στη χώρα.

«Έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα τον ασκήσουμε πλήρως», επεσήμανε ο Βιντεγκαράι, προσθέτοντας ότι η χώρα του προτίθεται να απευθυνθεί στον ΟΗΕ για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Μεξικανών βάσει των διεθνών κανόνων.

Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σήμερα περιλαμβάνονται οι υποδομές στα σύνορα, οι στρατηγικές απέλασης, η διακίνηση ναρκωτικών, η μετανάστευση από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, το εμπόριο όπλων και η τρομοκρατία, αλλά και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.  in.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
23-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: