Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2017

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΕ: ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που με συνέπεια υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, εκτός από την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, επιφέρει και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων όσων απασχολούνται στην επιχείρηση, κυρίως εκείνων που ζουν την ευελιξία στο πετσί τους.
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 160.000 στρεμμάτων μεταξύ των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Μέσα σ' αυτήν την έκταση, εκτός από τα ορυχεία λιγνίτη με τις εγκαταστάσεις τους, λειτουργούν και οι Λιγνιτικοί Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης. Αυτό το διάστημα κατασκευάζεται και ο ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα ΙV», που προβλέπεται να αντικαταστήσει παλιότερες και πιο ρυπογόνες μονάδες της περιοχής και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Μεροκάματο πείνας σε ακραίες συνθήκες δουλειάς
Στο σημερινό ρεπορτάζ θα επικεντρώσουμε στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω εργολάβων στη ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη μορφή απασχόλησης γενικεύτηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη μείωση του μόνιμου προσωπικού και την ταυτόχρονη αφαίρεση δικαιωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί - το 1997 απασχολούνταν στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας περίπου 9.000 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει κάτω από τις 4.500 - έχουν χτυπηθεί άγρια και τα μισθολογικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σήμερα, με βάση την τελευταία ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμια σωματεία με τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι μισθοί έχουν καθηλωθεί στο 65% σε σχέση με το 2009. Ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση έχει επέλθει στις αμοιβές των εργολαβικών εργαζομένων, οι οποίοι δεν αμείβονται καν με τη σύμβαση Μεταλλείων - Λιγνιτωρυχείων και Ορυχείων, που ισχύει για τους μόνιμους στα ορυχεία, αλλά με την ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ μεικτά, ενώ όσοι είναι κάτω των 25 ετών παίρνουν ακόμα λιγότερα, δηλαδή 511 ευρώ μεικτά!
Παρά το γεγονός ότι μόνιμοι και εργολαβικοί δουλεύουν δίπλα δίπλα, όπως και σε πολλούς άλλους χώρους και επαγγέλματα, οι κραυγαλέες μισθολογικές και άλλες διαφορές, που προκύπτουν από τη σύγκριση ακόμα και μ' αυτούς τους μειωμένους μισθούς των μονίμων, βγάζουν μάτι. Πολύ περισσότερο που όλοι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία του λιγνίτη βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι σε άμεσους κινδύνους και άλλους επιβαρυντικούς για την υγεία τους παράγοντες, που δρουν σωρευτικά και μακροπρόθεσμα.
Χαρακτηριστικά, να σημειώσουμε ότι ακόμη και η ολιγόωρη παραμονή στο χώρο των ορυχείων προκαλεί άμεσα προβλήματα στην αναπνοή και την όραση. Εξαιτίας, μάλιστα, της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας, έχουν συμβεί 10 θανατηφόρα «ατυχήματα», από τον Μάρτη του 2014 μέχρι σήμερα, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματισμοί, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, που ένα σημαντικό μέρος τους παραμένει μακριά από τη δημοσιότητα...
Να γίνουν προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα
Εργαζόμενοι στα ορυχεία, με τους οποίους μίλησε ο «Ριζοσπάστης», περιέγραφαν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις συνθήκες υπό τις οποίες δούλεψαν κατά την περίοδο της μεγάλης κακοκαιρίας του περασμένου Γενάρη, όταν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας έφτασε σε οριακό σημείο και δίχως υπερβολή στα όρια του «black - out». Ηταν τότε που χρειάστηκε να δουλέψουν ασταμάτητα μέρα - νύχτα σε συνθήκες ψύχους, μέσα στο χιόνι, για να υπάρξει συνεχής και απρόσκοπτη τροφοδοσία των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της περιοχής με λιγνίτη.
Την ίδια ακριβώς περίοδο, η ΔΕΗ και οι ιδιώτες πάροχοι, έστηναν στην πλάτη τους ένα ασύλληπτο κερδοσκοπικό παιχνίδι με αγοραπωλησίες και εξαγωγές ρεύματος, πάντα μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης. Οσα περιγράφονται πιο πάνω καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην επιχείρηση, υπογράμμισε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Στ. Μωϋσιάδης, αντιπρόεδρος του «Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια» Δ. Μακεδονίας.
Οπως λέει, σήμερα το σύνολο των μηχανών που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία δεν επανδρώνεται πλήρως από μόνιμους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα και η εργασία να εντατικοποιείται για τους υπάρχοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και να καλύπτονται οι ανάγκες πρόσκαιρα με συμβασιούχους, αλλά και εργολαβικούς υπαλλήλους με τις πολύ χαμηλότερες αποδοχές. «Τα εργοδοτικά σωματεία, συνεχίζει, στην πράξη σιωπούν για το αρνητικότατο αυτό φαινόμενο και βάζουν πλάτη επί της ουσίας στις επιδιώξεις της επιχείρησης και των εργολάβων, που δραστηριοποιούνται για το δικό τους κέρδος και για να περιορίσουν το κόστος εργασίας συνολικά για τη ΔΕΗ».

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
16-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: