Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2017

«ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟΣ» ΚΟΦΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΜΕΤΡΑ

Την τελική πρόταση των δανειστών κομίζει αύριο (Τετάρτη) στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας έως το τέλος της εβδομάδας και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μοσκοβισί κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο εκ μέρους της Κομισιόν και διεμήνυσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου «εργάζεται διαρκώς για μια δίκαιη συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, το συντομότερο δυνατόν».


Η φάκα των νέων μέτρων και το... τυρί

Τι περιλαμβάνει, όμως, η πρόταση των δανειστών που φέρνει ο Μοσκοβισί; Προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου ορίου στην περιοχή των 5.900-6.000 ευρώ, κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες και κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μειώνει τους φόρους σε εισόδημα και ΦΠΑ στην περίπτωση που υπάρχει υπερκάλυψη του στόχου (3,5%) στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τον «αντίστροφο κόφτη», που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά στους τέσσερις θεσμούς και που φαίνεται να γίνεται αποδεκτός.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, σε περίπτωση που η Eurostat επιβεβαιώσει υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, τότε η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα το ποσό της υπεραπόδοσης να το κατευθύνει για μειώσεις φόρων ή για άλλες κοινωνικές δαπάνες, όπως συνέβη με το υπερβάλλον πλεόνασμα του 2016.

Σημειώνεται πως χθες, κατά την παρουσίαση των βελτιωμένων προβλέψεων της Κομισιόν για τη χώρα μας στις Βρυξέλλες, ο Μοσκοβισί είχε δηλώσει πως «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων».

Μιλώντας στο Euronews, ο επίτροπος έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία με την Αθήνα, καθώς -όπως τόνισε- «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους... πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις... υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Σημείωσε πως οι αριθμοί «δείχνουν ότι μέχρι τώρα... υπάρχει μια υπεραπόδοση της Ελλάδας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Πρόκειται για έναν στόχο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Οι αριθμοί μας ήταν πάντα σωστοί, ακόμη κι όταν δεν ήταν ευνοϊκοί. Άρα, κάθε εταίρος οφείλει να εργαστεί στη βάση αυτή, διότι είναι η βάση του στόχου και η πρόβλεψη».

Τις απόψεις αυτές δεν φαίνεται να συμμερίζεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διεμήνυσε χθες από το Ντουμπάι ότι«μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό μπορούμε να το κάνουμε υπό δίκαιους όρους και προϋποθέσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κόψουμε και να ράψουμε μια συμφωνία στα μέτρα μιας χώρας, μόνο και μόνο επειδή το ζητά».

Ν. Παππάς: Όχι σε νέα μέτρα

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, έστειλε μήνυμα ότι δεν χρειάζονται μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση και τόνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να γυρίσουν όταν υπάρξει πολιτική συμφωνία.

«Η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να είχε κλείσει», και αν αυτό δεν συνέβη, ευθύνονται οι θεσμοί και οι διαφωνίες τους που χρησιμοποιούνταν ως άλλοθι, υποστήριξε ο υπουργός. Στον αντίποδα, «η Ελλάδα έκανε όλα όσα έπρεπε. Η οικονομία υπεραποδίδει».

Τούτου δοθέντος, «φεύγει από τη συζήτηση το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον από πλευράς Κομισιόν», είπε και παρέθεσε σειρά οικονομικών δεικτών που βελτιώνονται σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ανεργίας.

Όσον αφορά τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αφορμή και σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Ν. Παππάς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητά εξαιρέσεις, αλλά να λέει (σ.σ. το ΔΝΤ) την αλήθεια και όχι ψέματα για τις συντάξεις και τους φόρους.

Κατά τον υπουργό, είναι σε εξέλιξη μια βαθιά πολιτική διαφωνία για το μέλλον της Ευρώπης, για να προσθέσει, «η Γερμανία έχει αντι-ευρωπαϊκή στάση και η επιμονή της να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καταμαρτυρά έλλειμμα εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ESM,ΕΚΤ, Ευρωκοινοβούλιο)».  http://www.efsyn.gr


ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: