Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2017

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που προέκυψε για τις επαφές που είχε με Ρώσο αξιωματούχο πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας θα ασκεί προσωρινά ο συνταξιούχος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, με 30 χρόνια εμπειρίας στον στρατό, προϋπηρεσία στο Βιετνάμ, την Καμπότζη, τον Παναμά και τον Κόλπο, συμμετοχή στη «συμμαχική διοίκηση» του Ιράκ το 2003 και 2004 και στη συνέχεια σύμβουλο αμυντικής εταιρείας που αναλαμβάνει εργολαβίες σε μέτωπα συγκρούσεων.  


Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάικλ Φλιν αναφέρει ότι υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων ενημέρωσε, χωρίς να είχε πραγματική πρόθεση, με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέμβριο με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον Sergei Kisilyak.

Είχαν προηγηθεί διαρροές για μυστικές επαφές του Φλιν με τον Ρώσο πρέσβη, τις οποίες ο ίδιος προσπάθησε να αποκρύψει ισχυριζόμενος ότι η συνομιλία τους περιορίστηκε σε ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα και σε προγραμματισμό για τη μελλοντική τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα έδειχναν μια πιο ουσιαστική επικοινωνία, που αφορούσε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ο Φλιν είχε δώσει την εντύπωση στη Μόσχα ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν μόλις η διοίκηση Τραμπ έρθει στα πράγματα (σ.σ. στις 20 Ιανουαρίου).

Τυχόν παρέμβαση του Φλιν σχετικά με τις κυρώσεις παραβιάζει τον νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να ασκούν διπλωματία με δεδομένο ότι τότε ο Τραμπ δεν ήταν ακόμα πρόεδρος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μάλιστα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο πως ο Φλιν θα μπορούσε να γίνει στόχος ρωσικών εκβιασμών λόγω των ενεργειών του.

Η παραίτησή του, μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τραμπ, είναι η τελευταία και πιο δραματική σ' ένα ούτως ή άλλως χαοτικό ξεκίνημα για προεδρία στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ενώ φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα συνεννόησης και συντονισμού που ταλανίζουν έως τώρα τη νέα κυβέρνηση.

Και δεν είναι καθόλου σαφές αν η απομάκρυνση Φλιν θα άρει τις υποψίες που πλανώνται για προεκλογικές επαφές της ομάδας του Τραμπ με το Κρεμλίνο.

Οι αμφιλεγόμενες επαφές

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο διορισμός του Φλιν, είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τις σχέσεις του με τη Μόσχα και πριν και μετά τις αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο το έδαφος άρχισε να τρέμει κάτω από τα πόδια του πρόσφατα, μετά την αποκάλυψη ότι είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρέσβη και για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε χθες βράδυ, αλλά η απομάκρυνση του Φλιν- εκτιμά το BBC- μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταματήσει η «αιμορραγία».

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο -και ίσως και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί- σίγουρα θα θέλουν να μάθουν ποιος γνώριζε τις αντιφατικές εξηγήσεις του Φλιν και γιατί δεν έγινε κάτι νωρίτερα.

Πόσο ψηλά στην ιεραρχία φθάνει αυτή η υπόθεση;  Τι γνώριζε ο πρόεδρος Τραμπ αλλά και πότε το έμαθε; 

Ήδη βουλευτές των Δημοκρατικών ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας από το Κογκρέσο.

Ψέματα και παλινωδίες

◼ Γίνεται γνωστό ότι ο Φλιν συζήτησε με με τον Ρώσο πρεσβευτή Sergei Kisilyak αρκετές φορές τηλεφωνικά τον Δεκέμβριο. 

◼ Ο Φλιν διέψευσε ότι αυτός και ο Ρώσος διπλωμάτης συζήτησαν το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία από την κυβέρνηση Ομπάμα. Το ίδιο ισχυρίστηκε για λογαριασμό του Φλιν και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. 

◼ Στη συνέχεια εκπρόσωπος του Φλιν άρχισε να τα μαζεύει, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ «δεν μπορεί να είναι σίγουρος» ότι δεν συζήτησε το θέμα των κυρώσεων. 

◼ Χθες (Δευτέρα) η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κονγουέι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στον Φλιν. 

◼ Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπίσερ είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ «εξετάζει την κατάσταση». Και λίγες ώρες αργότερα ο Φλιν παραιτήθηκε. 
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: