Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2017

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΜΑΧΟΙ ΕΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

Σε επικίνδυνη φάση βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της Μοσούλης και την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, που διανύουν την ένατη ημέρα, καθώς η μάχη αναμένεται να είναι πιο δύσκολη από αυτήν για τον ανατολικό τμήμα.

Την ίδια ώρα χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στην πόλη. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 400.000 άνθρωποι αναμένεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες του, καθώς οι ελλείψεις σε φαγητό και νερό θα είναι μεγάλες. 


Μέχρι το Σάββατο περίπου 1.000 άμαχοι διέσχισαν την πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την Κυριακή, σύμφωνα με τις ιρακινές δυνάμεις.



Στο επιχειρησιακό μέτωπο οι ιρακινές δυνάμεις κατάλαβαν σήμερα τη νοτιότερη γέφυρα του ποταμού Τίγρη που παρέχει πρόσβαση στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Η «τέταρτη γέφυρα», όπως αποκαλείται, έχει καταστραφεί εν μέρει από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι η νοτιότερη από τις πέντε πάνω στον ποταμό, οι οποίες επίσης έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ο ταγματάρχης Φάλαχ αλ Ουάμπνταν δήλωσε χθες ότι θα κατασκευαστεί μια γέφυρα ώστε να μεταφερθούν ενισχύσεις, πολεμοφόδια και άλλα υλικά στα δυτικά της Μοσούλης.

Στο μεταξύ σήμερα ο ιρακινός στρατός απελευθέρωσε πλήρως από τον ISIS την πρώτη γειτονιάς, τη συνοικία αλ-Μαμούν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τοπικά μέσα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιθέσεις των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων με τους ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους να προσπαθούν με εκρήξεις βομβών ή παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων, να καθυστερήσουν την προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν drones εμπορικής χρήσης, τα οποία παγιδεύουν με εκρηκτικά και τα εξαπολύουν κατά των Ιρακινών στρατιωτών ή αμάχων μέσα στις γειτονιές της Μοσούλης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Προχθές οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ εισήλθαν σε αρκετές κατοικημένες περιοχές στα νότια προάστια της πόλης, μετά την προέλασή τους έναντι των αμυντικών προγεφυρωμάτων που είχε οργανώσει το Ισλαμικό κράτος. 
 EFSYN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: