Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2017

«ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ» ΜΕΤΡΑ : ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»...

Την προσδοκία η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ να δώσει ώθηση στη συνολική προσπάθεια για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας βέβαια να εξαπατήσουν το λαό, παρουσιάζοντας ότι όσα συμφωνήθηκαν θα τον ωφελήσουν. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό για την παραπέρα εξέλιξη των πραγμάτων σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ρευστότητας, όπου από διάφορες πλευρές εκφράζεται προβληματισμός για το αν τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ αρκούν ή θα έρθουν «έγκαιρα» για να στηρίξουν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στη «La Repubblica» ήταν σαφής, δηλώνοντας πως η συμφωνία συνιστά ένα συμβιβασμό, στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης να γίνουν οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας». Οι ισχυρισμοί αυτοί, ότι στόχος των μέτρων είναι οι αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, κάνουν ακόμα πιο εμφανή την απάτη που επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί δήθεν ουδετερότητας των νέων μέτρων και «αντισταθμιστικών», υποστηρίζοντας πως «θα το πράξουμε - σε συμφωνία με τους θεσμούς - με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο. Για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019».
Απάτη που ο ίδιος ομολογεί, όταν λίγο μετά παραδέχεται ότι στο επίκεντρο των νέων συζητήσεων για την τελική συμφωνία θα βρεθεί «ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ στο 3,5% - όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές - είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι το μη πραγματοποιήσιμο. Πρέπει να καθοριστούν λογικοί στόχοι».

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές, ο Δ. Τζανακόπουλος είχε παραδεχτεί ότι αν οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται, τότε νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα.
Αλλά και ο Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις», παραδέχεται ότι αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι «να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να αποσαφηνιστεί περισσότερο ο "οδικός χάρτης" για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Για να ενταχθεί επιτέλους και η Ελλάδα την άνοιξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για να "κλειδώσουμε" την ισχυρή ανάπτυξη...».
Κυβέρνηση και ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν πάντως ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είναι απολύτως συμπαγής και δεν υπάρχει περίπτωση διαρροών κατά την ψηφοφορία των νέων μέτρων, παρά τα γνωστά «παιχνίδια» εξαπάτησης του λαού με βουλευτές που τάχα βάζουν «κόκκινες γραμμές» στα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί, όπως ο Ν. Μανιός, που μιλώντας χτες στον ρ/σ «North 98», είπε ότι «το τι θα έρθει εμείς δεν έχουμε εικόνα (...) Μείωση στις συντάξεις, ή άλλο, είναι πακέτο λιτότητας. Αρα αυτό δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αν προσδοκούν να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους».
    
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προβληματισμοί για το ... «μέλλον» της αντιλαϊκής «συνταγής»

Τη σφαγή χωρίς τέλος του λαού για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και τους προβληματισμούς των καπιταλιστών και των πολιτικών τους επιτελείων για το αν αυτό το μείγμα αστικής διαχείρισης αρκεί για να στηρίξει το στόχο αυτό και τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σκιαγράφησε με ανάγλυφο τρόπο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, παρουσιάζοντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την έκθεση που συνέταξε το Γραφείο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλη έως το Δεκέμβρη του 2016.
«Και εφόσον τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση ακολουθεί αμέσως μετά η τρίτη αξιολόγηση, που αν ερμηνεύσουμε το τρίτο μνημόνιο κατά γράμμα - και μετά τις καθυστερήσεις των προηγούμενων αξιολογήσεων - θα πρέπει να τελειώσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμό της θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων», είπε και περιγράφοντας τις δυσκολίες που θα προκύψουν για το σύστημα ανέφερε ότι «η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει πέραν των τυχόν εκκρεμοτήτων (από τη δεύτερη) μεταξύ άλλων στην Ενέργεια, την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις, αρκετά σημαντικά ζητήματα, όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις που το 2017 θα πρέπει να αποφέρουν 0,8 δισ. ευρώ, περαιτέρω ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας για να απλουστευτεί η σημερινή νομοθεσία κ.ά.». Πρόσθεσε δε δείχνοντας τον σκεπτικισμό του αν θα συνεχίσει να «περπατάει» αυτό το μείγμα διαχείρισης: «Πιθανόν μάλιστα οι δυσκολίες εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων στην τρίτη αξιολόγηση να είναι μεγαλύτερες καθώς θα εισέλθουμε στο 8ο έτος δοκιμασίας και λιτότητας της ελληνικής οικονομίας»...
Ομως, και για τη δεύτερη «αξιολόγηση» εξέφρασε προβληματισμούς. Προσπάθησε μεν να αβαντάρει την κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης του λαού σχετικά με τα αποτελέσματα του τελευταίου Γιούρογκρουπ, κάνοντας λόγο για «θετική απόφαση» επειδή «επιστρέφουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια», ωστόσο πρόσθεσε ότι «στη συμφωνία αυτή του Γιούρογκρουπ δεν διασφαλίστηκε η ποσοτική χαλάρωση, ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο σε αυτήν τη φάση και αυτό σημαίνει, κατά τον Π. Λιαργκόβα, ότι «ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και αυτή τη στιγμή ασαφής καθώς περιλαμβάνει την επίλυση μίας δύσκολης εξίσωσης με τουλάχιστον πέντε μεγάλους αγνώστους. Πρώτον, το ακριβές περιεχόμενο των νέων μέτρων, δεύτερον, την αξία τους, τρίτον, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τέταρτον, τις αποφάσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και, πέμπτον, για το χρέος».
«Συμπερασματικά - είπε - το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι να γυρίσει σελίδα στην οικονομία και να καλύψει το χαμένο έδαφος και την παράταση της αβεβαιότητας με μεγάλη ταχύτητα»...
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/2/2017&id=16564&pageNo=5

ΠΡΕΖΑ TV
23-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: