Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2017

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ

ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΕΟ ΧΡΕΟΣ...ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ...ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ...ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΦΕΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ 
Οι συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ στο Βερολίνο δρομολογούν τις εξελίξεις για την αξιολόγηση και το χρέος με την ελληνική κυβέρνηση να συναινεί σε προνομοθέτηση μέτρων με ισοδύναμη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των έμμεσων φόρων. Διαπραγματευτικό ατού οι προβλέψεις της Κομισιόν για πλεονάσματα πολύ πάνω από 2% το 2016 και κοντά στο 4% το 2018.
Ενα συνολικό πακέτο που θα έχει μηδενική δημοσιονομική επίδραση και θα περιλαμβάνει «μέτρα και αντίμετρα» αποτελεί τη λύση στον γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων. Η ψήφιση προληπτικών μέτρων για να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση θα πρέπει να συνοδεύεται από ευνοϊκές διατάξεις με μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, έμμεσους φόρους κ.ά. Οι δύο αυτοί «πυλώνες» της συμφωνίας θα πρέπει να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν ταυτόχρονα.

Στο κρίσιμο ραντεβού της Τετάρτης (μεταξύ Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιούνκερ) θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιστροφή των θεσμών στη χώρα.
Ενα από τα κομβικής σημασίας θέματα είναι το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η ελληνική πλευρά, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι στο 2% του ΑΕΠ (δηλαδή 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ). Μία θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά θα ήταν να υπάρξει μείωση στο 1% με 1,5%, κάτι που θα περιορίσει και τις παρεμβάσεις που θα ζητηθούν. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να καθοριστεί το μείγμα των μέτρων, με το ΔΝΤ να επιμένει σε ένα «μεικτό πακέτο» που θα περιλαμβάνει τόσο το αφορολόγητο όριο όσο και τις συντάξεις.
Πρόκειται για τα δύο... αγαπημένα θέματα του Ταμείου (μαζί και με τα εργασιακά), που παραμένει στη σκληρή γραμμή.
Εξοικονόμηση 900 εκατ.
Η έκταση των παρεμβάσεων στο αφορολόγητο συνδέεται άμεσα με το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από τα προληπτικά μέτρα. Πάντως η ελληνική πλευρά δεν συζητά ακραία σενάρια. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου εξοικονομείται δημοσιονομικά ένα ποσό κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στην προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων στο συνταξιοδοτικό, θα συζητηθεί το θέμα της προσωπικής διαφοράς.
Η όποια λύση πάντως δεν θα αφορά χαμηλές συντάξεις και θα λαμβάνει υπόψη και τη γενικότερη επίδραση στην οικονομία (πολλαπλασιαστής κατανάλωσης).
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τις όποιες συζητήσεις καθαρά εισοδήματα από συντάξεις έως και 1.000 ευρώ.
Σε καμία περίπτωση δεν συζητώνται οριζόντιες περικοπές, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως για να δεχθεί τα προληπτικά μέτρα πρέπει να ψηφίσει ταυτόχρονα και ένα πακέτο θετικών ρυθμίσεων, ώστε να προστατευτούν τα εισοδήματα. Προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και στο ψαλίδισμα του ΕΝΦΙΑ, ενώ η ατζέντα περιλαμβάνει την ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.
Μεγάλο ερώτημα είναι το πότε θα τρέξουν τα μέτρα (π.χ. στο αφορολόγητο), με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να πάνε όσο το δυνατόν πιο πίσω (δηλαδή από το 2019 και μετά).Πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα είναι το θέμα του χρέους, με την κυβέρνηση να ζητά να υπάρξουν ανακοινώσεις για το μεσοπρόθεσμο πακέτο. Είναι το Βερολίνο που επιθυμεί η συζήτηση να πάει μετά τις γερμανικές εκλογές και το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο το ΔΝΤ (που ζητά τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα) θα δεχθεί την άποψη του Β. Σόιμπλε. Στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων η Γερμανία επιθυμεί να καθοριστούν και μετά το 2018 στο 3,5%. Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για πόσα χρόνια θα διατηρηθούν σε αυτό το ύψος και πώς θα γίνει η σταδιακή τους μείωση. Και το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό, έως ότου κλείσει όλο το πακέτο.
Ο στόχος. Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει μία συνολική λύση που θα διασφαλίζει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για νέες επενδύσεις και για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι οι εκκρεμότητες να κλείσουν πριν αρχίσει ο εκλογικός χορός στην Ευρώπη (στα μέσα Μαρτίου κάλπες στήνονται στην Ολλανδία, ακολουθεί τον Απρίλιο η Γαλλία και τον Σεπτέμβριο η Γερμανία).
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΚΩΝ
«Στόχος μας είναι μία δίκαιη κοινωνικά λύση» τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως «θα επικρατήσει ο συνασπισμός των λογικών». Και συμπληρώνει πως «οι όποιες ρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokaliari@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: