Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2017

ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί το μη κλείσιμο της αξιολόγησης επιχειρεί να κλείσει το Μέγαρο Μαξίμου από την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα και από εδώ και πέρα παραπέμπουν στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια από την ερχόμενη Τρίτη.

Η προνομοθέτηση των μέτρων είναι πλέον γεγονός με τα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως θα υπάρχουν και αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης, ενώ ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στον ANT1 υποστήριξε πως θα γίνει ταυτόχρονα η ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων. «Αν μειωθεί το αφορολόγητο μπορεί να μειωθεί και ο ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες βασικών προϊόντων, ή να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για κάποιες ευαίσθητες ομάδες», επεσήμανε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Χωρίς να έχουν εξειδικευτεί ακόμα τα μέτρα που θα κληθεί να περάσει από το κοινοβούλιο η ελληνική πλευρά, εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι εταίροι έχουν παραμείνει στην αρχική τους θέση για μείωση του αφορολόγητου και των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Το Μαξίμου από εδώ και πέρα θα επιχειρήσει να τρέξει το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις συζητήσεις με τους θεσμούς έτσι ώστε στη χειρότερη περίπτωση μέχρι τις 27 Απριλίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στα κέρδη της πολιτικής συμφωνίας το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει το γεγονός πως δρομολογούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ θα αρχίσει να τρέχει και πρόγραμμα χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.  Το Μαξίμου ευελπιστεί σε μια σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ελαφρύνσεις στη φορολογία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη διατροφής κλπ.
Αυτό που προέχει τώρα για την Ηρώδου Αττικού είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της χθεσινής συμφωνίας, καθώς η σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να είναι σφοδρή.  Οι διαπραγματεύσεις για το οικονομικό επιτελείο ουσιαστικά τώρα αρχίζουν, καθώς όλα θα καθοριστούν με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Σε απάντηση των βολών που δέχεται η κυβέρνηση από τη ΝΔ «περί κοροϊδίας των πολιτών» ήδη το Μαξίμου αργά χθες το βράδυ τόνιζε πως «διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΝΔ για τη συμφωνία στο Eurogroup. Μάλλον την είχαν γράψει από χθες. Ενημερωθήκαμε επίσης για την ασθένεια του κ. Μητσοτάκη και την αναβολή της προγραμματισμένης ομιλίας του. Του ευχόμαστε περαστικά και περιμένουμε όταν αναρρώσει να ζητήσει εκ νέου εκλογές».
Είναι σαφές πως η πόλωση του κλίματος θα αποτελέσει κεντρική επιλογή του Μαξίμου το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια που θα γίνει για συσπείρωση των βουλευτών ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιχειρήσουν να κόψουν κάθε συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που επιχειρούσε να αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει αναλυτικά το κόμμα, ενώ θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα ξεχωριστές ενημερώσεις των βουλευτών. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα.  
Αντώνης Αντζολέτος
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: