Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2017

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ Η CETA, ΛΕΝΕ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΛΑΣΑΡΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ (;) DEAL

ΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΠΛΕΟΝ,ΜΕΣΩ (ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ;;;) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗ CETA ...ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΦΕΤΑ...ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ.

Στον κάλαθο των αχρήστων ρίχνει η CETA τον αγώνα όλων όσων πάλεψαν εδώ και πολλά χρόνια για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην ΕΕ.
Aυτό υποστηρίζει σε μια σκληρή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή την ψήφιση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Καναδά από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Νίκο Παλάσκα, σημειώνεται ότι «σήμερα με την συμφωνία με τον Καναδά θα υπάρχει η immitasion φέτα, αύριο με κάποια άλλη χώρα θα υπάρχει μόνο ο όρος φέτα και μετά δεν θα υπάρχουμε εμείς».
Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν όπως λένε «σε λίγους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν για τον αφανισμό τους», λέγοντας πως τα «όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προϊόντα». Τέλος μέσω της ανακοίνωσης τους απευθύνονται στους Έλληνες ευρωβουλευτές και λένε πως «όποιος Έλληνας βουλευτής ψηφίζει υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας θα «είναι ανεπιθύμητος» στα χωριά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 
.................................

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 

.... Τι γίνεται με την φέτα;

Ένα ακόμη βασικό σημείο είναι η προστασία της φέτας. Μέχρι σήμερα η ονομασία προέλευσης προστατευόταν μόνο για τα κράτη της ΕΕ και όχι για τρίτο κράτος. Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας θα προστατεύεται και από τον Καναδά (μέσα στη 5ετία).

Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση αυτή δεν ήρθε με δυσκολία. Γενικά η CETA, όσον αφορά στο ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, εξασφαλίζει πλήρης προστασία για 15 προϊόντα της χώρας μας (ενδεικτικά αναφέρουμε τις ελιές Καλαμάτας, το κασέρι, το μανούρι και τέσσερα ελαιόλαδα). Ωστόσο, για πέντε συνολικά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013 να εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία).

Επίσης, προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα. Η χώρα μας υποστήριξε τόσο σε επαφές της με την Κομισιόν όσο και με τους αρμόδιους φορείς του Καναδά, ότι υφίστανται δυνατότητες βελτίωσης του πλαισίου προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο της CETA μέσω των εξής διοικητικών μηχανισμών όπως θεσμοθέτηση διοικητικής διαδικασίας για την αποτροπή κυκλοφορίας προϊόντων με παραπλανητικές ενδείξεις, κατάρτιση αναλυτικού καταλόγου παλαιών χρηστών της ονομασίας «φέτα» και ρύθμιση του ζητήματος σήμανσης σχετικής με τη διάκριση της ζωικής προέλευσης του γάλακτος. Τα ανωτέρω θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη προστασία της ελληνικής φέτας στον Καναδά. Τελικά, η Κομισιόν υπέγραψε Δήλωση, με την οποία δεσμεύεται μέσα σε 5ετίας, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά. Να σημειωθεί ότι οι Δηλώσεις δεν έχουν νομική ισχύ, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση προσφυγής στο Δικαστήριο.«Ειδικά για την Ελλάδα στηρίζουμε σε αυτό το σημείο την θέση της κυβέρνησης που εγκαταλείποντας για μια φορά τις ιδεοληψίες της όχι μόνο ψήφισε τη συμφωνία αλλά παρέθεσε και τους σωστούς λόγους, δηλαδή τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας: διευκόλυνση εξαγωγών (όπου ήδη έχουμε θετικό ισοζύγιο), δυνατότητα παροχής υπηρεσιών μεταφοράς από τις ναυτιλιακές μας εταιρίες, συμμετοχή στους διαγωνισμούς προμηθειών σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο, προστασία (μερικώς) της φέτας με σταμάτημα της ασυδοσίας στη χρήση σημάτων», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος, μιλώντας στη HuffPost Greece.

Οι διαφωνίες

Μια από τις «γκρίζες ζώνες της CETA είναι η επίλυση των διαφορών. Η CETA προβλέπει ότι οι ξένες εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να μηνύουν τις χώρες όπου θα δραστηριοποιούνται εάν θεωρούν ότι πλήττονται οι επενδύσεις τους. Επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν πως εκχωρούνται δυνάμεις στις πολυεθνικές, αλλά αρκετοί ηγέτες στην Ευρώπη εικάζουν ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Η ανησυχία έγκειται στο ότι ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη ρυθμιστική εξουσία των κρατών μελών, επιτρέποντας την αμφισβήτηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε μια Δήλωση για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας αυτού του δικαστηρίου.

Υπάρχει ανησυχία για το άρθρο 8.9 ότι αντιπροσωπεύει μόνο αόριστες οδηγίες, τονίζοντας ότι το γεγονός και μόνον αν ένας κανονισμός επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις δεν δικαιούνται αυτόματα την αποζημίωση (άρθρο 8.9, παρ. 2) δεν εμποδίζει μια εταιρεία να υποβάλει καταγγελία, εάν κρίνει ότι «τα νόμιμα δικαιώματα» της έχουν επηρεαστεί από τον νομοθετημένο Κανονισμό. Για παράδειγμα αν ένα συστατικό ενός τροφίμου στην Ευρώπη θεωρείται καρκινογόνο και στον Καναδά όχι, και η Ευρώπη απαγορεύσει την εισαγωγή αυτού του τροφίμου, η εταιρεία που το παράγει μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο θεωρώντας ότι έχουν θιγεί τα νόμιμα δικαιώματα της.

Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο, μετά από παρέμβαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω των ανησυχιών που εξέφρασε η κοινωνία των πολιτών σχετικά με τον μηχανισμό επίλυσης επενδυτικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και κρατών, το Κοινοβούλιο ζήτησε να καταργηθεί η μορφή του ISDS που ίσχυε και να αντικατασταθεί από ένα σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων με μόνιμους δικαστές και διαφάνεια. «Σύστημα όχι τέλειο αλλά σίγουρα καλύτερο από ότι ισχύει πριν την υπογραφή της συμφωνίας» τόνισε.

«Το ελεύθερο εμπόριο, εάν είναι δίκαιο, συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την προώθηση μιας ατζέντας κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο στην ΕΕ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε μια αρρύθμιστη και αυξανόμενων αντιθέσεων παγκοσμιοποίηση, η πρόταση της ΕΕ προσφέρει της απαιτούμενες ρυθμίσεις και έδαφος για μια δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου. Όσοι αρνούνται τη CETA είτε μας παγιδεύουν στην άναρχη παγκοσμιοποίηση είτε -όπως ο Τραμπ- πριμοδοτούν τον προστατευτισμό και το κλείσιμο των (εμπορικών) συνόρων κλείνοντας το μάτι σε ένα για πάντα χαμένο παρελθόν» κατέληξε ο κ. Κύρκος.

Αγγελική Κουγιάννου
http://www.huffingtonpost.gr/

........................

Οι αρχικές ενστάσεις αφορούσαν προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τυρί φέτα. Θεωρητικά τα προϊόντα αυτά δεν παρασκευάζονται πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα ή στην περιοχή με τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ένδειξης. Κι όμως, στον Καναδά κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια τυριά τοπικής παραγωγής που ονομάζονται «φέτα».

 Μία απειλή για τον έλληνα παραγωγό; Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τον παραγωγό, καθώς προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή «παραχώρηση» στους Καναδούς. «Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. (ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΑΝΤΩΣ)

Με άλλα λόγια: μία καναδική εταιρεία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή πάντως, η ελληνική εταιρία που παράγει γνήσια φέτα θα μπορεί να την εξάγει στον Καναδά. 

Σε πρώτη ανάγνωση η συμφωνία δεν φαίνεται απόλυτα ικανοποιητική, αλλά ο έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Και αυτό γιατί σήμερα η ετήσια παραγωγή φέτας δεν ξεπερνά τους 120.000 τόνους και η διεθνής ζήτηση υπολογίζεται σε 600.000 τονους, άρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε μία συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια αγορά.

Ευκαιρίες για ευρωπαϊκά προϊόντα στην καναδική αγορά

Το πιο σημαντικό ωστόσο, υποστηρίζει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, είναι ότι εκλείπουν οι δασμοί για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων σε μία προηγμένη αγορά 30 εκατομμυρίων καταναλωτών. «Τώρα έχουμε δασμούς για αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχουμε δασμούς για προϊόντα ΠΟΠ της τάξης του 6,7 ή 8% ως τιμή κατωφλίου για να μπορούν να εισαχθούν στον Καναδά. Αυτά τα πράγματα καταργούνται» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής. Εξαιρέσεις προβλέπονται για ελάχιστα προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα οπτικοακουστικά, οι μεταφορές και οι δημόσιες υπηρεσίες, όπου οι δασμοί παραμένουν. Πάντως, η διαπραγμάτευση για την συμφωνία με τον Καναδά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και σε χώρες της νότιας Ευρώπης με μεγάλη αγροτική παραγωγή. Ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο δεκάδες ακτιβιστές προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις έξω από το Κοινοβούλιο, αλλά και μέσα στο κτίριο.

Ένας από αυτούς, ο Τομ Κούρχατς από τη Μαδρίτη, εξηγεί την αντίθεσή του ως εξής: «Ιδιαίτερα στην Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, οι μικροί παραγωγοί κρατούν ζωντανοί την ύπαιθρο. Από τότε που μπήκαν στην ΕΕ οι χώρες αυτές έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού με τη βιομηχανία τροφίμων. Ιδιαίτερα στην παραγωγή γάλακτος στην Ισπανία χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, το ίδιο συμβαίνει σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Γι' αυτό λέμε ότι η CETA είναι μία απειλή για μικρούς παραγωγούς». Στο ίδιο μήκος κύματος η ολλανδέζα ευρωβουλευτής της Αριστεράς Αν Μαρί Μινέρ υποστηρίζει ότι η CETA «είναι μία κακή συνθήκη, γιατί ευνοεί μόνο τις επιχειρήσεις και όχι τους απλούς πολίτες. Αντιλαμβάνομαι τη θετική στάση των επιχειρήσεων, διότι καταργεί εμπόδια για το ελεύθερο εμπόριο, αλλά πολλές φορές τα ‘εμπόδιαʼ υπάρχουν για να προστατεύουν την ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος. Και αυτήν την προστασία δεν θέλουμε να τη χάσουμε».

Αντικρουόμενες απόψεις για την αγορά εργασίας

Θεωρητικά η CETA μπορεί να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, αλλά προβλέπονται καθυστερήσεις. Και αυτό γιατί πρέπει να την εγκρίνουν όχι μόνο τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, αλλά και μερικά τοπικά κοινοβούλια, όπως εκείνο της Βαλονίας στο Βέλγιο, που δεν αποκλείεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Αν Μαρί Μινέρ λέει ότι θα επιδιώξει και εκείνη να καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας στην Ολλανδία κινώντας την προβλεπόμενη διαδικασία για δημοψήφισμα. Η ίδια απορρίπτει τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της CETA ότι δημιουργούνται εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Έχω δει κι εγώ μελέτες που υπόσχονται πολλές θέσεις εργασίας, αλλά υπάρχει σοβαρή κριτική για αυτές τις μελέτες» λέει η ολλανδέζα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Πολλοί αμφισβητούν τη μεθοδολογία τους και λένε ότι υπολογίζουν μόνο τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, αλλά όχι εκείνες που χάνονται. Φοβάμαι ότι συνολικά η Ευρώπη θα χάσει θέσεις εργασίας που θα μεταφερθούν στον Καναδά».

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης λέει ότι το επιχείρημα όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά το αντίθετο θα συμβεί: η κατάργηση φραγμών σε μία αγορά που αφορά το 49% του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να δημιουργήσει νέο προϊόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. «Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του οικονομική ανάλυση, αλλά όταν υπάρχει κίνηση εμπορίου σίγουρα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Τα καλύτερα πανεπιστήμια, οι καλύτερες μελέτες, οι μελέτες της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύουν ότι είναι μία ωφέλιμη συμφωνία και για τα δύο μέρη», επισημαίνει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΒΛΑΧΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΑ, ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΔΕ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕ.