Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2017

EΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ HIV ΛΟΙΜΩΞΗΣ

Νέα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απέστειλε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, «Θετική Φωνή» για το ζήτημα που έχει προκύψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αναφορικά με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

Στην επιστολή η «Θετική Φωνή» καλεί προσωπικά τον κ. Ξανθό να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του για άμεση παραγγελία εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών στις 12 Νοεμβρίου 2016, κάτι τέτοιο δε συνέβη. 


Να σημειωθεί ότι στο στάδιο της σύνταξης τελικού κειμένου βρίσκεται και ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και είναι άγνωστο πότε θα διενεργηθεί και πότε θα τελεσφορήσει.

Σύμφωνα με τους οροθετικούς, το πρόβλημα έχει αποκτήσει πλέον δραματικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με HIV και δε μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις τους. 

«Μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης που καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν προς εξέταση 1.500 δείγματα, ενώ στο εργαστήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκκρεμούν άλλα 400 δείγματα αίματος», υποστηρίζει η «Θετική Φωνή». 

Το πρόβλημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς η μη σωστή παρακολούθηση της υγείας των οροθετικών ατόμων βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό των νέων κρουσμάτων HIV στη χώρα μας. 

«Η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους, αποτελεί θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο στην πορεία προς την εξάλειψη της νόσου, καθώς μόνο έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV καθίστανται σχεδόν μη μεταδοτικοί», αναφέρει ο σύλλογος των οροθετικών.  

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: