Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP «ΒΛΕΠΕΙ» Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Σε πολιτική λύση για την δεύτερη αξιολόγηση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα προσβλέπει η κυβέρνηση, που εντατικοποιεί τις προσπάθειες μέχρι τη Δευτέρα να τεθούν οι βασικοί άξονες της συμφωνίας, παρά τη σκληρή στάση που διατηρούν ΔΝΤ και Βερολίνο.

Ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση θα καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η αξιολόγηση θα κλείσει στη σύνοδο της ευρωζώνης της 20ής Μαρτίου, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.


Πάντως, την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την Ελλάδα εξέφρασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της επισκεψής του στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε γνωστό.

Μετά τη συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας κεκλεισμένων των θυρών στο γραφείο του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα ο ΣΒΕΕ  σε ανακοίνωσή του διατύπωσε την ανησυχία του για την κάθετη πτώση του τζίρου εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες και κυρίως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ταμείο και εταίρους ευθύνονται για την μη έγκαιρη λήψη απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καθυστερήσεων πληρωμών, η διοίκηση του Συνδέσμου ζήτησε από τον υπουργό να ληφθούν αντίστοιχα νομοθετικά μέτρα, με αυτά που πρόσφατα εξήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά αγροτικά προϊόντα. «Και σε αυτό το σημείο ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει τις προσφορότερες λύσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εκτενέστατα συζητήθηκε «Το θέμα της υπερφορολόγησης των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών της βιομηχανίας και κυρίως το γεγονός ότι τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρούνται μαζικές εκροές ανώτατων στελεχών στο εξωτερικό», σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ.

Παραχώρηση Εγνατίας Οδού 

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός», Απόστολος Αντωνούδης, και η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ρία Καλφακάκου, ανέφεραν:

«Ενα σημαντικό ζήτημα το οποίο μας απασχόλησε είναι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Τις επόμενες μέρες ο υπουργός θα έχει μια καλύτερη εικόνα για το τι σημαίνει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και πώς μπορεί το Δημόσιο να έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται σε δύο μήνες να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Εμείς θέλουμε πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού να δούμε τους όρους παραχώρησης και ποιο θα είναι το μεγαλύτερο τίμημα αν προχωρήσει η παραχώρηση», τόνισε ο κ. Αντωνούδης και πρόσθεσε:

«Το πρώτο θέμα ήταν μια πολιτική όσον αφορά τους σταθμούς διοδίων και αυτούς που ενδεχομένως να έχουν μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Το δεύτερο ζήτημα ήταν η τιμολογιακή πολιτική για τους σταθμούς διοδίων και για τα πρόστιμα τα οποία έχουν μπει».

«Στην παραχώρηση, εκτός από το αρχικό τίμημα έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χρόνος της παραχώρησης και οι όροι της παραχώρησης. Μέσα στους όρους της παραχώρησης είναι αν τα κέρδη που εκτιμώνται θα μπορούν να είναι όχι μόνο στον παραχωρησιούχο αλλά και στο ελληνικό Δημόσιο», επισήμανε από την πλευρά της η κ. Καλφακάκου.

ΕΥΑΘ και ΚΘΒΕ 

Στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη, βρέθηκε το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΑΘ αλλά και το θέμα της ένταξής της στο υπερταμείο.

Στη διάρκεια της συνάντησης ετέθη επί τάπητος και το ζήτημα πώς η ΕΥΑΘ επηρεάζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας, αλλά «δεν υπήρξε κάτι καινούργιο, έξω από αυτά που είναι ήδη γνωστά», σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη.
Στο μεταξύ θετικά αντιμετώπισε ο υπουργός το αίτημα του προέδρου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αρη Στυλιανού, για έκτακτη επιχορήγηση του ΚΘΒΕ, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. 

Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε στον κ. Τσακαλώτο ότι το Μέγαρο είναι εμφανώς υποστελεχωμένο, η κρατική επιχορήγηση παραμένει εξαιρετικά μειωμένη, ενώ οι χορηγίες, δυσεύρετες ούτως ή άλλως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν γίνει πλέον σπάνιες.

Η ενίσχυση της αποστολής του ΟΜΜΘ θα μπορούσε να γίνει, όπως ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος, είτε με την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία κατά τα τελευταία έτη έχει συρρικνωθεί σε 1,5 εκατ. ετησίως, είτε με τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού, ικανής να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του  καλλιτεχνικού προγραμματισμού.   

efsyn.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: