Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2017

#GDTRIAL: ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ Χ.Α., ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΣ ΔΟΛΟΣ, ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ

Ξεκίνησε το πρωί η 123η δικάσιμος στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με τον σχολιασμό των καταθέσεων για τη δολοφονική επίθεση των χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα.

Χθες, Τετάρτη, ολοκληρώθηκε ο  σχολιασμός των μαρτυρικών καταθέσεων από την πολιτική αγωγή για την επίθεση ταγμάτων εφόδου της ΧΑ κατά του ΠΑΜΕ. 

Με την εκδίκαση  της επίθεσης κατά των στελεχών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των τριών -επιπλέον- κακουργημάτων  σε επίπεδο καταθέσεων (δολοφονία Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ) που συνεκδικάζονται με τα αδικήματα που υπάγονται στο άρθρο 187 του Π.Κ περί εγκληματικής οργάνωσης.
Υπενθυμίζεται πως 69 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 18 είναι οι – εκλεγμένοι τον Ιούνη του 2012 – βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η μαρτυρικές καταθέσεις ξεκίνησαν στις 11 Νοεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2017, ενώ η επίθεση έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες  μέρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Στον σχολιασμό της η πολιτική αγωγή τόνισε τα σημεία που μέσω των μαρτυρικών καταθέσεων καταδεικνύεται ο ανθρωποκτόνος δόλος της επίθεσης, η ολιγωρία της αστυνομίας να επέμβει και η αίσθηση του ακαταδίωκτου που είχαν αποκτήσει οι χρυσαυγίτες νιώθοντας απολύτως ασφαλείς να πράξουν το οποιοδήποτε αδίκημα χωρίς να συλληφθούν, το πολιτικό και οικονομικό κίνητρο της επίθεσης για την κυριαρχία στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με την δημιουργία «σωματείο μόνο για Έλληνες» και που αυτό αποσκοπούσε, ο σχεδιασμός και η προαναγγελία της επίθεσης από τον Λαγό και η υλοποίηση της ένα μήνα αργότερα, η άμεση σχέση της ηγεσίας και των ταγμάτων εφόδου, όπου τίποτα δεν γίνεται χωρίς άνωθεν εντολή, ακόμα και με συμμετοχή βουλευτών στις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, το modus operandi της Χρυσής Αυγής όπου δηλώνει την παρουσία της «υπογράφοντας» τις επιθέσεις με σκοπό την τρομοκρατία και το πολιτικό όφελος, η ναζιστική ιδεολογία.

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ελ. Ζαφειρίου σχολίασε σχετικά με αυτό: «Διαβάζοντας στον τύπο και της αντίδικης πλευράς, γίνεται μια προσπάθεια να χαρακτηριστεί αυτή η δική σαν δίκη φρονήματος. Δεν δικάζεται η ιδεολογία. Η ναζιστική ιδεολογία υπάρχει μόνο μέσα από εγκλήματα. Τα εγκλήματα αυτά, απορρέουν από αυτή την ιδεολογία, που ενστερνίζεται η ΧΑ. Η ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ εκφράζεται με μία συνέπεια διαχρονικά. Από το 1987, που κυκλοφόρησε αυτή η διακήρυξη (σ.σ: εννοεί το καταστατικό), που μιλούσε για «υπανθρώπους» και «εθνικοσοσιαλισμό», μέχρι τις μέρες μας μιλούν ακόμα για «σκουπίδια της γης», για «υπανθρώπους». Οι πράξεις έχουν ένα κίνητρο και αυτό είναι (με) πολιτικό ιδεολογικό περιεχόμενο» .

Μερικά σημεία από τον σχολιασμό της πολιτικής αγωγής:

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σχολίασε σχετικά ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Σαπουντζάκης: «Αν ήθελαν να τρομοκρατήσουν δε θα χρειάζονταν να έχουν καν όπλα. Κατά τους κανόνες του πολέμου, οι επιτιθέμενοι είναι περισσότεροι. Με γροθιές και κλωτσιές και χτυπήματα, έφταναν να τους εξαφανίσουν. Έφεραν όπλα. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε από ένα ξύλο. Δεν χρειαζόταν ιδιοκατασκευή. Εδώ έχουμε ιδιοκατασκευή, δεν βρίσκονται στο εμπόριο αυτά που έφτιαξαν. Πρέπει να πας στο σιδηρουργείο, στο χυτήριο και να τα κατασκευάσεις. Αυτό που εξετάζει το δικαστήριο και έχει σημασία όταν σηκώνεις αυτό το παλούκι, τι θεωρείς; Ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σκοτώσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλο ενδεχόμενο, από τον ανθρωποκτόνο δόλο. Δεν κατάφεραν να σκοτώσουν. Δεν τραυματίστηκαν μόνο 9. Μιλάμε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όχι ανθρωποκτονία. Ο αριθμός των 9 στο σύνολο των 20 είναι πολύ μεγάλος. 40% τραυματίες, είναι τεράστιος αριθμός. Θεώρησαν ότι σκότωσαν τον αρχηγό και οι 20 δεν είναι τυχαίοι. Απόπειρα ανθρωποκτονίας, αν σου ρίξω μια σφαίρα και δε σε πετύχω, και δε σε τραυματίσω, σημαίνει ότι δεν έκανα απόπειρα; Επειδή δεν έχεις καμία αμυχή;»

Για τα τάγματα εφόδου της ΧΑ και την ταύτιση με την ηγεσία ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Δ. Ζώτος σχολίασε μεταξύ άλλων: «Για να ξαναγυρίσω στην αρχική σκέψη, αν θα μπορούσαν να γίνουν οι επιθέσεις, αν δεν υπήρχε η ΧΑ. Είπαν οι μάρτυρες ότι ομάδες είναι οι ίδιοι που είναι το τοπικό πολιτικό κόμμα. Ταύτισαν την ομάδα κρούσης με την τοπική ομάδα της ΧΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους αλιεργάτες. Πάλι ο Πανταζής και τα υπόλοιπα μέλη της πολιτικής ομάδας. Συνεπώς ταύτιση των ταγμάτων ασφαλείας με το κόμμα της ΧΑ. Και τα μηνύματα είναι από τον Λαγό που είναι στην ηγεσία. Η επίθεση έγινε ύστερα από σχέδιο της τοπικής και περιφερειακής ηγεσίας, αποτελεί μια διαρκή πηγή κινδύνου για όλους. Γιατί επιτίθενται σε όλους όσους διαφωνούν».

Για το ακαταδίωκτο και το αποτέλεσμα συνήγορος Θ. Θεοδωρόπουλος σχολίασε: «Η τρομοκρατία δεν είναι μόνο το μέσο, είναι και το μήνυμα. Τους ενδιαφέρει η δημόσια χρήση βίας. Μέχρι τότε είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου. 32 δικογραφίες μέχρι τότε λίμναζαν και ξαφνικά πήρα σάρκα και οστά μετά την δολοφονία Φύσσα. Τους ενδιαφέρει να υπάρχει στον κόσμο η εικόνα από αυτούς, αλλά να μην υπάρχουν ευθύνες ποινικές. Ο Πανταζής διέψευδε τους μάρτυρες. Υπάρχει έκφραση της ηγεσίας ότι είναι εκεί και δε θα τους εγκαταλείψει. Δεν συναντήθηκαν τυχαία, τους εντόπισαν. Τότε δεν είχαν δημοσιοποιηθεί τα μηνύματα. «Μακελέψαμε» τι σημαίνει κύριοι δικαστές; Τι έλεγαν για την Τουρκία και τη Γερμανία τα ΜΜΕ; «Ο μακελάρης». Την ίδια μέρα υπάρχουν μηνύματα ετοιμότητας. Το είπε ο Πουλικόγιαννης ότι υπάρχουν μηνύματα από την τοπική Νίκαιας. Ότι «θα πάτε στο Πέραμα με εντολή Λαγού. Το γεγονός ότι δε θα μπορούσε αυτή η επίθεση να γίνει μόνο από την τοπική ηγεσία ή μόνο από τον Λαγό. Δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνος του. Προέκυψε από έγγραφα ότι έγινε προαναγγελία. Τα περισσότερα εγκλήματα ενώπιον σας είναι απόπειρες ανθρωποκτονίας.»

Ο συνήγορος Α. Αντανασιώτης σχολίασε σχετικά με τις ευθύνες της αστυνομίας: «Πέρα από τις ευθύνες της ηγεσίας της αστυνομίας, έχει σημασία ως στοιχείο το οποίο ενισχύει και αποθρασύνει την εγκληματική δράση της ΧΑ. Όταν γνωρίζει ότι έχει την ανοχή σημαντικών θυλάκων μέσα στην αστυνομία. Σχετικά με την κατάθεση Σκαρδάμη και Παναγιωτίδη, και οι δύο κατέθεσαν ότι βρέθηκε καδρόνι με μεταλλικές απολήξεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν δολοφονικό όπλο. Και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι το αντικείμενο αποτελεί μέρος του κλιματιστικού.»

Για το πολιτικό και οικονομικό κίνητρο της επίθεσης σχολίασε ο ίδιος συνήγορος: «Το κίνητρο ήταν καθαρά πολιτικό. Ήθελαν να πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ήταν μέλη του συνδικάτου και μέλη του ΠΑΜΕ. Μπορεί μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να τρομοκρατήθηκε, κουμπώθηκε, θα μειωνόταν η μαχητικότητα των μελών. Το κίνητρο έγινε και οικονομικό, με τους εργολάβους που είχαν τη Χ.Α. ως «το μάνα εξ ουρανού» για το χτύπημα του συνδικάτου. Δεν έχει διαψευσθεί εδώ και 3,5 χρόνια. Συνολικά όπως προέκυψε από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν ένας σχεδιασμός, προαναγγελία της επίθεσης από τον Λαγό και άλλους βουλευτές ένα μήνα πριν, ίδρυση του δουλεμπορικού σωματείου, αφού μεσολαβούσε με τους εργοδότες για χαμηλά μεροκάματα. Και ρατσιστικό σωματείο, μολονότι ή άλλη πλευρά θέλησε να κάνει και ένα παραλληλισμό με το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, το οποίο προέβη και σε ανακοίνωση ότι κανένας τέτοιος παραλληλισμός δεν μπορεί να γίνει. Άλλωστε ο ίδιος ο Κασιδιάρης είπε ότι μέσα στη ζώνη λειτουργεί εθνικό σωματείο».

Ειρήνη Προμπονά - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

LEFT.GR
Παρακολουθούμε τη δίκη μέσω του #GoldenDawnWatch, με σχετικό hashtag το #gdtrial

ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: