Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2017

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΤΗΝ NSA ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Πρωτοφανής είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ντόναλντ Τραμπ, εμφανώς χωρίς καμία συναίσθηση ότι είναι πρόεδρος, να αντιδρά στις πληροφορίες περί επαφών του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους κατηγορώντας την NSA και FBI για τις διαρροές και συγκρίνοντας τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του με τη Ρωσία. 

Μιλά για «αντιαμερικανική ενέργεια», επιτίθεται ξανά στα μέσα ενημέρωσης, βάζει και μία «δόση» Χίλαρι Κλίντον -και όλα αυτά μέσω Twitter...


Η νέα θύελλα γύρω από τη σχέση του πυρήνα συνεργατών του Τραμπ με τη Μόσχα ήλθε την επομένη της απομάκρυνσης του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, και εν μέσω φωνών ακόμη και από ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικανών για τη διενέργεια έρευνας.

Για τον Τραμπ, πάντως, ο Μάικλ Φλιν είναι «υπέροχος άνθρωπος» και «πολύ άδικο αυτό που του συνέβη», όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Όσο για διαρροές, ήλθε να συμπληρώσει μετά τα tweet του πως είναι παράνομες και «εγκληματικές» ενέργειες  των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε, επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέγραψαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ και άλλων μελών του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας το 2016. 

Τα τηλεφωνήματα υπεκλάπησαν περίπου την ίδια περίοδο που οι υπηρεσίες ανακάλυπταν στοιχεία ότι η Ρωσία επιχειρούσε να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές χακάροντας τα σύστημα της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, κατά τις δηλώσεις των αξιωματούχων που έγιναν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών την εποχή εκείνη επιχειρούσαν να εξακριβώσουν εάν υπήρχε συνέργεια του επιτελείου Τραμπ με τους Ρώσους για το χάκινγκ στους Δημοκρατικούς ή άλλες προσπάθειες για να επηρεαστεί η εκλογική έκβαση. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους NYT τις τελευταίες εβδομάδες ανέφεραν ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γνώση αποδείξεων για τέτοιου τύπου συνεργασία, αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο σήμανε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες πληροφοριών εν μέρει διότι ήταν ανησυχητικά πυκνή η επικοινωνία στελεχών του επιτελείου Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους ακριβώς την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ο Τραμπ εξέφραζε κατ' επανάληψη τον.. θαυμασμό του στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μπροστά στις πληροφορίες που έχουν δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στις ΗΠΑ, ο Τραμπ αντέδρασε στο γνωστό μοτίβο της προεκλογικής του εκστρατείας. Μπαράζ tweet, κατηγορίες κατά των υπηρεσιών πληροφοριών και των μέσω ενημέρωσης, με τους New York Times που... «καταρρέουν», στην πρώτη γραμμή. Όλα είναι «fake news» και συνωμοσίες. 
«Το πραγματικό σκάνδαλο εδώ είναι ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες μοιράζονται παράνομα από τις υπηρεσίες πληροφοριών σαν να ήταν καραμέλες. Πολύ αντι-αμερικανικό!» γράφει στο Twitter. Και συνεχίζει κατηγορώντας την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA), αλλά και το FBI, για τις διαρροές και συγκρίνοντας τις υπηρεσίες με τη Ρωσία (στο παρελθόν έχει συγκρίνει την NSA και με την ναζιστική Γερμανία).


Από ρωσικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν βασίζονται πουθενά» οι  πληροφορίες περί επανειλημμένων επαφών μεταξύ της Ρωσίας με συμβούλους και συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πάντως, σε ένα άλλο tweet στη συλλογή του ο Τραμπ υπαινίχθηκε παράλληλα ότι οι τελευταίες πληροφορίες, η «ανοησία» της σχέσης με τη Ρωσία, δεν είναι τίποτε άλλο από απόπειρα των Δημοκρατικών να συγκαλύψουν τα λάθη που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.
Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση Τραμπ κατά της NSA αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και των «δικών» του υπηρεσιών πληροφοριών -εν μέσω μίας συνολικά πρωτοφανούς κατάστασης στις ΗΠΑ.

Άκρως ενδεικτική η δήλωση που έκανε το περασμένο 24ωρο ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ρέιμοντ Τόμας, ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «απίστευτη αναταραχή» -υπαινισσόμενος ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πολεμήσουν εχθρούς όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να βρίσκεται σε απίστευτη αναταραχή. Ελπίζω ότι θα το λύσουν γρήγορα γιατί είμαστε έθνος σε πόλεμο» δήλωσε ο στρατηγός Τόμας σε συμπόσιο στο Μέριλαντ.

Ευαγγελία Μπίφη 


in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
16-2-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εχουν βαφτίσει πολιτικούς και τους τραπεζίτες.Δημιουργούν συναυτουργούς.