Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2017

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ SAMSUNG GATE

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 48χρονος αντιπρόεδρος της νοτιοκορεάτικης Samsung Electronics, Τζέι Λι Γιονγκ, κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει εδώ και καιρό τη χώρα του και οδήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην καθαίρεση της πρόεδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκιουν-χιε.

Ο Λι, γόνος της πιο πλούσιας οικογένειας της χώρας και de facto μελλοντικός ηγέτης της Samsung μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2014, κατηγορείται για δωροδοκία της στενής φίλης τής Παρκ, Τσόι Σουν-σιλ.

Σκοπός της δωροδοκίας αυτής ήταν να εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης σε μια επιχειρηματική συμφωνία η οποία θα τον προωθούσε στην ηγεσία του συνόλου των δραστηριοτήτων του ομίλου Samsung.


Οι κατηγορίες

Εκτός της δωροδοκίας, οι δικαστικές αρχές τον κατηγορούν ακόμη για υπεξαίρεση, απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και ψευδορκία.

H Samsung υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η πρόεδρος Παρκ ήταν αυτή που πίεσε για τις δωρεές-δωροδοκίες προς τα ιδρύματα της Τσόι.

Η έμπιστη φίλη της προέδρου κατηγορείται εδώ και καιρό ότι εκβίασε τόσο τη Samsung όσο και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της Ν. Κορέας προκειμένου αυτές να δωρίσουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε ιδρύματά της, τα οποία χρησιμοποίησε για προσωπικούς σκοπούς.

Τόσο η Τσόι όσο και η Παρκ -που είναι κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας και έγινε πρόεδρος το 2011- αρνούνται τις κατηγορίες.

Λεφτά για... ιππασία

H Samsung και ο Λι κατηγορούνται ότι «προσέφεραν» περί τα 43 δισ. γουόν στα ιδρύματα της Τσόι, αλλά και αρκετά ακόμη εκατομμύρια ευρώ χωριστά στην τελευταία προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές... ιππασίας της κόρης της στη Γερμανία.

Σε αντάλλαγμα η Λι έδωσε το «πράσινο φως» για μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung το 2015, η οποία διευκόλυνε και την πορεία του Λι προς την κορυφή του ομίλου Samsung.

Η Παρκ πάντως μόνο κατ’ όνομα είναι σήμερα πρόεδρος. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο την καθαίρεσε.

Οι εξουσίες της έχουν περάσει στον πρωθυπουργό έως ότου το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αποφασίσει για τη νομιμότητα της ψηφοφορίας μομφής.
http://www.efsyn.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: