Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

ΔΑΝΕΙΟ 1ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΣΤΗ FRAPORT ΓΙΑ ΤΑ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ-ΠΗΡΕ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥΛΗΣΕ 14 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ...ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ" ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.
Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, υπέγραψε με τη Fraport Greece κοινοπραξία πέντε κορυφαίων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, με στόχο τη στήριξη τής εταιρείας για την 40ετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων κι αυτό της Θεσσαλονίκης. 

Στη κοινοπραξία μετέχουν οι Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), η Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης-BSTDB με έδρα τη Θεσσαλονίκη (62,5 εκατ. ευρώ, ήτοι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει παράσχει ποτέ η διακρατική τράπεζα για επένδυση σε κράτος- μέλος), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης-ΕBRD (186,7 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων-ΕΙB (280,4 εκατ. ευρώ) και το International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), βραχίονας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το IFC θα παρέχει επίσης στη Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παρευξείνιας, από το συνολικό δάνειο, τα 280,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επικείμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

Η Fraport Greece, κοινοπραξία της Fraport AG και του ομίλου Κοπελούζου, θα καταβάλει συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ 1,234 δισ. ευρώ για την παραχώρηση. Το ποσό αυτό αποτελεί, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης, που έχει καταβληθεί ποτέ στο ελληνικό κράτος. Μέσω της επένδυσης αυτής, οι δύο μέτοχοι της Fraport Greece υποστηρίζουν τις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών στα αεροδρόμια. Η Fraport Greece θα επενδύσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών σε κατασκευαστικά έργα για την ανάπτυξη των αεροδρομίων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού. Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, οι επενδύσεις στις υποδομές των αεροδρομίων θα ξεπεράσουν το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ.

Τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στο έργο παραχώρησης είναι: Άκτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος. Συνολικά, τα 14 αεροδρόμια εξυπηρέτησαν 25,2 εκατ. επιβάτες μέσα στο 2016.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, δήλωσε: «Οι σύγχρονες υποδομές θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό απαιτεί βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την πλήρη επίτευξη των δυνατοτήτων για δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της ανάπτυξης. Αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα».

Σαφές μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Ζίνελ, διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, σχολίασε: «Η επιτυχής χρηματοδότηση του πολύπλοκου αυτού έργου αποτελεί σαφές μήνυμα όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η εταιρεία μας και στην αξιοπιστία των μετόχων μας, Fraport AG και Όμιλου Κοπελούζου. Το ελληνικό κράτος μας έχει αναθέσει τη διαχείριση 14 αεροδρομίων σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν "πύλες" για τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ακμή».

Ο αντιπρόεδρος της EIB, Τζόναθαν Τέιλορ, υπεύθυνος για την Ελλάδα, δήλωσε: «...Η Τράπεζα της ΕΕ θα στηρίξει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα που προωθούν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στη δημιουργία βιώσιμων και υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας».

Ο Ιωάννης Εμίρης, Executive General Manager της Alpha Bank, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Fraport Greece για αύξηση των δυνατοτήτων των αεροδρομίων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία τους, παράλληλα με τη δημιουργία νέων ευκαιριών και προώθηση της ευημερίας των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και περιφερειών».

Κατά τον πρόεδρο της BSTDB, Ιχσάν Ουγούρ Ντελικανλί, «πρόκειται για μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας. Επιπλέον, το έργο (...) προωθεί την αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα προς όφελος της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της EBRD, Φιλ Μπένετ, χαρακτήρισε τη συναλλαγή «ορόσημο» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα προσφέρει ώθηση στην οικονομία και συγκεκριμένα στην περιφερειακή ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Ο Δημήτρης Τσιτσιράγος, τέλος, αρμόδιος αντιπρόεδρος του IFC, δήλωσε ότι η παραχώρηση αποτελεί άριστο παράδειγμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δημιουργούνται έσοδα για το κράτος και θέσεις εργασίας, ενώ ενισχύεται η εμπιστοσύνη σε ζωτικούς τομείς. «Η συμμετοχή του IFC στον κλάδο του τουρισμού και των υποδομών μπορεί να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις ενθαρρύνοντας νέα αναπτυξιακά έργα που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη» κατέληξε.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΗΡΕ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΛ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΟΛ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ.
Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ "ΣΤΟΕΣ" ΤΥΠΟΥ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ ΤΑ ΔΙΣ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ "ΑΓΟΡΑΖΟΥΝΕ" ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ (ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ).
ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΕΞΗ ΝΑ ΓΕΛΑΣΩ (Η ΝΑ ΚΛΑΨΩ) ΠΙΟ ΠΟΛΥ. ΜΕ ΤΟ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" Η ΜΕ ΤΟ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ"?