Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2017

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Γένους θηλυκού είναι το 1/3 των χρηστών ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του ΚΕΘΕΑ. Τα νούμερα σοκάρουν: 6,3 εκατομμύρια γυναίκες είναι εξαρτημένες από αμφεταμίνες, 4,7 εκατομμύρια από οπιοειδή και 2,1 από κοκαΐνη, την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Μέχρι τον περασμένο Μάιο είχαν εντοπιστεί πάνω από 560 νέες ουσίες.

Μόνο οι πολίτες της ΕΕ ξοδεύουν κάθε χρόνο μεταξύ 21 και 31 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παράνομα ναρκωτικά.


Παγκοσμίως ο αριθμός των γυναικών που κάνουν χρήση αυξάνει τόσο στις νεότερες ηλικίες όσο και στον πληθυσμό των φυλακών. Από τις έγκλειστες γυναίκες ποσοστό 30%-60% παγκοσμίως κάνει χρήση ουσιών, ενώ κάποιες χώρες αναφέρουν αύξηση των θανάτων γυναικών από υπερβολική δόση.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση συντογογραφούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, μόλις 1 στους 5 από τους συμμετέχοντες σε προγράμματα θεραπείας είναι γυναίκα.

Επιπλέον, τα επίπεδα χρήστης είναι μεγαλύτερα μεταξύ των γυναικών στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Συνήθως οι γυναίκες αρχίζουν τη χρήση σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι οι άνδρες και κατά κανόνα η πορεία τους σε αυτήν επηρεάζεται έντονα από συντρόφους που είναι ήδη χρήστες. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα μπουν στη χρήση οι γυναίκες προχωρούν γρηγορότερα σε υψηλά ποσοστά χρήσης των διαφόρων ουσιών και φτάνουν συντομότερα στην εξάρτηση.

Οι γυναίκες χρήστες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές δυσκολίες: Στιγματίζονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, μπορεί να υφίστανται βία από τους συντρόφους ή άλλα μέλη του στενού τους περιβάλλοντος και να εξωθούνται στην πορνεία προκειμένου να συντηρήσουν τον εθισμό τους ή τον εθισμό του συντρόφου τους.

H μόλυνση από τον ιό HIV και οι ψυχιατρικές διαταραχές εμφανίζουν μεγαλύτερη επικράτηση μεταξύ των χρηστριών. Ιδιαίτερα για τις κρατούμενες ο αποχωρισμός από τις κοινότητές τους, τα σπίτια και τις οικογένειές τους είναι πολύ επιζήμιος και αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.

Η γεωγραφία των ναρκωτικών

Η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η κάνναβη. Είναι επίσης η πιο συχνά αναφερόμενη κύρια ουσία χρήσης από όσους εισάγονται πρώτη φορά σε θεραπεία, και η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη στο σύνολο των εισαγωγών σε θεραπεία.

Η ηρωίνη είναι το πιο διαδομένο οπιοειδές, ωστόσο πρόβλημα αποτελεί και η κατάχρηση και μιας σειράς συνθετικών οπιοειδών, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η φεντανύλη. Πρόσφατο στοιχείο η ανάκαμψη του «έκσταση» με προϊόντα αυξημένης δραστικότητας που θέτουν νέα προβλήματα για τη δημόσια υγεία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα η αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση οι οποίοι σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διετία 2013-2014. Ο αριθμός των ανθρώπων που ανέφεραν χρήση ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2007 μέχρι το 2014.

Τα οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης και των συνταγογραφούμενων παυσίπονων σκότωσαν περισσότερους από 28.000 ανθρώπους από τους 47.000 και πλέον που πέθαναν από υπερβολική δόση το 2014.

Στην Ασία οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις  στην περιοχή περιορίζουν τις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών. Η παραγωγή παράνομου οπίου στο Αφγανιστάν, τον μεγαλύτερο παραγωγό οπίου στον κόσμο, είναι και πάλι σε άνοδο.
Κική Μαργαρίτη in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: