Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2018, νωρίτερα απ' ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας, μαζί με τις υπόλοιπες απαιτήσεις του, τον πήχη των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, κατέβηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες με σκληρό πακέτο απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. 


Στην επιμονή του ΔΝΤ θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις από το 2018.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό, επεξεργάζεται τα σενάρια για τις μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη το μέτρο.
Ειδικά το ΔΝΤ έχει ζητήσει τα παρακάτω:
1. Η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.
2. Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ.
3. Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης (μειώσεις έως 30%).

Επισημαίνεται ότι στόχος του νέου δημοσιονομικού μείγματος που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς είναι η εξοικονόμηση 0,75% του ΑΕΠ (1,4 δισ.) μεσοπρόθεσμα από τις συντάξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, αυτό σημαίνει περικοπή των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφευχθεί το οριζόντιο μαχαίρι, τα σενάρια που θα συζητηθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι τα εξής:

Μείωση κατά 10%-15% στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ.
Μείωση κατά 15%-20% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ.
Από το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά των σημερινών συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.

Ηλίας Γεωργάκης in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από την μία αυξάνουν τον ΦΠΑ. Δεν τους βγαίνει. Μετά μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Ξανά δεν τους βγαίνει. Μετά βάζουν ένφια και μας τρελαίνουν στα τέλη. Δεν τους ξαναβγαίνει. Μετά μειώνουν το αφορολόγητο για να αυξηθεί η φορολογία. Συνεχίζει να μην τους βγαίνει. Μετά ξαναμειώνουν τις συντάξεις. Δεν θα τους ξαναβγεί. Στο ενδιάμεσο χαλάνε μερικά μύρια σε φιλοδώρημα, επειδή βλέπανε εκλογές. Με όλο το σέβας: ΔΕΝ ΓΑΜΙΕΣΤΕ;