Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

356(!) ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ- ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΝ

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν αποσιωπήσει τα τελευταία επτά χρόνια την περίπτωσή της. Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου αγνοεί το όνομά της και όσα σημαντικά έχει ήδη καταθέσει δημοσίως για την υπόθεση Siemens. Η είδηση του ξυλοδαρμού της τον Μάρτιο του 2015 πέρασε «στα ψιλά» στον Τύπο.

Σε λίγες εβδομάδες η οικονομολόγος και εξ απορρήτων γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, θα κληθεί να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης δίκης.

Εχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από τις καταθέσεις της Τσακάλου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση Siemens στο σύνολό της. Και τις δύο φορές που προσήλθε στην επιτροπή εξέθεσε, μεταξύ άλλων, τις ευθύνες του Γερμανού διαδόχου στο τιμόνι της εταιρείας, Ρούντολφ Φίσερ, ενώ τον κατηγόρησε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαζί του ότι έχει απειλήσει τη ζωή της. Επιπλέον ζητούσε συνεχώς από τους βουλευτές να ενισχυθεί η αστυνομική προστασία της, ενώ δήλωσε πως «έχει απέναντί της όλο το πολιτικό σύστημα».


Στο επίκεντρο των ερωτήσεων των βουλευτών προς την Τσακάλου βρέθηκαν τα στοιχεία που κατέγραψε η γραμματέας του Χριστοφοράκου στο περίφημο, κατασχεμένο ημερολόγιό της με τις 7.000 σελίδες σημειώσεων που καλύπτουν μια περίοδο οκτώ χρόνων.

Τα ραντεβού

Το ημερολόγιο είχε δύο στήλες: στην πρώτη καταγράφονταν τα ραντεβού του πρώην ισχυρού «αφεντικού» της Siemens -όπου υπάρχουν αρκετά πολιτικά ονόματα- και στη δεύτερη τα τηλεφωνήματα που δεχόταν ή πραγματοποιούσε ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

Τη δεύτερη στήλη, αυτή των τηλεφωνημάτων, η Τσακάλου τη χρησιμοποιούσε και ως στήλη «υπενθύμισης» του προέδρου.

Σε πολλές από αυτές τις σημειώσεις μπορεί να υπάρχουν ασήμαντες υπενθυμίσεις, όπως από το πότε θα πάει στον οδοντίατρο, αν έχει πληρώσει τα κοινόχρηστα ή αν έχει προμηθευτεί εισιτήρια της Εθνικής ή του Ολυμπιακού, ωστόσο δεκάδες είναι τα ονόματα υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (Θ. Τσουκάτος, Α.Τσοχατζόπουλος, Τ. Μαντέλης, Μ. Λιάπης, Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Χρ. Βερελής κ.ά.) που ανέδειξε η κατάθεση Τσακάλου στους εισαγγελείς που διερεύνησαν την υπόθεση (Ζαγοριανός, Αθανασίου).

«Προνομιακή σχέση»

Διαβάζουμε από τα πρακτικά της εξεταστικής πως από τις 620 καταγεγραμμένες συναντήσεις του Χριστοφοράκου το 60%, δηλαδή οι 356, αφορούν μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι βουλευτές της επιτροπής το 2010, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, διαπιστώνουν «μια προνομιακή σχέση της εταιρείας Siemens Ελλάς, του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών και ηγετικών στελεχών με την οικογένεια Μητσοτάκη σε κοινωνικό ή άλλο επίπεδο, που εκφράζεται σε συγκεκριμένες συναντήσεις και επαφές από το 1999 μέχρι το 2007».

Βάσει της κατάθεσης Τσακάλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 30 συναντήσεις (90 επαφές στο σύνολο) με τον Χριστοφοράκο, όσες και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης 23 συναντήσεις (121 επαφές συνολικά), η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκαμπόφσκι, είχε 30 τηλεφωνικές επαφές ενώ λιγότερες ήταν αυτές των Κατερίνας και Αλεξάνδρας Μητσοτάκη (14 και 4 αντίστοιχα).

Η Τσακάλου δηλώνει στις 23-4-2010 ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή της καμία άλλη σχέση ή επαφή με πολιτικό εκτός των δύο -τότε μεγάλων- κομμάτων (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) ενώ χαρακτηρίζει τον Χριστοφοράκο «κρυψίνου, ευφυή, φιλόδοξο και μεθοδικό». Σε εκείνη την εξεταστική επιτροπή είχε καταθέσει για τις σχέσεις της με τον Χριστοφοράκο (αλλά και για το θέμα της διαφυγής του πρώην διευθυντή της Siemens Ελλάς Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό) και η Ντόρα Μπακογιάννη, ανεξαρτητοποιημένη από τη Ν.Δ. εκείνη την εποχή.

Την περίοδο αυτή τις καταθέσεις της Τσακάλου έσπευδαν να δημοσιεύουν μέσα ενημέρωσης όπως το «Πρώτο Θέμα» και ο ΣΚΑΪ, τα οποία αργότερα άλλαξαν την αρνητική στάση τους απέναντι στην οικογένεια Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή της η Τσακάλου είχε αναφερθεί και στη φιλική σχέση που διατηρούσε ο Χριστοφοράκος με τους επιχειρηματίες Λασκαρίδη και Τσακτάνη.

Από το 1990

Η σχέση της γερμανοτραφούς οικονομολόγου με τον Χριστοφοράκο χρονολογείται από το 1990, όταν εκείνος ήταν διευθύνων σύμβουλος στη θυγατρική, τη Siemens Nixdorf. Εμεινε κοντά του μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 όταν αποκαλύφθηκε η δράση του. Λίγο καιρό πριν, τον Αύγουστο του 2007 της είχε ζητήσει να καταστρέψει μεγάλο όγκο εγγράφων, πιθανότατα αποκαλυπτικών της διαπλοκής της εταιρείας με υπουργούς και πολιτικούς.

Το 2010 και ενώ είχε συνδράμει στη διερεύνηση της υπόθεσης, η Τσακάλου φεύγει από τη Siemens, την επόμενη χρονιά γράφει ένα βιβλίο σε γλαφυρό ύφος για το σκάνδαλο («Μια ιστορία από μέσα») αλλάζοντας τα πραγματικά ονόματα και ένα χρόνο αργότερα, το 2012, προσχωρεί στον ΛΑΟΣ.

Η κατάθεση της Τσακάλου στη δίκη της Siemens αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς ενδεχομένως θα φανερωθούν σημαντικές πτυχές της υπόθεσης με νέα στοιχεία εκτός από τις δεδομένες αποκαλυπτικές πληροφορίες για όλες τις εξυπηρετήσεις, παροχές, διευκολύνσεις και τα δωράκια Χριστοφοράκου.


Σε όλες τις ένορκες καταθέσεις της μέχρι σήμερα η Τσακάλου έχει δηλώσει ότι δεν είχε αντιληφθεί τις πρακτικές του πρώην αφεντικού της σε σχέση με τις περίφημες επίμαχες συμβάσεις (ΟΤΕ, ΟΣΕ, C4I κ.ά.) αλλά και τις πληρωμές «πολιτικού χρήματος». 
Κώστας Ζαφειρόπουλος
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV

1-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: