Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

ΣΦΙΓΓΕΙ Η ATTICA ΒANK ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ - ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Με μια σκληρή επιστολή απάντησε η διοίκηση της Attica Bank στις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκούσε η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης, συμφερόντων Καλογρίτσα, ώστε να πετύχει αύξηση του ορίου δανειοδότησής της πάνω από τα 108 εκατ. ευρώ και ενώ είχε δει το φως της δημοσιότητας το πόρισμα του SSM.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η διοίκηση της τράπεζας, απαντώντας σχεδόν ακαριαία σε αίτημα της εταιρείας Τοξότης Α.Ε. για αύξηση του ορίου δανειοδότησης, απείλησε να θέσει υπό την εποπτεία της τον όμιλο Καλογρίτσα.

Στην επιστολή της η Attica Bank κάνει λόγο για απαράδεκτες πιέσεις ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην απαντητική επιστολή της Αttica αναφέρεται:

«Εάν δεν είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχετε αναλάβει είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και να αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας άλλοι αξιόπιστοι φορείς».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τοξότης Α.Ε. στην επιστολή της επισημαίνει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Η διοίκηση της Attica Bank αποκρούει την επιχειρηματολογία-απειλή της Τοξότης Α.Ε., υπογραμμίζοντας:

«Είναι όμως απορίας άξιον πώς είστε έτοιμοι να σπαταλήσετε υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε άλλες, άσχετες επιχειρήσεις, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και δεν τοποθετείτε τα κεφάλαια αυτά στον όμιλο των τεχνικών σας επιχειρήσεων για να τις καταστήσετε ενήμερες και αξιόχρεες.

»Μια τέτοια συμπεριφορά σας, εάν συνεχιστεί, θα μας αναγκάσει να ζητήσουμε ενδεχομένως τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του ομίλου σας, ώστε να περιοριστούν τυχόν άσκοπες δαπάνες που γίνονται σε βάρος των τρεχουσών υποχρεώσεων και των πιστωτών σας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την απάντηση της Αttica, o Χρήστος Καλογρίτσας… επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χρεώνοντας την επιστολή της Τοξότης Α.Ε. σε πρωτοβουλία στελέχους του.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή της Attica Bank αποδεικνύει ότι η διοίκησή της τηρεί το πρόγραμμα «θεραπείας» των κακώς κειμένων που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του SSM και της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι το αίτημα της Τοξότης Α.Ε. κατατέθηκε στην τράπεζα λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής προσφορών για το τέταρτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Προσωρινός ανάδοχος, όπως και στα τρία προηγούμενα, κηρύχθηκε η εταιρεία Τοξότης.

«Εντατική η θεραπεία»

Σε διάστημα μόλις πέντε μηνών η διοίκηση της Attica Bank έχει θεραπεύσει μέχρι ποσοστό άνω του 70% των διορθωτικών ενεργειών του πορίσματος, που προέκυψε ύστερα από έρευνα των εποπτικών οργανισμών (SSM και Τράπεζα της Ελλάδος) και μάλιστα ενημερώνει κάθε μήνα την Τράπεζα της Ελλάδος για την περαιτέρω πρόοδο αυτού του καθοριστικού εγχειρήματος.

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της τράπεζας με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος και της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οπως τονίζεται, «η προαναγγελθείσα από τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος κατάθεση του πορίσματος στη Δικαιοσύνη και η διαδικασία που ακολουθείται είναι αναμενόμενη και η Attica Bank το αντιμετωπίζει όπως έχει σχεδιαστεί», καταλήγει.

Σε ό,τι αφορά τις διορθωτικές ενέργειες υπογραμμίζεται ότι το τελικό κείμενο του πορίσματος παραδόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2016 στη διοίκηση της Attica Bank, «το Δ.Σ. της οποίας το αποδέχθηκε, κατάρτισε άμεσα πλάνο διορθωτικών ενεργειών που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. και απεστάλη στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο και υλοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της».

Αρτεμις Σπηλιώτη
 http://www.efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δάνεια τύπου καλογρίτσα υπάρχουν πολλά. Νόμοι προστασίας των τραπεζιτών υπάρχουν πολλοί. Εισαγγελείς δεν υπάρχουν. Ούτε ποινές για αυτούς που τα τρώγανε και τα τρώνε.