Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2017

ΠΡΩΤΗ Η ΧΑΒΑΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΗΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΡΑΜΠ

Την επείγουσα παρέμβαση δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πρόσφυγες και πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, εξαιρουμένων αυτή τη φορά των κατόχων πράσινης κάρτας και βίζας, ζήτησε η Πολιτεία της Χαβάης.

Με βασικό επιχείρημα ότι το νέο διάταγμα παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η πολιτεία ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Χαβάη να εκδώσει προσωρινή εντολή αναστολής του διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα.

Πρόκειται για την πρώτη αγωγή που κατατίθεται κατά του περιβόητου διατάγματος. Ο επαρχιακός δικαστής Ντέρικ Γουάτσον αποφάνθηκε νωρίτερα πως η Πολιτεία μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του νέου διατάγματος του Τραμπ.


Ο Γουάτσον είπε πως η Πολιτεία μπορεί να αναθεωρήσει την αρχική αγωγή της, με την οποία είχε προσβάλει το αρχικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ τον Ιανουάριο. Η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 15 Μαρτίου, μία ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τη Δευτέρα την τροποποιημένη εκδοχή του διατάγματος αφαιρώντας από τον κατάλογο τον χωρών το Ιράκ. Παρέμειναν το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.

Η Χαβάη τονίζει πως τα δημόσια πανεπιστήμιά της μπορεί να υποστούν πλήγμα από το διάταγμα επειδή θα έχουν δυσκολίες να προσελκύσουν φοιτητές και να προσλάβουν διδακτικό προσωπικό. Υποστηρίζει επίσης πως η οικονομία της νησιωτικής Πολιτείας θα υποστεί μείωση τουρισμού.

Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες «σημείωσαν αιφνίδια πτώση» μετά τις ενέργειες του Τραμπ.

Μαζί με την Πολιτεία, αγωγή κατά του αναθεωρημένου διατάγματος ασκεί και ο Ισμαήλ Έλσιχ, ένας Αμερικανός πολίτης από την Αίγυπτο ο οποίος είναι ιμάμης στη Μουσουλμανική Ένωση της Χαβάης και η πεθερά του οποίου ζει στη Συρία, σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής.

«Αυτό το δεύτερο εκτελεστικό διάταγμα αντιμετωπίζει τα ίδια νομικά προβλήματα όπως και το πρώτο», ανέφερε η Πολιτεία στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη. Το διάταγμα του προέδρου «υποβάλλει ένα τμήμα του πληθυσμού της Χαβάης, περιλαμβανομένου του δρα Έλσιχ, της οικογένειάς του και μελών του τεμένους του, σε διακρίσεις και υποτιμητική μεταχείριση», αναφέρεται.

Στην αγωγή αναφέρεται πως ο Έλσιχ φοβάται πως η πεθερά του δεν θα μπορεί να εισέλθει στη χώρα βάσει του νέου διατάγματος. «Η οικογένεια καταστρέφεται», υπογραμμίζεται στην αγωγή.

Σε άνοδο οι διακρίσεις στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ

Σχεδόν τα 2/3 (63%) των Αμερικανών εκτιμούν ότι το μίσος και οι διακρίσεις καταγράφουν άνοδο στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Quinnipiac

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έπειτα από δεκάδες περιστατικά συναγερμών για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και βανδαλισμών εβραϊκών κοιμητηρίων, η ανησυχία μπροστά στην άνοδο ειδικά του αντισημιτισμού έχει αυξηθεί.

Το 70% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα «σοβαρό ή πολύ σοβαρό», ένα ποσοστό που ενισχύθηκε σε σύγκριση με το 49% που καταγράφηκε σε μια ανάλογη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε την 9η Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί εμφανίζονται να επικροτούν την αντίδραση του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μπροστά στην αύξηση των περιστατικών απειλών σε βάρος της εβραϊκής κοινότητας.

Το 38% των ερωτηθέντων εγκρίνει την ανταπόκρισή του, ενώ το 37% την αποδοκιμάζει, βάσει της δημοσκόπησης, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.323 ψηφοφόρων.

Αρκετοί επέκριναν το Ντόναλντ Τραμπ, καθώς καθυστέρησε να καταδικάσει την αύξηση αυτών των απειλών, κάτι που έκανε στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου την 28η Φεβρουαρίου.

«Απαρχαιωμένα» τα συστήματα της CIA για τον πρόεδρο

Στο μέτωπο των νέων αποκαλύψεων του Wikileaks, ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί πως τα συστήματα της CIA είναι «απαρχαιωμένα» και πρέπει να εκσυγχρονιστούν, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπο του.

Συγκεκριμένα, ο Σον Σπάισερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ο Αμερικανός «πρόεδρος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών που αποδυναμώνουν την εθνική μας ασφάλεια».

Το Wikileaks αποκάλυψε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών για να μετατρέψει συσκευές όπως το iPhone της Apple ή τηλεοράσεις Samsung σε εργαλεία κατασκοπίας. 

Από χθες τα ΜΜΕ ανακάλυψαν ξανά την ύπαρξη του «Μεγάλου Αδελφού», αλλά για πολλοστή φορά εστίασαν βολικά στο τεχνικό κομμάτι και όχι στην πολιτική ουσία των παρακολουθήσεων. http://news247.gr

ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: