Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2017

ΚΑΝΝΑΒΗ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Έχοντας ήδη ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση στη χώρα μας σχετικά με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης με τους υπέρμαχους να λένε ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης και τους αντίμαχους να υποστηρίζουν, ότι η ιατρική χρήση θα γίνει η κερκόπορτα για τη διάδοση και αύξηση της χρήσης της, για ψυχαγωγικούς λόγους, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη νομοθετική προσέγγιση άλλων χωρών σχετικά με το θέμα.

Oι περιπτώσεις ποικίλλουν αλλά και τα αποτελέσματα διαφέρουν ακόμη και εάν πρόκειται για κοινές οπτικές.
Συπερασματικά πάντως φαίνεται ότι η προσέγγιση του θέματος θα πρέπει να είναι σφαιρική και ολοκληρωμένη στηριζόμενη σε έναν σωστά σχεδιαζόμενο συνδυασμό νόμων αλλά και υπηρεσιών υγείας.

Πορτογαλία
Ξεκινώντας από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που θεωρείται περίπτωση καλής πρακτικής (best practice),  η κάνναβη αλλά και άλλα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη έχουν αποποινικοποιηθεί από το 2001. Η Πορτογαλία όταν γύρω στο 1992 αντιμετώπιζε μία εντυπωσιακή έξαρση των χρήσης που συνοδευόταν και από αύξηση των  μολυσματικών ασθενείων (HIV και Ηπατίτιδα C) που συνδέεται με τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών αντί να κάνει εφαρμόσει μια πιο όπως θα ήταν αναμενόμενο πιο αυστηρή πολιτική έκανε στροφή και προσχώρησε επαναστατικά στην αποποινικοποίηση όλων των μέχρι τότε παράνομων ουσιών.
Τα καλά νέα για την Πορτογαλία, ήταν ότι αυτή η κίνηση είχε τελικά θετικά αποτελέσματα, μειώθηκε ο αριθμός συνολικά των  χρηστών, παρότι καταγράφεται  μία μικρή αύξηση τους, μεταξύ των έφηβων. Επίσης μειώθηκαν  οι θάνατοι από υπερβολική δόση αλλά και περιορίστηκαν τα κρούσματα του HIV. Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι η αλλαγές αυτές συνοδεύτηκαν παράλληλα από σοβαρές μεταρρυθμίσεις τόσο στην πρόληψη όσο και στον τρόπο εκδίκασης των υποθέσεων που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά αλλά  και με λήψη μέτρων για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σωματικής και ψυχικής αλλά και κέντρων απεξάρτησης.
Η χρήση ουσιών πλέον δεν είναι αδίκημα, αλλά παρόλα αυτά απαγορεύεται. Το άτομο που συλλαμβάνεται με κατοχή ποσότητας μέχρι 10 ημερών δεν παραπέμπεται σε  δικαστήριο αλλά στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εθισμού στα Ναρκωτικά.
Τσεχία
H Τσεχία, όπως όλες οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κληρονόμησε μία αυστηρή πολιτική κατά των ναρκωτικών που μετά την κατάρρευση  του κομμουνισμού αποφάσισε να αναθεωρήσει με μια ελαστική νομοθεσία.
Από το 2010 και μετά η κατοχή μικρής ποσότητας ουσιών δε θεωρείται κακουργηματική αλλά πλημμελληματική πράξη, που τιμωρείται με ένα πρόστιμο που φτάνει το πολύ μέχρι 600 ευρώ. Σήμερα η Τσεχία θεωρείται «ναρκοπαράδεισος» έχει τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών σε όλη την Ευρώπη και  η πολιτική που εφάρμοσε  αντίθετα με την περίπτωση της Πορτογαλίας δεν απέδωσε τελικά οφέλη, παρά μόνο στους καλλιεργητές κάνναβης και στους παραγωγούς συνθετικών χαπιών που από το 2010 τα κέρδη τους συνεχώς αυξάνονται.
Ολλανδία
Αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς, στην  Ολλανδία τον πιο γνωστό προορισμό για ναρκο-τουρισμό, η χρήση και η κατοχή όλων των ναρκωτικών ουσιών είναι παράνομη ενώ επιτρέπεται μόνο στα συγκεκριμένα καφέ σε συγκεκριμένες ποσότητες. Παρόλα που δεν υπάρχει νομιμοποίηση, γενικώς υπάρχει ανεκτική αντιμετώπιση απέναντι στους χρήστες από τις αστυνομικές  και δικαστικές αρχές .
Οι θάνατοι που σχετίζονται με την χρήση ναρκωτικών στην Ολλανδία είναι από τους λιγότερους στην Ευρώπη. Πάντως  η εισαγωγή και η εξαγωγή ναρκωτικών είναι σοβαρό έγκλημα αφού τιμωρείται από 12 έως 16 χρόνια φυλάκισης όταν πρόκειται για βαριά ναρκωτικά και μέχρι 4 χρόνια όταν πρόκειται για κάνναβη.
Σουηδία
Η Σουηδία θεωρείται η χώρα με την μικρότερη ανοχή στα ναρκωτικά στην δυτική Ευρώπη. Η χρήση και η κατοχή είναι παράνομες ενώ και η χρήση μικρής ποσότητας, μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έξι μηνών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, η Σουηδία έχει το μικρότερο ποσοστό χρηστών ναρκωτικών ουσιών στον δυτικό κόσμο. Αυτό αποδίδεται στην πολιτική που ακολουθείται η οποία επενδύει σε πρόληψη, θεραπεία, καθώς και αυστηρή επιβολή των νόμων.
Ουρουγουάη
Το 2013, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη. Πριν γίνει αυτό, το 10% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών ήταν εκεί λόγω μικρών παραπτωμάτων σχετικών με ναρκωτικά, ενώ το 44% όλων των υποθέσεων αυτών, ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν φυλακιστεί επειδή είχαν στην κατοχή τους, ποσότητες μικρότερες των 10 γραμμαρίων.
Πλέον όμως, οι πολίτες της Ουρουγουάης έχουν το δικαίωμα να πάρουν έως και 40 γραμμάρια από τα φαρμακεία της χώρας, να ενταχθούν σε μία λέσχη κάνναβης, ή να φυτέψουν οι ίδιοι έως και 6 φυτά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η αλλαγή αντιμετώπισης της κάνναβης, είναι στο πλαίσιο της διαφοροποίησης απέναντι στα ελαφρά από τα πιο σκληρά ναρκωτικά.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία ανήκει στις χώρες με τους πιο αυστηρούς νόμους όσον αφορά στα ναρκωτικά. 68 διαφορετικά είδη ναρκωτικών είναι υπό απαγόρευση ενώ τηρείται πολιτική μηδενικής ανοχής.
Ακόμα και κάποια φαρμακευτικά προϊόντα για την γρίπη απαγορεύονται ενώ και η κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών τιμωρείται με φυλάκιση. Τα ποσοστά χρήσης είναι μικρά αλλά το αν αυτό οφείλεται στις αυστηρές ποινές είναι αμφίβολο, αφού η παραδοσιακά η ιαπωνική κουλτούρα είναι αντίθετη με τα ναρκωτικά.
Κίνα
Η κατοχή των ναρκωτικών στην Κίνα, όταν πρόκειται για ποσότητες με σκοπό την προσωπική χρήση, καταλογίζεται ως αδίκημα αλλά οι ποινές μπορεί να είναι σοβαρές.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στείλει ανθρώπους που θεωρούνται τοξικομανείς σε κέντρα αποτοξίνωσης για μέχρι τρία χρόνια και άλλα τρία ακόμα για αναγκαστικά προγράμματα επανένταξης στην κοινωνία.
Παράλληλα, το εμπόριο, η μεταφορά και η παραγωγή οπίου άνω των 1000 γραμμαρίων και ηρωίνης άνω των 50 γραμμαρίων μπορεί να οδηγήσει στην θανατική ποινή.
Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες και αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, γνωστός και ως «τιμωρός» γίνεται αιματηρή εκστρατεία απέναντι στα ναρκωτικά και τους χρήστες.
Ο πρόεδρος υποσχέθηκε πριν από την εκλογή του να πατάξει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και από τότε οι θάνατοι χρηστών και άλλων ανθρώπων που έχουν βρεθεί στο λάθος μέρος την λάθος ώρα έχουν φτάσει στις 6000, αν και μπορεί να είναι περισσότεροι.
Η πολιτική που ακολουθείται επιτρέπει ακόμα και σε απλούς ανθρώπους να σκοτώσουν χρήστες ή εμπόρους ναρκωτικών χωρίς να υποστούν συνέπειες ενώ ο ίδιος ο Ντουτέρτε έχει αναφέρει πολλές φορές σε δηλώσεις του ότι  και ο ίδιος έχει σκοτώσει «εμπόρους» ναρκωτικών.  

http://news247.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
6-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: