Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: ΜΙΑ «ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ» ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου την ανάδυση μιας «νέας εθνικής υπερηφάνειας» στη χώρα του, υποσχόμενος αυστηρότερη επιβολή του νόμου όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, συνώνυμο κατ' αυτόν με την ασφάλεια και την απασχόληση.

«Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου», είπε στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Καπιτώλιο, όπου βρίσκονταν επίσης γερουσιαστές, υπουργοί της κυβέρνησής του και μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Βλέπουμε την αναγέννηση του αμερικανικού πνεύματος».

Ο ρεπουμπλικάνος επανήλθε στις βασικές θεματικές της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχόμενος να φέρει πίσω στη χώρα «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», καταγγέλλοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρεί δυσμενείς για τις ΗΠΑ, και χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα την πάταξη της εγκληματικότητας.


Ερχόμενοι σε ρήξη με την αμερικανική πολιτική παράδοση οι Δημοκρατικοί επιφύλαξαν παγερή υποδοχή στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τους περισσότερους να παραμένουν καθισμένοι, απαθείς, με σταυρωμένα τα χέρια.

Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τον επευφημούσαν συνεχώς, ακόμη πιο ζωηρά όταν αναφέρθηκε στα μεγάλα του σχέδια- την κατασκευή νέων πετρελαιαγωγών, την ανέγερση ενός «μεγάλου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, τον αγώνα εναντίον της «ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας».

Οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν ηχηρά την αποστροφή της ομιλίας του για το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ενώ γέλασαν ειρωνικά όταν ο Τραμπ είπε με ικανοποίηση πως άρχισε να «αποξηραίνει το βάλτο» της Ουάσινγκτον, μαχόμενος εναντίον των συγκρούσεων συμφερόντων.

Περίπου σαράντα στελέχη των δημοκρατικών είχαν ντυθεί στα λευκά, χρώμα που συμβολίζει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία.

Ο Τραμπ επέμεινε στο ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότητα στα σύνορα, επανερχόμενος σε μια από τις βασικές προεκλογικές του θεματικές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να δώσει κάποια συνοχή στην πολιτική του δράση, έπειτα από έναν χαοτικό πρώτο μήνα στην εξουσία.

«Εφαρμόζοντας επιτέλους τους νόμους μας για τη μετανάστευση, θα αυξήσουμε τους μισθωτούς, θα βοηθήσουμε τους ανέργους, θα εξοικονομήσουμε δισεκατομμύρια δολάρια και θα αυξήσουμε την ασφάλεια στις κοινότητές μας», είπε.

Χωρίς να θίξει άμεσα το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, ο Τραμπ πρότεινε να εγκαταλειφθεί το σημερινό σύστημα και να υπάρξει μια μεταρρύθμιση όσον αφορά τη μετανάστευση «βάσει προσόντων».

Εξάλλου ο Τραμπ αναμένεται εντός της ημέρας να υπογράψει νέο εκτελεστικό διάταγμα για τη μετανάστευση, μετά την αναστολή της ισχύος του πρώτου από τη δικαιοσύνη.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Τραμπ υποσχέθηκε μια «ιστορική» φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώσει «μαζικά» τους φόρους για τη μεσαία τάξη και θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να «ανταγωνίζονται τους πάντες».

Προτείνοντας ένα σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές ?που όμως αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από πολλούς ρεπουμπλικάνους? ο Τραμπ κατήγγειλε ότι η χώρα του δαπανά «δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό» την ώρα που οι δικές της υποδομές βρίσκεται σε «αξιοθρήνητη κατάσταση».

Απαίτησε ακόμη από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ιστορική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (54 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου +10%).

Αν και οι αναφορές του στις διεθνείς υποθέσεις υπήρξαν πολύ συνοπτικές, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε πως ο ρόλος του «δεν είναι να εκπροσωπεί τον κόσμο, αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ωστόσο, παρότι τάχθηκε υπέρ μιας θεαματικής αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις», διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στο NATO αλλά οι σύμμαχοι πρέπει να συνεισφέρουν «αυτό που τους αναλογεί».
Η οικονομική αναδιοργάνωση και η πολεμική ισχύς, συστατικά στοιχεία της πολιτικής ατζέντας

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε κατά την χθεσινοβραδινή επίσημη ομιλία του στο Κογκρέσο να επαναπροωθήσει τις σκληρές προεκλογικές του εξαγγελίες, υιοθετώντας ωστόσο έναν πιο μετριοπαθή τόνο στη ρητορική του, σχολιάζει η εφημερίδα The Washington Post. Έτσι, διακήρυξε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “ νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου” με έμφαση στην οικονομική αναδιοργάνωση, αλλά και τη στρατιωτική ισχύ.

Σε μια προσπάθεια πολιτικής σταθεροποίησης της προεδρίας του, μετά τις εντάσεις των 40 πρώτων ημερών της παραμονής του στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε έναν αέρα σοβαρότητας, εμπλουτισμένο με δόσεις προσήνειας , καθώς περιέγραφε την ατζέντα της πολιτικής του για την ανοικοδόμηση των ΗΠΑ.

Ο ίδιος περιέγραψε τη σημερινή Αμερική, ως κατεστραμμένη από το έγκλημα και τα ναρκωτικά, τις ξεπερασμένες υποδομές, αλλά και την καταρρέουσα γραφειοκρατία.

Η 60λεπτη ομιλία του Τραμπ στην κοινή σύνθεση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου επικεντρώθηκε στην αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, αλλά και του φορολογικού κώδικα. Ωστόσο, δεν περιείχε λεπτομέρειες, ενώ ήταν πλούσια στα λόγια, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν κατευθύνσεις στους διχασμένους πολιτικά Αμερικανούς, αλλά και να αντιμετωπιστεί η ιστορικά χαμηλή δημοτικότητά του.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικανούς να του δώσουν μία ευκαιρία και να φανταστούν τι μπορεί να επιτευχθεί στη διάρκεια της προεδρίας του. “Είμαστε ένας λαός με κοινό πεπρωμένο. Ο χρόνος των κοντόφθαλμων σκέψεων έχει τελειώσει. Ο χρόνος των τετρημένων αντιπαραθέσεων είναι πίσω μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το κουράγιο να μοιραστούμε τα όνειρα που γεμίζουν τις καρδιές μας,” τόνισε με νόημα ο ίδιος.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε συμβιβαστικός με τους αντιπάλους του, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει την αποζημίωση της γονικής άδειας που αποτελεί σημείο αναφοράς των προτεραιοτήτων του Δημοκρατικού Κόμματος και προκαλώντας τα φιλελεύθερα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια και να να χειροκροτήσουν.

Υποσχέθηκε επίσης τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους μουσουλμάνους συμμάχους τους, προκειμένου να εξαλείψουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έκανε ταυτόχρονη αναφορά στους μουσουλμάνους και χριστιανούς που έγιναν θύματα της ωμής βίας των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν υπαναχώρησε ως προς τις αντιφατικές πολιτικές του, χρησιμοποιώντας επιθετική γλώσσα προκειμένου να περιγράψει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο και χαρακτήρισε “δίκτυο παράνομων βαρβάρων που έχουν σφαγιάσει μουσουλμάνους και χριστιανούς, άντρες, γυναίκες και παιδιά από όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Μίλησε επίσης για “ακραία ισλαμική τρομοκρατία,” προκαλώντας τη θετική αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων.

Επίσης, ο ίδιος, υπερασπίστηκε το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, τονίζοντας τον προληπτικό χαρακτήρα της προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος στις ΗΠΑ όσων δε μοιράζονται τις αμερικανικές αξίες. Η εφαρμογή αυτού του προεδρικού διατάγματος αναστάλθηκε μετά από απόφαση αμερικανικού εφετείου. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συγκρότηση ενός προγεφυρώματος τρομοκρατίας, στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το έθνος μας να γίνει ένα καταφύγιο εξτρεμιστών,” τόνισε με έμφαση ο Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post.ΑΠΕ-ΜΠΕ


  left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: