Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με αφορμή την εγκύκλιο που εξεδόθη -κατ’ εφαρμογή του Ν. 4419/2016 με τον οποίο έγινε η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ, βάσει της οποίας προβλέπεται η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες- η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα και στον πρόεδρο της Βουλής Νικόλαο Βούτση, δηλώνοντα την ικανοποίησή της για την απόφαση αυτή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής, δυστυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας έγιναν, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί σχετικά με τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας, καθώς το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζουν, ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%.
Παράλληλα, τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες Πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εξαιτίας του τσιγάρου αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. To 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γνωστή και ως νόσο των καπνιστών, καθώς η επίπτωσή της συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Επειδή η ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια, μπορεί να μειωθεί κυρίως με τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος.
Στις ανεπτυγμένες χώρες η ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, ενώ ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών. Το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν.
Όπως λέει, κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως για το σύστημα Υγείας.
Τρίτη αιτία θανάτου
Σύμφωνα με τον κ. Τουμπή, η καπνιστική συνήθεια ευθύνεται για το 15% των πνευμονοπαθειών, ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.
Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τρίτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ αποτελεί και την 5η αιτία αναπηρίας.
Επίσης το 9% των Ελλήνων πάσχει από άσθμα, το οποίο και προκαλείται από την καπνιστική συνήθεια αλλά και επιβαρύνεται, ενώ οι μη καπνιστές που εκτίθενται παθητικά στο κάπνισμα από τον δευτερογενή και τριτογενή καπνό είναι κυρίως τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο να μην αναπτυχθούν σωστά οι πνεύμονές τους και προσβληθούν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ στην ενήλικο ζωή.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει διοργανώσει ενημερωτική εκστρατεία για το άσθμα, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος στην αντιμετώπιση τους, με τίτλο «Πρόσεξε τα Πνευμόνια σου... σαν τα Μάτια σου» και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. naftemporiki.gr 


ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: