Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

«ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ

Η παγκόσμια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων είναι μη ρεαλιστική, δηλώνει η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, καθώς συνολικά σχεδόν 40 χώρες -περιλαμβανομένων ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας- μένουν εκτός της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με μία δεσμευτική συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό.


«Ως μητέρα και κόρη, δεν υπάρχει τίποτα το σημαντικότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» υπογράμμισε η Νίκι Χέιλι, στο περιθώριο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

«Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Βόρειος Κορέα θα συμφωνούσε να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα;» συνέχισε η Χέιλι, έχοντας στο πλευρό της περίπου 20 πρεσβευτές άλλων χωρών που επίσης μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις αυτές. 

Στην πρώτη γραμμή, η Βρετανία, η Γαλλία και η Νότιος Κορέα. 

«Θα θέλαμε όλοι μας σήμερα να υπήρχε μια απαγόρευση των πυρηνικών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε εντίμως ότι κάτι τέτοιο θα προστάτευε τους κατοίκους» των χωρών, πρόσθεσε η Χέιλι, αναφέροντας ότι συνολικά «περίπου 40 χώρες» θα απόσχουν από τις συνομιλίες.

Αν και αναγνώρισε ότι όσοι προωθούν τη συνθήκη αυτή το κάνουν «καλή τη πίστει», θα πρέπει «να αναρωτηθούμε αν καταλαβαίνουν πραγματικά τις απειλές που αντιμετωπίζουμε», συνέχισε.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης επισημαίνουν ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει τίποτα τα τελευταία χρόνια για τον αφοπλισμό τους, όμως η Χέιλι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους κατά 85% αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων το 1970 και ότι «θα συνεχίσουν» να το μειώνουν.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη στο να φτάσουμε μακροπρόθεσμα σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά», αλλά «δεν πιστεύουμε πως αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική πρόοδο όσον αφορά τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό». 

Όπως υποστήριξε, «ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε έναν παγκόσμιο αφοπλισμό είναι μέσω ενός σταδιακού αφοπλισμού, που θα τον διαπραγματευόμαστε βήμα-βήμα, στο πλαίσιο των ισχυουσών διεθνών συμφωνιών».

Η Ρωσία και η Κίνα, πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επίσης δεν θα μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: