Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

ΜΑΝΙΑΚΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΟΔΗΓΟΥ ΤΑΞΙ ΣΤΗ ΚΗΦΙΣΙΑ;

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνάντηση υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με τις πιέσεις για λύση έως τις 20 Μαρτίου να αυξάνονται. 

Στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος, και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ στο μενού αναμένεται να βρεθεί σχεδόν το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων, όπως είπε κυβερνητικός παράγοντας. 

Προηγήθηκε συνάντηση του κουαρτέτου με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.


Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.

Στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά θέματα

Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών με το κουαρτέτο θα τεθεί σχεδόν το σύνολο των θεμάτων, είπε νωρίτερα κυβερνητικός παράγοντας με τα δημοσιονομικά να αποτελούν σίγουρα ένα από τα κύρια ζητήματα, αφού χθες δεν έγινε η σχετική συζήτηση. 

Στον χθεσινό γύρο επαφών κυριάρχησε η ευρεία σύσκεψη -διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών- για τον συντονισμό αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων και τον καθορισμό της ατζέντας. Παρά το ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να υπάρξει διαπραγμάτευση και για το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών, η διαπραγμάτευση διακόπηκε στις 22:00 χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις από ελληνικής πλευράς.

Στην πρώτη ευρεία συνάντηση με τους θεσμούς πήραν μέρος, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί κατέστησαν σαφές πως επιμένουν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ) για το 2019, ήτοι 1% από τη μείωση του αφορολόγητου και 1% από τη μείωση των συντάξεων. Ωστόσο, από την κυβέρνηση συστήνουν ψυχραιμία λέγοντας ότι η απαίτηση για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ είναι το σημείο εκκίνησης, επομένως με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μπορεί να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές «όποιος κι αν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Σε αγκάθι, όμως, για τις συζητήσεις φαίνεται να εξελίσσεται και ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων, καθώς ανάλογα με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενδεχομένως κάποια από τα μέτρα αυτά θα ζητηθεί να εφαρμοστούν νωρίτερα, από του χρόνου. Ειδικά για τις περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες το ΔΝΤ φέρεται να ζητά από το 2018, κρίσιμο ρόλο για την απόκρουση αυτής της απαίτησης θα παίξει και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, η οποία ωστόσο προς το παρόν δεν εμφανίζει θετικά σημάδια.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: