Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

Ο ΤΡΑΜΠ ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Κλίμα εκφοβισμού και ισχυρών πιέσεων καταγγέλλουν υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ να εμποδίσει διαρροές πληροφοριών προς τα ΜΜΕ που θα μπορούσαν να φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, εντείνοντας τον πόλεμο που έχει ανοίξει με τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται υπαλλήλους που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, τα μέτρα ασφαλείας έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικά, ενώ για την πρόληψη «ατυχημάτων» έχουν επιστρατευθεί έλεγχοι σε προσωπικά κινητά τηλέφωνα, παρακολουθήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και «παρατηρήσεις» ανωτέρων προς υφισταμένους για το τι δεν πρέπει να κάνουν.


Νυν και πρώην υπάλληλοι του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρουν ότι διορισμένα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης έχουν παρέμβει στο σύστημα υπολογιστών του Λευκού Οίκου ώστε να καταστεί δυσχερής ή ακόμη και απαγορευτική η πρόσβαση σε σειρά από έγγραφα και πληροφορίες για τους μόνιμους υπαλλήλους.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κάλεσε όλο το ανώτερο μόνιμο προσωπικό του υπουργείου του, για να τους πει ότι διαρροές προς τα ΜΜΕ «δεν θα γίνουν ανεκτές».

Μάλιστα δύο πηγές που είχαν γνώση της συνάντησης αυτής ανέφεραν ότι ίσως προχωρήσουν σε συστηματική παρακολούθηση τηλεφώνων και e-mail ώστε να προληφθούν διαρροές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μνούτσιν, πάντως, το διέψευσε.

Στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αξιωματούχοι μίλησαν για «κυνήγι μαγισσών», από τη στιγμή που διέρρευσε αναφορά των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία τα οποία να στοιχειοθετούν απειλή λόγω των μεταναστών από τις 7 χώρες, για τους οποίους επιχειρήθηκε η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ.

«Η ατμόσφαιρα έχει γίνει τοξική και αυτό είναι απολύτως αντιπαραγωγικό και για τη δουλειά», φέρεται να δήλωσε κάποιος εξ αυτών.

Δημόσιοι υπάλληλοι καριέρας στην αμερικανική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι επιχειρείται καταστολή κάθε επαφής με εξωδιοικητικούς παράγοντες, αλλά ακόμη και μεταξύ των ίδιων των υπαλλήλων υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών.

Αξιωματούχοι διαφορετικών δημόσιων φορέων ανέφεραν -σε καθεστώς ανωνυμίας- στο πρακτορείο ότι πολλοί υπάλληλοι φοβούνται ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους και οι λογαριασμοί τους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά στις συσκέψεις, διότι δεν ξέρουν πώς θα αντιμετωπιστούν οι θέσεις τους.

Στο μεταξύ, λένε, οι περιορισμοί στη διακίνηση πληροφοριών εσωτερικά στους οργανισμούς αφήνουν ανενημέρωτα υψηλόβαθμα στελέχη για το τι συμβαίνει αλλά και για βασικές επιλογές της κυβέρνησης, θέτοντας εμπόδια και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Επίσης, στην επιθεώρηση Politico διέρρευσε πληροφορία ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, απαίτησε από υπαλλήλους να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να ελεγχθεί αν τηλεφώνησαν ή έστειλαν μηνύματα σε δημοσιογράφους.

Στο υπουργείο Εξωτερικών η κατάσταση είναι τόσο οξεία, ώστε οι εργαζόμενοι προτιμούν να συζητούν κατ' ίδιαν και διά ζώσης με τους συναδέλφους τους, και να αποφεύγουν τηλεφωνήματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μηνύματα μέσω κινητών, ακόμα και για απλά υπηρεσιακά ζητήματα.

«Είναι τέτοιο το κλίμα τρομοκρατίας, ώστε φοβόμαστε όχι μόνο να μιλήσουμε σε δημοσιογράφους αλλά και μεταξύ μας», δήλωσε άλλος υπάλληλος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες και δήλωσε μόνο ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, επιθυμεί να καλλιεργήσει ένα ανοιχτό κλίμα όπου όλα θα μπορούν να συζητιούνται και να εκτιμώνται.

Ωστόσο, τόνισε, «θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο ποσοστό εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων για να μπορεί να πετύχει όλο αυτό».

Πάντως, να σημειωθεί ότι περιορισμούς στην πρόσβαση των ΜΜΕ σε πληροφορίες έχουν επιβάλει όλοι οι άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ στο παρελθόν, ακόμη και ασκώντας διώξεις εναντίον ατόμων που ήταν υπεύθυνα για διαρροές, όπως αναφέρει το Reuters, ωστόσο, ο πρώην διευθυντής σύνταξης της Washington Post, Λέοναρντ Ντάουνι, είναι εξαιρετικά σπάνιο να μαθαίνει κανείς ότι έχει επιβληθεί τέτοιου είδους πειθαρχία στην ανταλλαγή μηνυμάτων από τη διοίκηση. EFSYN.GR 

ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: