Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2017

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΩΝ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ «ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ» ΤΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

Γράφει ο Αποστόλης Κρέτσης

Σαν «βόμβα» έσκασε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ η είδηση σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «άδειασε» με τόσο ξεκάθαρο τρόπο τον νυν πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα όσους λένε ότι δεν θα ψηφίσουν την επερχόμενη συμφωνία, «τζάμπα μάγκες».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ευθαρσώς πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιοδήποτε μέτρα ή αντίμετρα».

Πώς όμως οδηγήθηκαν τα πράγματα στην «έκρηξη» Μεϊμαράκη;

Καλά ενημερωμένες πηγές για τα «γαλάζια» δρώμενα, σημειώνουν πως όλα ξεκίνησαν από την πρωινή συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στον Real Fm, στην οποία δήλωσε ότι η ΝΔ κακώς ψήφισε τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, όταν δηλαδή πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.


Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν πως για την επίμαχη δήλωση Βορίδη, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να στηριχθεί η απόφαση που επικράτησε στο κόμμα το 2015. Αντιθέτως, η ΝΔ επέλεξε να αντιδράσει «σφυρίζοντας αδιάφορα», προκαλώντας την «έκρηξη» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μερικές ώρες αργότερα.

Η αμηχανία της ΝΔ και η βολική ερμηνεία του περιστατικού

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμανε συναγερμός προκειμένου να εξεταστεί το πώς πρέπει να αντιδράσει ο πρόεδρος της ΝΔ στο ισχυρό ράπισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επίσημη αντίδραση για το περιστατικό δεν υπήρξε (μέχρι τουλάχιστον την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), παρά μόνο άτυπη μέσω κύκλων, οι οποίοι βρήκαν μια ερμήνευσαν την οργισμένη δήλωση Μεϊμαράκη, ως επίθεση μόνο κατά του Μάκη Βορίδη και όχι κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μας ενημέρωσε, πως τα όσα είπε αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της ΝΔ στη Βουλή, και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του».

Το ρήγμα Καραμανλικών – Μητσοτάκη και η ανοχή της ηγεσίας στις ακραίες φωνές

Το σημερινό εκρηκτικό επεισόδιο, όμως, δεν είναι μεμονωμένο, όπως σημειώνουν κύκλοι της ΝΔ, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα υπάρξουν κι άλλα στο μέλλον. Πάντως, το σίγουρο είναι πως το ρήγμα της Καραμανλικής πτέρυγας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ορισμένους της «αυλής», όχι μόνο δεν κλείνει αλλά βαθαίνει και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό.

Φυσικά, για ένα τόσο ξεκάθαρο «άδειασμα» όπως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα θύμιζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να μην είχε εξασφαλίσει τη στήριξη των Καραμανλικών, οι οποίοι άλλωστε είχαν δώσει αγώνα στην «κούρσα» του για την προεδρία της ΝΔ.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, αιτία είναι η ανοχή (που αρκετοί εκλαμβάνουν ως συμμετοχή) του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ακραίες φωνές του κόμματος, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης («Δε θέλω να κλείσει η αξιολόγηση») και ο Μάκης Βορίδης, στους  οποίους οι ίδιοι «χρεώνουν» ότι αλλοιώνουν την εικόνα της άλλοτε μετριοπαθούς κεντροδεξιάς παράταξης.

Αλλά και η επονομαζόμενη «στροφή» προς το κέντρο, έγινε αιτία σκληρής κριτικής από την Καραμανλική πτέρυγα, καθώς ταυτίστηκε είτε με προσχωρήσεις ακραιφνών πολέμιων του Κώστα Καραμανλή (βλ. Θ. Σκυλακάκης), είτε με τα «φλερτ» του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρόσωπα που συνέδεσαν άρρηκτα την πολιτική τους διαδρομή με τον Κώστα Σημίτη.

http://www.altsantiri.gr/politiki/vatheni-rigma-karamanlikon-mitsotaki-meta-ti-dilosi-tzaba-magkes-tou-meimaraki/ 

ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: