Πέμπτη, Μαρτίου 30, 2017

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, υποστηρίζουν οι μαθηματικοί, αλλά στην περίπτωση της ΣΤΑΣΥ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες που διατέθηκαν από το μετρό το 2015 εντόπισε «τρύπα» της τάξης των 1,156 εκατ. ευρώ, αλλά έκθεση από τον εσωτερικό έλεγχο που έγινε στην εταιρεία περιορίζει το έλλειμμα στα 16.189 ευρώ.

Τον αριθμητικό γρίφο θα λύσει ο εισαγγελέας Διαφθοράς στον οποίο ήδη μεταβιβάστηκε ο φάκελος με τα στοιχεία του ελέγχου των επιθεωρητών. 


«Εχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις», αρκέστηκε να δηλώσει στην «Εφ.Συν.» κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και διευκρίνισε ότι έγινε εσωτερικός έλεγχος από εντεταλμένο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών.

Το σύστημα του «υπόγειου» δρούσε στο μετρό από το 2011, αλλά, παρά τις καταγγελίες που είχαν γίνει, η τότε διοίκηση δεν προχώρησε σε καταλογισμό ευθυνών και με «συνταγή»... Βατοπεδίου απάλλαξε από τις ευθύνες τους υπάλληλους που επέστρεψαν τα έσοδα που είχαν παρακρατήσει.

Να σημειωθεί ότι ώς τις 31 Ιανουαρίου 2016, επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ ήταν κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. 

Με βάση το αρχικό πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με ημερομηνία 31.1.2017, κατά τους ελέγχους στο σύστημα διακίνησης εισιτηρίων και καρτών δεν βρέθηκαν παραστατικά στοιχεία, με αποτέλεσμα το έλλειμμα από τα εισιτήρια να φθάνει στα 352.776,40 ευρώ και από τις κάρτες στα 803.544,80 ευρώ.

Τα ευρήματα κοινοποιήθηκαν στη ΣΤΑΣΥ, η οποία στις 14 Φεβρουαρίου υπέβαλε το δικό της πόρισμα.

Οι επιθεωρητές όμως επιμένουν και σε νέα έκθεσή τους, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», επισημαίνουν για τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας: 

◼ Γίνεται αναφορά αποκλειστικά σε εισιτήρια του παλαιού τιμολογίου, που ίσχυσε ώς την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Δεν υπάρχει αναφορά για τις κάρτες. 

◼ Υπολογίζεται σε 16.189,50 ευρώ το έλλειμμα για το σύνολο των εισιτηρίων που διατέθηκαν από την 1/9/2014 ώς τις 31/1/2016.

Εμφανίζεται μάλιστα πλεόνασμα 5.400 εισιτηρίων με τιμή 1,20 ευρώ και 2.129 των 0,60 ευρώ. 

Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ακόμα ότι η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε αυτόνομο έλεγχο χωρίς να ενημερώσει τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), ο οποίος είχε αποφασίσει από τις 30 Οκτωβρίου 2016 να αναθέσει τη διαδικασία σε ορκωτούς λογιστές.

Επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει έλλειμμα 148.254 εισιτηρίων με τιμή 1,20 ευρώ και 72.386 των 0,60 ευρώ.

Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία αποχρέωσης, της επιστροφής των αδιάθετων εισιτηρίων, τονίζοντας ότι «τροποποιήθηκε αυθαίρετα από τους πρώην επόπτες του τομέα Καταμέτρησης» και κάνοντας λόγο για «ανεπίσημο έντυπο οδηγιών, χωρίς λογότυπο, συντάκτη, υπογραφές και ημερομηνία». 

Τονίζουν ότι με αυτό το non paper «εξασφαλίστηκε το περιθώριο και η διακριτική ευχέρεια να αλλοιωθούν τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκύψει διαφοροποίηση στα αποθέματα της Αποθήκης σε εισιτήρια» και με τελικό σκοπό τη συγκάλυψη των ελλειμμάτων.

Ευθύνες αποδίδονται και στη διεύθυνση Οικονομικών της ΣΤΑΣΥ, για την οποία το νέο πόρισμα σημειώνει ότι «δεν άσκησε έλεγχο σε οποιοδήποτε από τα στάδια της διαδικασίας αποχρέωσης» από τον Σεπτέμβριο του 2014 ώς το τέλος Ιανουαρίου του 2016. 

«Ζητήθηκε πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των υπαλλήλων και των στελεχών, καθώς και των λοιπών εμπλεκομένων στη διαδικασία, οι οποίοι είτε με ενέργειές τους είτε με παραλείψεις τους συνέβαλαν στην οικονομική ζημία της εταιρείας», καταλήγει το νέο πόρισμα των επιθεωρητών.   Χαρά Τζαναβάρα   http://www.efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: