Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

ΠΕΘΑΝΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ

O βετεράνος Nοτιοαφρικανός ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ Αχμέντ Κατράντα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για προδοσία μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Γνωστός ως «Θείος Κάτι», είχε εισαχθεί νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο στο νοσοκομείο έπειτα από επέμβαση για την αφαίρεση θρόμβου στον εγκέφαλο.

Ο Κατράντα ήταν ένας από τους παλαιότερους ηγέτες του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο), του ιστορικού κόμματος του Μαντέλα, αλλά και πολέμιος του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα καθώς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιοίκηση.


Τον περασμένο χρόνο ο Κατράντα έγραψε επιστολή με την οποία καλούσε τον Ζούμα να παραιτηθεί για τα σκάνδαλα.

Γεννήθηκε στην πόλη Σβάιτσερ-Ρένεκε στην επαρχία Νορθ Γουεστ λίγο πριν από την Ύφεση του 1929-30. Ενεπλάκη στην πολιτική από τα 12 χρόνια του όταν άρχισε να μοιράζει φυλλάδια του κομουνιστικού Συνδέσμου Νεολαίας της Νότιας Αφρικής.

Έπειτα από δεκαετίες ακτιβισμού, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και καταναγκαστικά έργα το 1964 μαζί με άλλες επτά μορφές του ANC όπως ο Μαντέλα, ο Ουόλτερ Σισούλου και ο Γκόβαν Μπέκι έπειτα από την καταδικαστική ετυμηγορία κατά τη διάρκεια της Δίκης για προδοσία της Ριβόνια.

Φυλακίστηκε σε ηλικία 34 ετών και πέρασε τα επόμενα 18 χρόνια στην πτέρυγα ύψιστης ασφαλείας της διαβόητης φυλακής του Απαρτχάιντ, στη Νήσο Ρόμπεν, λίγα μίλια από τις ακτές του Κέιπ Τάουν.

Το 1982 μεταφέρθηκε στη φυλακή Πόλσμουρ και αποφυλακίστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1989 σε ηλικία 60 ετών έχοντας περάσει 26 χρόνια κρατούμενος εξαιτίας του αγώνα του κατά του Απαρτχάιντ. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: